ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κεντρικές φυλακές: Κρατούμενοι κοιμούνται στο έδαφος - Ξεπέρασε το 200% η πληρότητα

Στις φυλακές βρίσκονται 824 κρατούμενοι ενώ η χωρητικότητα των κρατητηρίων είναι 424 θέσεις

Του Μάριου Χριστοφή

Διογκώνεται το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις κεντρικές φυλακές εξαιτίας της συνεχιζόμενης εισδοχής παράνομων αλλοδαπών κυρίως από το Κονγκό, με τη διευθύντρια των φυλακών Άννα Αριστοτέλους να δηλώνει στην «Κ» πως δεν υπάρχει άλλος χώρος, ούτε καν στο έδαφος.

Όπως ανέφερε στην «Κ» η κ. Αριστοτέλους στις φυλακές βρίσκονται 824 κρατούμενοι ενώ η χωρητικότητα των κρατητηρίων είναι 424 θέσεις, με το ποσοστό πληρότητας να ξεπερνά το 200%. Ημερησίως, σύμφωνα με τη διευθύντρια των φυλακών, προσέρχονται 10 με 20 νεοεισερχόμενοι υπόδικοι με αποτέλεσμα να μη υπάρχει χώρος για τη διαμονή τους. Αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις είναι μη σοβαρές οι οποίες χρειάζονται 5-6 μήνες για να δικαστούν. Αυτό είχε ως συνέπεια να μετατραπούν χώροι διασκέδασης και υγιεινής σε χώρους φιλοξενίας αλλά και να τοποθετηθούν σε κελιά 2 ατόμων, στρώματα στο έδαφος για να μπορέσουν επιπλέον κρατούμενοι να κοιμηθούν, παραβιάζοντας παράλληλα διεθνείς συνθήκες, ευρωπαϊκούς κανόνες φυλακών και άλλες νομοθεσίες.

22 χρονια ίδιος αριθμός προσωπικού

Η εν λόγω κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο όπως είπε η κ. Αριστοτέλους με την έλλειψη προσωπικού πρώτης γραμμής (δεσμοφύλακες).

«Έχουμε τον ίδιο αριθμό προσωπικού εδώ και 22 χρόνια. Πριν 22 χρόνια ο αριθμός των κρατουμένων ήταν 200-300. Τώρα με την υπερβολική δυσανάλογη αύξηση του πληθυσμού, το προσωπικό έχει να διαχειριστεί τόσο υπερβολικό αριθμό κρατουμένων και ο αριθμός των εργαζόμενων είναι ο ίδιος, με το κύκλο εργασιών να αυξάνεται πέραν του 50%», τονίζει η διευθύντρια των φυλακών.

Εναλλακτικά μέτρα για μικρές ποινές

Ενδεχόμενη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να δώσουν εναλλακτικά μέτρα για μικρές ποινές.

Συγκεκριμένα, οι κρατούμενοι με ποινή μέχρι 12 μηνών θα μπορούσαν να εκτίσουν την ποινή τους στην κοινότητα, σύμφωνα με τη διευθύντρια των φυλακών όπως συμβαίνει στις πλείστες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μάριου Χριστοφή

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση