ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πασχαλινή ατολμία κυβέρνησης και ειδικών

Δυστοκία στη λήψη τολμηρών μέτρων κατά της πανδημίας και ελπίζουν στην επιτάχυνση του εμβολιασμού μέχρι αρχές Μαΐου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μειωμένα αντανακλαστικά εμφανίζει και πάλι το σύστημα διαχείρισης της πανδημίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, όπου το σύνολο των επιδημιολογικών δεικτών της ημερήσιας παρακολούθησης παρουσιάζει έξαρση. Τα 690 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά και οι εννέα θάνατοι της περασμένης Πέμπτης, υπό άλλες περιστάσεις θα είχαν προκαλέσει την άμεση και αποφασιστική αντίδραση κυβέρνησης και επιδημιολόγων. Στην προκειμένη περίπτωση καταγράφεται μια ανεξήγητη διστακτικότητα για λήψη μέτρων, ακόμα και με χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος, που ενδεχομένως να δημιουργούσαν ευνοϊκότερες επιδημιολογικές συνθήκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μέσα στην περίοδο του Πάσχα.

Σε πολιτικό και επιδημιολογικό επίπεδο φαίνεται να προκρίνεται η λογική να δοθεί περισσότερος χρόνος στην επιδημιολογική αξιολόγηση, υπό το πρίσμα της εξαγωγής ασφαλέστερων συμπερασμάτων. Τακτική που ενέχει, όμως, σοβαρούς κινδύνους επιδείνωσης της σημερινής κατάστασης λόγω απώλειας του ελέγχου της πανδημίας, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα του σκεπτικισμού που υπάρχει, είναι η περίπτωση των δημοτικών σχολείων και το πρόωρο κλείσιμό τους για το Πάσχα. Ενώ το Υπουργείο Υγείας, με βάση τα στοιχεία ιχνηλάτησης, προέκρινε τις πρόωρες πασχαλινές διακοπές ως ένα μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση επέλεξε τελικά να μη συγκρουσθεί με όσους υποστήριζαν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα έδειχναν αποτελέσματα του κλεισίματος, όπου εφαρμόσθηκε. Στο μπλοκ όσων δεν έβλεπαν με καλό μάτι τη λήψη μέτρων στην εκπαίδευση, εμφανίζεται να συγκαταλέγεται και ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, τον οποίο οι πληροφορίες της «Κ» θέλουν να είπε όχι, με το σκεπτικό «δεν θα νικήσουμε την πανδημία με πέντε ημέρες κλείσιμο». Την ίδια ώρα αυτό που προκαλεί εύλογες απορίες για τους χειρισμούς που γίνονται, είναι το ότι οι διαφωνούντες δεν φαίνεται να προβάλλουν ιδιαίτερες ενστάσεις στην παράταση των πασχαλινών διακοπών υπό το πρίσμα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών.

Μπρα ντε φερ

Οι διαφορετικές γραμμές πλεύσης εντός της κυβέρνησης είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι αυτή που αφορά του επιδημιολόγους και τη συμβουλευτική ομάδα που συνδράμει το έργο της κυβέρνησης. Εδώ η κατάσταση παρουσιάζεται ακόμα πιο σοβαρή, έως και προβληματική, σύμφωνα με κάποιες απόψεις. Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν από πρώτο χέρι το πλαίσιο χάραξης στρατηγικής απέναντι στην πανδημία, περιγράφουν μια κατάσταση συγκρουσιακή και με κύριο χαρακτηριστικό τις προσωπικές ατζέντες. Τα ίδια πρόσωπα επιμένουν πως το όλο σύστημα ήταν προβληματικό εξ αρχής, πλην όμως οι καλές επιδημιολογικές επιδόσεις κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν επέτρεψαν αυτό να έρθει στην επιφάνεια. Η κατάσταση εμφανίζεται να επιδεινώθηκε από το φθινόπωρο και μετά, όπου σε κάποιες περιπτώσεις προκάλεσε την εξωτερίκευση της δυσαρέσκειας του υπουργού Υγείας. Ένα πρόσφατο περιστατικό αποτύπωσης της αλλοπρόσαλλης κατάστασης που φαίνεται να επικρατεί στο παρασκήνιο, είναι αυτό με την πρόσφατη άρση των μέτρων σε Δημοτικά και Γυμνάσια της επαρχίας Λεμεσού. Αρχικά οι επιδημιολόγοι παρουσιάζονταν να έχουν συμφωνήσει στην ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στα θρανία, ωστόσο τρεις μέρες αργότερα όχι μόνο εξέφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους, αλλά μαζί με οργανωμένους γονείς και άλλες οργανώσεις, ζήτησαν το πρόωρο άνοιγμα των σχολείων της Λεμεσού. Και δεν είναι το μοναδικό περιστατικό λένε οι ίδιες πηγές, οι οποίες επιμένουν πως στο υπουργείο Υγείας δεν ήταν λίγες οι φορές που ήλθαν σε δύσκολη θέση από τις δημόσιες τοποθετήσεις μελών της συμβουλευτικής ομάδας σε σχέση με τα όσα υποστήριζαν στις κλειστές συσκέψεις. Στους επιδημιολόγους επιρρίπτονται ευθύνες και για τις προσδοκίες που καλλιεργούσαν κατά καιρούς για χαλαρώσεις, κάτι που τους είχε επισημανθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Εβδομάδα παθών η επόμενη για την κυβέρνηση

Όπως φαίνεται από τις κινήσεις που γίνονται, η κυβέρνηση ουσιαστικά ροκανίζει τον χρόνο σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθεί και φέτος το περσινό Πάσχα. Η επόμενη εβδομάδα κρίνεται καθοριστικής σημασίας και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα διαμορφώσουν το πασχαλινό πρόγραμμα. Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Υγείας, που παρουσιάζεται θορυβημένο από την παρούσα κατάσταση, έχει ζητήσει νέα επιδημιολογική αξιολόγηση. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των σκέψεων που επικρατούν στο Υπουργείο Υγείας, υπό τις περιστάσεις το καλύτερο σενάριο είναι πως απλώς δεν θα επιδεινωθεί η υφιστάμενη κατάσταση. Σε μια τέτοια περίπτωση αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν μόνο κάποιες στοχευμένες κινήσεις τη βραδιά της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα, που θα αφορούν κυρίως το εορταστικό κλίμα. Την προοπτική αυτή την επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση και για λόγους που έχουν να κάνουν με το πολιτικό κλίμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Στον αντίποδα το σενάριο που στοιχειώνει την κυβέρνηση είναι αυτό της επιδημιολογικής επιδείνωσης και σπασίματος του φράγματος των 700 νέων κρουσμάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να αντιδράσει και ήδη άρχισαν να ακούγονται απόψεις για χειρουργικές παρεμβάσεις σε τομείς της οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο.

Εμβολιαστική κούρσα μέχρι τον Μάιο

Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της ημερήσιας επιδημιολογικής καταγραφής, το δυνατό όπλο της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος μέχρι αρχές Μαΐου. Ο στόχος που έχει τεθεί, είναι ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 45% του πληθυσμού, που θα επιτρέψει, όπως πιστεύεται, την εκτόνωση των πιέσεων στο σύστημα υγείας με τη μείωση του υψηλού σήμερα μέσου όρου νοσηλείας. Στο πνεύμα αυτό η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», μέχρι τις 10 Μαΐου η Κύπρος θα παραλάβει 155.000 εμβόλια Pfizer και 45.000 AstraZeneca. Μέχρι τέλος Ιουνίου οι παραδόσεις αναμένεται να ανέλθουν στις 470.000 δόσεις εμβολίων. Επίσης, από την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας ξεκινά επικοινωνιακή καμπάνια με σύνθημα «Παίρνουμε τη ζωή μας πίσω».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X