ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το deal για να μπουν τα ιδιωτικά στο ΓεΣΥ

Ωστόσο, η πρόταση δεν γεφυρώνει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο μερών, ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ ΟΑΥ και ΠΑΣΙΝ ώστε να μπουν όσα ιδιωτικά νοσηλευτήρια επιθυμούν κατά τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου 2020, ετοιμάστηκε.

Όπως αναφέρει το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η «Κ», το κάθε νοσηλευτήριο που θα επιδείξει ενδιαφέρον για ένταξη στο ΓεΣΥ, θα έχει διορία να το εκφράσει επίσημα μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου του 2020, ενώ ο τρόπος πληρωμής του κάθε ιδιωτικού νοσηλευτηρίου που ήταν και η «καυτή πατάτα», θα είναι προϊόν που θα προκύπτει από τον όγκο εργασίας του κάθε νοσηλευτηρίου που παρουσίασε το 2018, του κύκλου εργασιών του αλλά και των αμοιβών των ιατρών του. Η σταθερή τιμή μονάδας ορίζεται στην φόρμουλα ως «base rate» και ο προκαθορισμένος όγκος εργασίας ως «case mix».

Η βασική τιμή μονάδας (Base rate) του κάθε νοσοκομείου πως θα ορίζεται όμως; Θα προκύπτει από τον καθαρό κύκλο των εργασιών του κάθε νοσηλευτηρίου, με προστιθέμενες τις αμοιβές των ιατρών, και αυτό το άθροισμα θα πολλαπλασιάζεται επί 92,5%. Έπειτα, όλος ο αριθμητής, θα διαιρείται με το «case mix» του κάθε νοσηλευτηρίου.

Υπογραμμίζεται πως, ο προκαθορισμένος όγκος εργασίας (case mix) καθορίζεται ως ο όγκος εργασίας που είχε το κάθε νοσηλευτήριο κατά το 2018, αυξημένος όμως κατά 10%.

Η φόρμουλα της πληρωμής, είναι η εξής:

Βασική τιμή μονάδας (base rate) = (Καθαρός κύκλος εργασιών νοσηλευτηρίου + αμοιβές ιατρών) x 92.5% / case mix των περιστατικών του κάθε νοσοκομείου για το 2018.

Το σύστημα που θα αμείβονται τα νοσηλευτήρια ονομάζεται «DRG», ελληνιστί, Ομάδες Συγγενών Διαγνώσεων. Σημειώνεται πως, από το σύνολο των αμοιβών των ιατρών και του κύκλου εργασιών, αφαιρείται 7,5% έκπτωση, γι’ αυτό εξάλλου πολλαπλασιάζεται βάσει της φόρμουλας επί 92,5%.

Το μνημόνιο που είναι στη διάθεση της εφημερίδα είναι σε μορφή «take it or leave it» σχετικά με τις αμοιβές του κάθε νοσηλευτηρίου και με τη φόρμουλα να μην επιδέχεται αλλαγών. Όπως είναι εις θέση να γνωρίζουμε, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις σχετικά με την παραπάνω φόρμουλα όπως καθορίστηκε. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να μην ικανοποιεί 3 μεγάλα νοσηλευτήρια της χώρας.

Σημαντικές λεπτομέρειες

Ο καθαρός κύκλος των εργασιών του νοσηλευτηρίου για το 2018 που αφορά στην εργασία μόνο για ενδονοσοκομειακά που καλύπτονται από το ΓεΣΥ, δηλαδή δεν θα συμπεριληφθούν μεταξύ άλλων, όπως εξηγείται εντός του μνημονίου, έσοδα από ΤΑΕΠ, ασθενοφόρα, εξωνοσοκομειακά εργαστήρια, εξωνοσοκομειακά ακτινοδιαγνωστικά, πράξεις ημερήσιας νοσηλείας που καλύπτοντα ως εξωνοσοκομειακές πράεξεις στα πλαίσια του ΓεΣΥ, οποιεσδήποτε ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες όπως επεμβάσεις κοσμητικής, χρεώσεις για διαμονή σε μονόκλινα και άλλα. Στον καθαρό κύκλο των εργασιών θα προστίθενται οι αντίστοιχες αμοιβές των ιατρών για το 2018 που ήταν για εργασία μόνο για ενδονοσοκομειακά περιστατικά.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως για τον υπολογισμό του «case mix», δηλαδή του δεύτερου σκέλους της εξίσωσης που βγάζει την πληρωμή του κάθε ιδιωτικού νοσοκομείου, θα λαμβάνονται υπόψη οι πράξεις που αφορούν μόνο για ενδονοσοκομειακά περιστατικά που θα καλύπτονται από το ΓεΣΥ. Εκτός θα είναι οι μη διακιούχοι, οι υπηρεσίες όπως κοσμητική πλαστική χειρουργική και τα λοιπά, όπως και περιστατικά ημερήσιας φροντίδας που καλύπτονται ως εξωνοσοκομειακές πράξεις στα πλαίσια του ΓεΣΥ. Επίσης, όπως αναφέρει το μνημόνιο συναντήληψης που παρουσιάζει η «Κ» θα αφαιρεθούν οι όγκοι εργασίας που αναλογούν σε γιατρούς που δεν θα είναι εντός ΓεΣΥ. Όπως εξηγεί το μνημόνιο, σε τέτοια περίπτωση τη προσαρμογή στο συμφωνημένο «case mix» θα αφορά στη μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για κάθε ποσοστιαία μονάδα των ιατρών του νοσηλευτηρίου που παρέχουν ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες που καλύπτονται από το ΓεΣΥ, οι οποίοι θα επιλέξουν να μείνουν εκτός ΓεΣΥ κατά το χρόνο που θα συναφθεί η συμφωνία. Το «case mix» θα αναθεωρείται ανά τρίμηνο.

Χρόνοι διαπραγματεύσεων

Οι πρόνοιες αυτές θα ισχύουν μέχρι τις 31.12.2022. Έπειτα, θα υπάρξει ένας χρόνος προσαρμογής ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2024 να αμείβονται όλα τα νοσηλευτήρια μέσω ενός γενικού «base rate» με δυνατότητα διαφοροποίησης με βάση τα ποιοτικά κριτήρια.

Εάν ξεπεραστεί στο κάθε νοσηλευτήριο το προσυμφωνημένο «case mix», τότε γίνεται μέσω καινούργιου «base rate», στη βάση του μηχανισμού του σφαιρικού προϋπολογισμού.

Tι είναι το DRG

Τι είναι οι Ομάδες Συγγενών Διαγνώσεων (DRG);Το σύστημα των ομάδων συγγενών διαγνώσεων (DiagnosisRelatedGroups-DRGs) ταξινομεί, για σκοπούς αποζημίωσης, τα διάφορα ιατρικά περιστατικά ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε ομοιογενείς ομάδες, με βάση την κλινική εικόνα, τις συγκλίσεις τους στην ανάλωση/χρήση νοσοκομειακών πόρων και συνεπώς, τα κόστη νοσηλείας.

Για την ταξινόμηση των περιστατικών στις διάφορες οικονομικά ομοιογενείς ομάδες, DRGs, το σύστημα χρησιμοποιεί κυρίως τα δημογραφικά στοιχεία του δικαιούχου, την κύρια διάγνωση, τις όποιες δευτερεύουσες διαγνώσεις, και τις κλινικές διεργασίες που επιτελέστηκαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση