ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερωτηματικά και φωνές για κενά στους ελέγχους για κορωνοϊό

Προβληματισμοί για την διαχείριση των επιβατών που ταξίδευαν με το πρόσωπο που αρχικά θεωρήθηκε ύποπτο περιστατικό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το τελευταίο περιστατικό που αρχικά θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τον τρόπο διαχείρισης των προσώπων με εγγύτητα στον επιβάτη που παρουσίαζε συμπτώματα του ιού, έχει δημιουργήσει πληθώρα ερωτηματικών για τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται, στο κομμάτι ελέγχων στην Κύπρο. Η απόφαση των αρχών, που διαχειρίζονται ύποπτα περιστατικά, όπως το πρόσφατο, να επιτρέψουν την αναχώρηση των υπολοίπων προσώπων που επέβαιναν στο αεροσκάφος, προτού ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις έχει προκαλέσει εύλογες απορίες.

Οι απόψεις που εκφράζονται, ακόμα και από μέλη της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου, είναι έντονα επικριτικές και εστιάζουν κυρίως στο ενδεχόμενες προεκτάσεις εάν το ύποπτο, αρχικά, περιστατικό αποδεικνυόταν από τις εξετάσεις που έγιναν, πως είχε προσβληθεί από τον ιό. Οι ενστάσεις τις ιατρικής κοινότητας ξεκινούν από το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους, στο χειρισμό του όλου περιστατικού, το ενδεχόμενο οι αναλύσεις να μην ήταν αρνητικές και ως εκ τούτου να υπήρχε σοβαρός κίνδυνος κάποιοι από τους επιβάτες του αεροπλάνου να είχαν προσβληθεί από τον ιό και να μη βρισκόντουσαν σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Οι προβληματισμοί που έχουν δημιουργηθεί εξωτερικεύονται υπό την μορφή ερωτηματικών με πιο βασική απορία, γιατί ένας αριθμός επιβατών δεν κρατήθηκε σε ελεγχόμενο περιβάλλον μέχρι να διαπιστωθεί με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, η σοβαρότητα του περιστατικού.

Ο ΠΙΣ

Σειρά ερωτημάτων για την διαχείριση ύποπτων περιστατικών διατυπώνει και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου μετέφερε στην «Κ» τον  προβληματισμό του, από τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την αυτοψία των αρμόδιων υγειονομικών αρχών εντός του αεροσκάφους, όπου κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του ύποπτου περιστατικού, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσία και η αποστολή δείγματος για ανάλυση στο Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.

Ο κ. Αγαθαγγέλου μιλώντας στην «Κ», ούτε λίγο ούτε πολύ έβαλε στο τραπέζι την ενίσχυση των υφιστάμενων πρωτοκόλλων που ακολουθούνται, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. . Ο  πρόεδρος του ΠΙΣ θεωρεί πως η απλή προστασία που έλαβαν οι επιβάτες με μια απλή χειρουργική μάσκα, δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση του ιού. «Θα πρέπει, μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση του ύποπτου κρούσματος, θα πρέπει τουλάχιστον τα πρόσωπα που ήταν σε κοντινή απόσταση, με το ύποπτο περιστατικό να μεταφέρονται σε μια ειδική διαμορφωμένη αίθουσα στις αφίξεις του αεροδρομίου, με σωστές προφυλάξεις, μέχρι να επιβεβαιωθεί εάν οι αναλύσεις είναι αρνητικές ή θετικές».

Οι αρμόδιες αρχές

Από πλευράς των υπηρεσιών που έχουν επωμισθεί με τον έλεγχο ύποπτων περιστατικών και στα αεροδρόμια, υποστηρίζεται πως η κατάσταση απομόνωσης προσώπων ξεκινά από τη στιγμή που επιβεβαιωθεί ότι το ύποπτο κρούσμα είναι θετικό και όχι όταν υπάρχουν υποψίες. Στη λογική αυτή, υποστηρίζεται, πραγματοποιείται και η διαχείριση ομάδων του πληθυσμού που ήλθαν σε επαφή με το ύποπτο περιστατικό. Η συγκεκριμένη τακτική βασίζεται σε οδηγίες και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προστίθεται, από την πλευρά των ιατρικών υπηρεσιών. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως μας αναφέρθηκε, ακολουθήθηκε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο και πως η απόφαση με την οποία επιτράπηκε στους άλλους επιβάτες, που ήλθαν σε επαφή με το ύποπτο κρούσμα, να αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο δεν εμπεριείχε το στοιχείο του κινδύνου να έχουν προσβληθεί και ως εκ τούτου να μεταδώσουν τον ιό.

Το αεροδρόμιο

Εκτός από τη γνωστή διαδικασία του ελέγχου εντός των αεροσκαφών, από ιατρική ομάδα ειδικευμένη σε περιστατικά λοιμώξεων, στο αεροδρόμιο Λάρνακας δεν υπάρχουν χώροι, ειδικά διαμορφωμένοι όπως προτείνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας, η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes, υπέδειξε στις ιατρικές υπηρεσίες χώρο στο αεροδρόμιο όπου θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατάλληλα για ύποπτα περιστατικά, ωστόσο δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά το πρόσφατο ύποπτο περιστατικό, η ομάδα που ανέβηκε πρώτη στο αεροσκάφος για τον πρώτο έλεγχο, πρότεινε όπως οι 20 επιβάτες με εγγύτητα στο ύποπτο περιστατικό να ελεγχθούν και αυτοί εργαστηριακά, πρόταση η οποία στη συνέχεια απορρίφθηκε.

Κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε  το Υπουργείο Υγείας από αεροπορική εταιρεία ότι επιβάτης που ταξίδευε από Κίνα μέσω Μόσχας και παρουσίασε συμπτωματολογία που ομοιάζει με εκείνη του κορωνοϊού, ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα που καθορίστηκαν από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες και η ασθενής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περαιτέρω διερεύνηση.

Επιπρόσθετα, το πλήρωμα του αεροσκάφους και οι επιβάτες που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί με την ασθενή και βάσει πρωτοκόλλου θεωρούνται υψηλού κινδύνου σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το περιστατικό, εξετάστηκαν προληπτικά από τους επαγγελματίες υγείας του αεροδρομίου και τους δόθηκαν συγκεκριμένες συστάσεις για αυτό-παρακολούθηση. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας κατέγραψε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των επιβατών του αεροσκάφους, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν για τις επόμενες 14 μέρες.

Σε τρεις ώρες διεκπεραιώθηκε η εξέταση για τον #nCoV2019 από το Τμήμα Μοριακής Ιολογίας του ΙΝΓΚ. Ευτυχώς όλα αρνητικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X