ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ετοιμος 1η Ιουνίου για πρωτοβάθμια και εξωνοσοκομειακή ο ΟΚΥπΥ

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, καθ. Νίκος Πολύζος, είπε ότι έχουν πει σε βαθιά νερά και ότι δουλεύουν όλοι εντατικά

ΚΥΠΕ

Την «1η Ιουνίου (2019) θα είμαστε έτοιμοι για ό,τι μας αναλογεί στην πρωτοβάθμια και στην εξωνοσοκομειακή (ιατρική) και σίγουρα θα είμαστε έτοιμοι την 1η Ιουνίου 2020 και για τα νοσοκομεία μας», είπε ο Γενικός (Εκτελεστικός) Διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), καθ. Νίκος Πολύζος, μιλώντας στη μηνιαία δημοσιογραφική διάσκεψη ενημέρωσης για την πορεία της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τη συμμετοχή στο ΓεΣΥ, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διασκέψεων του Υπουργείου Υγείας.

Έκανε, παράλληλα, έκκληση, «να έρθουν αιτήσεις από γιατρούς μας πρώτα στην Κύπρο και δευτερευόντως από άλλες χώρες για να καλύψουν τις 35 θέσεις που προκηρύχθηκαν».

«Η αρχή έγινε. Ξέρω ότι η συνέχεια είναι δύσκολη. Να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό ή τουλάχιστον καλύτερο από το παρελθόν», τόνισε ο κ. Πολύζος.

Κατά τη διάσκεψη, έγινε εκτενής αναφορά στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για καλύτερη διοικητική και οικονομική οργάνωση του συστήματος, αλλά και στην καταγραφή των αναγκών για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στην Κύπρο.

Ο Γενικός (Εκτελεστικός) Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, καθ. Νίκος Πολύζος, είπε ότι έχουν πει σε βαθιά νερά και ότι δουλεύουν όλοι εντατικά.

Όπως είπε, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έχει τη μεγαλύτερη κάλυψη στην Κύπρο, 85% συν, αλλά μπορεί να λειτουργήσει και σαν πρότυπο. «Είναι ένα καλό νοσοκομείο, σύγχρονων προδιαγραφών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο. Έχει δυνατότητες να κάνει και άλλα πράγματα, ίσως και στους ενήλικες, ίσως και με συνεργασίες με άλλες ειδικότητες», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την περιφέρεια Λεμεσού-Πάφου, ο κ. Πολύζος είπε ότι το βάρος το φέρει το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, 80% συν, αλλά φαίνεται ότι και η Πάφος έχει μεγάλο μερίδιο, είναι κοντά. «Η Πάφος είναι ένα νοσοκομείο που του δείχνουν εμπιστοσύνη οι πολίτες και πρέπει να δούμε και τα δύο νοσοκομεία», συμπλήρωσε.

Κάλεσε, παράλληλα, τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Λεμεσού- Πάφου Χρίστο Νικολάου να προχωρήσουν σε μελέτη για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στην Λεμεσό και της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στην Πάφο.

Όσον αφορά την περιφέρεια Λάρνακας – Αμμοχώστου, ο κ. Πολύζος είπε ότι η Λάρνακα είναι ένα Νοσοκομείο που μαζί με τα άλλα δύο μεγάλα, η κάλυψη της είναι πάνω από 80%, φέρνει το βάρος της περιφέρειας.

«Η δική μου προσωπική ματιά αυτού του Νοσοκομείου είναι ότι υπολείπεται από τα άλλα. Υπολείπεται και πρέπει πολύ γρήγορα, το καλοκαίρι θα έλεγα, αυτό υποσχέθηκε ο εργολάβος, τον Απρίλιο έλεγε η σύμβαση και του δώσαμε χρόνο ένα με δύο μήνες να μας παραδώσει το καινούργιο νοσοκομείο. Μέχρι το Πάσχα θα θέλαμε ένα πλάνο μεταφοράς», ανέφερε.

Το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών της Λάρνακας, συνέχισε ο κ. Πολύζος, «δεν μας τιμά» και πρόσθεσε ότι «πρέπει κάτι να αλλάξουμε εκεί».

«Πριν το Πάσχα, 5 εκατομμύρια ευρώ, 2,5 το υπόλοιπο του προϋπολογισμού και 2,5 "δώρο" από εμένα και δώρο από τον Υπουργό, θα δοθούν για νέα βιοϊατρική τεχνολογία. Δεν νοείται τα τρία κεντρικά νοσοκομεία να μην έχουν μαγνητικό τομογράφο, δεν νοείται τα έξι νοσοκομεία να μην έχουν αξονικό τομογράφο, έστω κι αν στην Κύπρο η μαγνητική και η αξονική είναι παραπάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά είναι θέμα εξυπηρέτησης. Και προφανώς και την άλλη βιοϊατρική τεχνολογία που χρειάζεστε στα 5 αυτά εκατομμύρια με έξτρα προϋπολογισμό. Ένα δεύτερο δώρο, γιατί εσείς το ζητήσατε και εγώ, το ΔΣ και ο Υπουργός το αποδέχεται με δεύτερη τροποποίηση που θα γίνει να πάρουμε γύρω στα 30 με 40 άτομα στο κομμάτι του παραϊατρικού προσωπικού και στο κομμάτι του εξειδικευμένου προσωπικού είτε είναι διοικητικό είτε είναι οικονομικό είτε κυρίως τεχνικό προσωπικό που μας λείπει από τα νοσοκομεία και αυτές οι ανάγκες θα καταγραφούν μέχρι το Πάσχα», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, ο κ. Πολύζος είπε ότι είναι περήφανος για την δουλειά που κάνει η Υπηρεσία, αλλά κάνουν και την μελέτη τους πού μπορούν να το βελτιώσουν και υπάρχουν -είπε- περιοχές βελτίωσης.

Αναφορικά με τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, ανέφερε ότι πρέπει να αρχίσουν να δίνουν το βάρος τους και να αρχίσει λίγο αργότερα η καταγραφή των αναγκών και κάποια αναδιοργάνωσης.

Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο κ. Πολύζος είπε ότι «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και οι 130 γιατροί μας, γενικοί γιατροί ή άλλοι που έχουν την δυνατότητα να καταγραφούν ως προσωπικοί ιατροί, πολύ-πολύ σύντομα να είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα και το ίδιο γίνεται, και τουλάχιστον με 20 παιδιάτρους».

«Από τους 150 που έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν από το κρατικό σύστημα υγείας ως προσωπικοί γιατροί ή ως παιδίατροι πάνω από τους μισούς, πάνω από τους 75 είναι ήδη εγγεγραμμένοι. Σε κάθε περίπτωση και οι 150 θα ανακοινωθούν από τον Ο.Κ.Υπ.Υ στον ΟΑΥ μέσα στον Μάρτιο, στις αρχές Μαρτίου θα έλεγα. Και εν αναμονή των κανονισμών για τις ειδικότητες εξωνοσοκομειακής αλλά εντός των νοσοκομείων ιατρικής περίθαλψης θα κάνουμε μια αντίστοιχη προσπάθεια τον Μάρτιο και γι' αυτό. Θέλουμε να δούμε τις βελτιώσεις που μπορούμε να κάνουμε στα Κέντρα Υγείας. Υπάρχει ένα πρόγραμμα από την Κυβέρνηση περίπου 300 χιλιάδων ευρώ για τις κτιριακές βελτιώσεις των ήδη υπαρχόντων και φυσικά κοιτάζουμε πού μπορούμε να φτιάξουμε και νέα Κέντρα Υγείας», σημείωσε.

Οι τρεις Γενικοί Διευθυντές των περιφερειακών Διευθύνσεων αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους στην εφαρμογή του κεντρικού σχεδίου δράσης που τους έχει δοθεί από το ΔΣ του ΟΚΥπΥ, αλλά και του δικού τους τοπικού στατικού σχεδίου δράσης. Αναφέρθηκαν, επίσης, στις προτεραιότητες τους, αλλά και στο έργο που έχουν επιτελέσει από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους μέχρι σήμερα.

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Λευκωσίας Κυριάκος Γεωργίου, σε δηλώσεις του είπε ότι έχουν μειωθεί τα παράπονα στα Κέντρα Υγείας και αυτό οφείλεται στη στελέχωση και στην κάλυψη των αναγκών. Σημείωσε ότι θεωρούν πολύ σημαντικό την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων παιδιατρικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο μέχρι τις 18:00.

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Λεμεσού- Πάφου Χρίστος Νικολάου, σε δηλώσεις του είπε ότι με την επιδημία της γρίπης φάνηκαν αρκετές από τις ατέλειες, τις οποίες είχε το σύστημα, που κλήθηκαν να επιλύσουν σε συνεργασία με το προσωπικό των νοσοκομείων.

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Λάρνακας -Αμμοχώστου Γιώργος Καρροτσάκης, σε δηλώσεις του είπε ότι έχουν εντοπίσει πάρα πολλά προβλήματα στα νοσοκομεία. «Αυτό είναι γεγονός. Το αναγνωρίζουμε. Υπάρχουν, όμως, και πολλές δυνατότητες, τις οποίες πρέπει να αναπτύξουμε. Επικεντρωνόμαστε πάρα πολύ στην ανάπτυξη του προσωπικού, στην αλλαγή της συμπεριφοράς και της κουλτούρας», συμπλήρωσε.

Η Οικονομική Διευθύντρια του ΟΚΥπΥ Τερψιθέα Χρίστου, σε δηλώσεις της είπε ότι μέσα στους λίγους μήνες της ανάληψης των καθηκόντων τους, έχουν πει κάποιες άμεσες προτεραιότητες, ώστε να καταφέρουν σαν Οργανισμός να οδηγήσουν το όλο αυτό οικοδόμημα στην οικονομική του αυτονόμηση.

«Από την 1η Μαρτίου ο ΟΚΥπΥ αναλαμβάνει τα 68 εκατομμύρια του προϋπολογισμού του, τα οποία αυτά έχουν τροποποιηθεί από το ΔΣ και έχουν γίνει τώρα 70 εκατομμύρια. Η τροποποίηση αυτή θα περάσει τον Μάρτιο, γιατί θέλουμε προφανώς να διασφαλίσουμε τους γιατρούς του Απρίλη έναντι ιατρικής αμέλειας, όπως επίσης να προχωρήσουμε και σε κάποιες επιπλέον προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, για να καλυφθούν οι ανάγκες οι οποίες έχουν προκύψει. Έχουν επίσης εγκριθεί οι οικονομικές διαδικασίες τόσο για τα νοσοκομεία μας όσο και για τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού και μπαίνουν σε ισχύ από τον Μάρτιο. Από την 1η Μαρτίου μέχρι και την 31η Μαΐου κάνουμε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, με τη βοήθεια πάντοτε του Υπουργείου μας για επέκταση των συστημάτων στα λογιστήρια μας, ούτως ώστε να μπορέσει ο Οργανισμός να αναλάβει όλα τα κονδύλια που αφορούν και τα νοσοκομεία. Άρα, θεωρούμε ότι η οικονομική αυτονόμηση του ΟΚΥπΥ και στα νοσοκομεία μας προχωρεί κανονικά», ανέφερε.

Σημείωσε ότι προχωρούν στο να βρουν και κάποιες λύσεις και στην πρωτοβάθμια, ενώ για τα ασθενοφόρα έχουν αναθέσει την διεξαγωγή μελέτης σε εξωτερικό μελετητή.

«Τελείωσαν οι απογραφές των παγίων, του εξοπλισμού, των αναλωσίμων και των φαρμάκων. Ήταν μια διαδικασία, η οποία έγινε για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια και η οποία απαιτούσε αρκετό συντονισμό σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση