ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έτσι θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τη νέα έξαρση του ιού

Δεν θα ληφθούν σκληρά μέτρα - Αναμένονται αποφάσεις εντός των επόμενων ημερών - Τα «δώρα» σε εμβολιασμένους και οι σκέψεις για κατάργηση των προγραμμάτων δωρεάν ελέγχου με rapid test

Αποφάσεις αναμένεται να λάβει άμεσα η κυβέρνηση με φόντο τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε νεαρές ηλικίες και την αυξητική τάση του αριθμού νέων περιστατικών του ιού που έχουν εκτοξευθεί σε χρονικό διάστημα μερικών ημερών. Η έξαρση αποδίδεται από τους αρμοδίους στην ινδική μετάλλαξη που είναι έξι φορές πιο μεταδοτική από τη βρετανική που φαίνεται να ευνοείται από τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας από νεαρές ηλικίες σε νυχτερινές εξόδους με την ελεύθερη Αμμόχωστο να κατέχει τα σκήπτρα όπως διαφαίνεται και από τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων αλλά και τις αλυσίδες μετάδοσης του ιού που είναι πέραν των 20. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θέλησε να ακούσει τις θέσεις της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας πριν από την τελική λήψη των αποφάσεων, που τέθηκαν ενώπιον του σε σύσκεψη το απόγευμα της Δευτέρας (28/6) με τη θέση της κυβέρνησης να είναι ξεκάθαρη.  «Το κράτος δεν θα προχωρήσει σε νέα μέτρα που θα αποστερήσουν την ελευθερία των πολιτών», τόνισε ο Πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς όλους και ιδιαίτερα στους νέους. «Αυτό το οποίο απαιτείται, και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι ανεξαίρετα, είναι ο εμβολιασμός. Οι νέοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι άτρωτοι. Μαγκιά δεν είναι να μην εμβολιάζεσαι, μαγκιά είναι να εμβολιάζεσαι και να προστατεύεσαι», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτηρίζοντας τον εμβολιασμό ως «καθήκον πατριωτικό». Μάλιστα, σε ερώτηση αν υπάρχει η σκέψη οι μη εμβολιασμένοι να φέρουν ειδικό βραχιολάκι απάντησε «θα το σκεφτούμε». 

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη τέθηκε έντονα η ανάγκη για εντατικούς ελέγχους για τήρηση των μέτρων προστασίας σε χώρους συγχρωτισμού ιδιαίτερα σε νυχτερινά κέντρα που όπως σημειώθηκε από τους ειδικούς φαίνεται ότι είναι ελλιπείς. Επιπλέον τέθηκε εισήγηση για λήψη απόφασης για 3η δόση εμβολίου όσο το δυνατόν πιο σύντομα. 

Πού στοχεύει η κυβέρνηση

Όπως τονίζεται από τους αρμοδίους, η επαναφορά αυστηρών μέτρων δεν δικαιολογείται καθώς η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι διαχειρίσιμη παρά το γεγονός ότι καταγράφεται μικρή αύξηση. Μόνο σε περίπτωση που τα νοσηλευτήρια αρχίσουν να παρουσιάζουν σημαντική επιβάρυνση, θα ηχήσει καμπανάκι για λήψη σκληρών μέτρων, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Η αναχαίτιση της μετάδοσης του ιού χωρίς τη λήψη σκληρών μέτρων επικεντρώνεται εκ μέρους της κυβέρνησης σε στοχευμένες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί ότι η κοινωνικοποίηση των πολιτών θα γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και προστασία για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις.

Σ' αυτή τη κατεύθυνση κινήθηκε μία εκ των εισηγήσεων που τέθηκε ενώπιον του Προέδρου και των επιστημόνων και όπως πληροφορούμαστε έλαβε την σύμφωνο γνώμη των ειδικών και αναμένεται ότι θα λάβει αυτή την εβδομάδα το πράσινο φως και από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο λόγος για την εισήγηση του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου ο οποίος πρότεινε την επαναφορά του SafePass στους ανοικτούς χώρους συγχρωτισμού (π.χ. χώροι εστίασης, νυχτερινά κέντρα, clubs, κτλ), με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους εσωτερικούς χώρους, δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid ή PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από COVID. 

Κίνητρα σε εμβολιασμένους

Με τον κύριο στόχο των αρμοδίων να επικεντρώνεται στην ενίσχυση του όπλου κατά της πανδημίας που είναι ο εμβολιασμός, η παροχή κινήτρων σε εμβολιασμένους αλλά και αντικινήτρων είναι ένας από τους κύριους πυλώνες των αποφάσεων που θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών. Οι αποφάσεις θα ληφθούν όπως είπε ο Πρόεδρος, αφού μια διυπουργική επιτροπή εξετάσει τα κίνητρα και τα αντικίνητρα που πρέπει να δοθούν. Οι αρμόδιοι ξεκίνησαν ήδη να συντονίζουν τις ενέργειες τους. Οι εισηγήσεις από Υπουργούς όπως τον Γιάννη Καρούσο ετοιμάζονται ενώ θα ζητηθούν απόψεις και από άλλους Υπουργούς.

Όπως πληροφορείται η «Κ», οι αρμόδιοι προσανατολίζονται στο να μην επιτρέπεται η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους νυχτερινών κέντρων σε μη εμβολιασμένους. Επιπλέον, συζητείται η κατάργηση των δωρεάν προγραμμάτων για διενέργεια rapid test για άτομα 18 ετών και άνω τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη κατάργηση τους. Η κατάργηση των δωρεάν προγραμμάτων θεωρείται ως ένα ακόμη κίνητρο για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν καθώς οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους το ποσό για τη διενέργεια του τεστ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι γίνονται σκέψεις για κατάργηση της μάσκας σε ορισμένους χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για κίνητρα σε εμβολιασμένους πολίτες άνοιξε από την προηγούμενη εβδομάδα με τον Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο να δηλώνει ότι γίνονται σκέψεις για κίνητρα και αντικίνητρα με φόντο τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε νεαρές ηλικίες, που είχαν ως αποτέλεσμα σύμφωνα με τον ίδιο να μην συμπεριληφθεί η Κύπρος στην πράσινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κίνητρα σε νεοσύλλεκτους

Όπως πληροφορούμαστε το Υπουργείο Άμυνας αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι την Τετάρτη (30/6) κίνητρα σε νεοσύλλεκτους εθνοφρουρούς της 2021Β ΕΣΣΟ οι οποίοι κατατάσσονται στην Εθνική Φρουρά. Όπως ανέφερε στην «Κ», ο εκπρόσωπος τύπου της Εθνικής Φρουράς, Χρίστος Πιερή, το Υπουργείο Υγείας είναι ενήμερο και έχει δώσει το πράσινο φως.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Άμυνας προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση παραχώρησης άδειας ορισμένων ημερών σε όσους νεοσύλλεκτους εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. 

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί εφήβων 16-17 ετών

Με την κυβέρνηση να αναζητά κίνητρα εμβολιασμού για τους νέους καθώς όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία ποσοστό σχεδόν 30% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 18 ετών και κάτω ιδιαίτερα έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών, οι οποίοι έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα και αυξημένο αριθμό επαφών, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (28/6) ότι ξεκινούν οι εμβολιασμοί ατόμων ηλικίας 16-17 ετών.

Η Πύλη Εμβολιασμού ανοίγει από την Τετάρτη, 30 Ιουνίου, στις 7:30 το πρωί και θα παραμείνει ανοικτή χωρίς χρονικό περιορισμό για διευθέτηση ραντεβού. Οι εμβολιασμοί θα γίνονται με εμβόλια τεχνολογίας mRNA κατόπιν διευθέτησης ραντεβού μέσω της Πύλης. Το ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού μπορεί να διευθετείται είτε από τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες είτε από τον Προσωπικό Ιατρό/Παιδίατρο σε συνεννόηση με τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες των παιδιών. Κατά την προέλευσή τους στα Κέντρα Εμβολιασμού, οι ανήλικοι θα πρέπει να προσκομίζουν εκτός από το έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού, κτλ), αντίγραφο εγγράφου ταυτοποίησης ενός εκ των γονέων/κηδεμόνων και έντυπο Γραπτής Συγκατάθεσης Γονέων/Κηδεμόνων για Εμβολιασμό Ανηλίκου με Εμβόλιο για COVID-19 υπογεγραμμένο από τους δύο γονείς/κηδεμόνες, εκτός και αν νομικά (με προσκόμιση σχετικής απόφασης Δικαστηρίου) κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Το έντυπο θα πρέπει να παραδίδεται στα Κέντρα Εμβολιασμού κατά τον εμβολιασμό.

Μπορείτε να βρείτε το έντυπο Γραπτής Συγκατάθεσης Γονέων εδώ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση