ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η διπλωματία των εμβολίων με τις αδιάθετες ποσότητες

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για παραχώρηση ποσοτήτων σε τρίτες χώρες – προς συμφωνία Κύπρου με φίλιες χώρες για εμβόλια

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την ώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα των κρατών μελών της Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, απ’ όλη την διαδικασία αναδύεται μια παράλληλη προσπάθεια που έχει να κάνει με την ανάγκη πρόσβασης άλλων κρατών, με περιορισμένες δυνατότητες, στα εμβόλια. Ένα ζήτημα εξίσου σημαντικό με τον εμβολιασμό που κατά την επιστημονική κοινότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προσοχή των προηγμένων κρατών με πρόσβαση στα εμβόλια που έχουν εγκριθεί, επικεντρώνεται στις αδιάθετες ποσότητες που εκ των πραγμάτων θα προκύψουν το επόμενο διάστημα όταν θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση τα επίσημα στοιχεία, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο σημαντικές ποσότητες εμβολίων να παραμείνουν αδιάθετες αφού κράτη μέλη, ανάμεσά τους και η Κύπρος, έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες εμβολίων μεγαλύτερες από τις πραγματικές τους ανάγκες. Η προσπάθεια που καταβάλλεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η συλλογική διαχείριση των ποσοτήτων αυτών, μια διαδικασία που εκ των πραγμάτων δίνει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα άσκησης μιας ιδιότυπης διπλωματίας. Συμμετοχή στην όλη διαδικασία έχει και η Κύπρος μιας και οι ποσότητες εμβολίων που έχουν παραγγελθεί ξεπερνούν κατά πολύ τις πληθυσμιακές ανάγκες. Συγκεκριμένα, με βάση επίσημα στοιχεία, η Κύπρος συνολικά έχει να λαμβάνει 3,6 εκατ. δόσεις από έξι εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση ή αναμένεται να πάρουν από τον ΕΜΑ, ποσότητα που καλύπτει τον εμβολιασμό 1,9 εκατ. ατόμων, αριθμός διπλάσιος από τις πληθυσμιακές ανάγκες.

Σε φίλιες χώρες

Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να έχει καλύψει τη μισή διαδρομή, προβληματισμός επικρατεί με την ποσότητα που θα παραμείνει αδιάθετη. Η Κύπρος συμμετέχει στις συλλογικές προσπάθειες που καταβάλλονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο πληροφορίες θέλουν να έχουν γίνει κρούσεις στη Λευκωσία από τρίτα κράτη για παραχώρηση ποσοτήτων εμβολίων από τις αδιάθετες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε μια περίπτωση γίνεται λόγος για συμφωνία με φιλική χώρα της περιοχής με την οποία η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Όπως πληροφορούμαστε, η Κύπρος χωρίς να απορρίπτει τη συλλογική διαχείριση των αδιάθετων ποσοτήτων εμβολίων, φαίνεται να μην απορρίπτει τη λογική τα κράτη μέλη να έχουν αυτονομία κινήσεων με τις ποσότητες που θα παραμείνουν αδιάθετες. Θέση που σαφώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των διπλωματικών κινήσεων της Λευκωσίας, στην προκειμένη περίπτωση στην ανατολική Μεσόγειο

Τα εμβόλια

Σε συλλογικό επίπεδο, η διαχείριση των αδιάθετων εμβολίων θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός συνασπισμού υπό την επωνυμία COVAX στον οποίο, εάν υπάρξει συμφωνία, θα καταλήξουν οι αδιάθετες ποσότητες του κάθε κράτους μέλους. Όπως πληροφορούμαστε, οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και το ζητούμενο είναι η μορφή παραχώρησης των εμβολίων. Δηλαδή, εάν θα πρόκειται για δωρεά ή θα υπάρχει κάποιο κόστος. Την παρούσα στιγμή οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν το ενδεχόμενο δωρεάς ποσοτήτων, από τα εμβόλια της AstraZeneca και J&J. Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη. Η Κύπρος εκπροσωπείται από την τεχνική επιτροπή διαπραγμάτευσης εμβολίων. Με βάση τα όσα φαίνεται να υπάρχουν πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων, το κάθε κράτος μέλος με αδιάθετες ποσότητες, θα παραχωρεί τα δικαιώματα παραλαβής στο συνασπισμό COVAX, ο οποίος διαχειρίζεται τα εμβόλια για τις υπόλοιπες χώρες.

2022-2023

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης και οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις εμβολιαστικές ανάγκες της περιόδου 2022-2023, καθώς τα εμβόλια και οι εταιρείες με τις οποίες θα γίνουν επαφές. Pfizer και Moderna φαίνεται να είναι οι εταιρείες με τις οποίες υπάρχει προσανατολισμός για συνεργασία. Η AstraZeneca είναι εκτός συζητήσεων, όχι λόγω του θορύβου με τα υποτιθέμενα ζητήματα ασφάλειας αλλά για μη εκπλήρωση, από πλευράς εταιρείας, συμβατικών υποχρεώσεων. Ζητήματα που έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια.
(ένθετο)

Ποιος είναι ο συνασπισμός COVAX

Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοβουλία που σκοπό έχει την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια COVID -19, από κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο συνασπισμός COVAX που λειτουργεί κάτω από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από τον Απρίλιο του 2020, ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του ΠΟΥ, της Κομισιόν και της κυβέρνησης της Γαλλίας. Αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες του επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία COVID-19, ως απάντηση στην πανδημία COVID-19. Ο συνασπισμός COVAX στην ουσία συντονίζει τους διεθνείς πόρους για να επιτρέψει στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις εξετάσεις, τις θεραπείες και τα εμβόλια COVID-19. Μέχρι τις 15 Ιουλίου 2020, 165 χώρες - που αντιπροσωπεύουν το 60% του ανθρώπινου πληθυσμού - είχαν ενταχθεί στο COVAX. Ωστόσο, από τις 11 Απριλίου 2021, το COVAX υπολείπεται του στόχου του, έχοντας παραδώσει 38,5 εκατομμύρια δόσεις παρά τον στόχο των 100 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου. Τα εμβόλια που διανέμονται από τον COVAX είναι αυτά που έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ, Pfizer-BioNTech, Moderna, Sinopharm BBIBP-CorV, Οξφόρδης-AstraZeneca και Johnson & Johnson.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X