ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πανδημία: Υπό εξέταση η παραμονή πρωτοχρονιάς

Έρχεται νέο πακέτο μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά, ακολουθούν και άλλα μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Για ένα δύσκολο υπόλοιπου χειμώνα προετοιμάζονται οι ειδικοί μιας και η μετάλλαξη Όμικρον εκδηλώνει στη πράξη την επιθετική συμπεριφορά της. Όπως και άλλες χώρες της Ευρώπης έτσι και η Κύπρος βιώνει μια δύσκολη περίοδο, μερικές μέρες πριν ο χρόνος γυρίσει σελίδα. Τα 1925 νέα κρούσματα που εντοπίσθηκαν από τους υγειονομικούς ελέγχους την περασμένη Δευτέρα, αποδεικνύεται πως ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Τα αποτελέσματα των ελέγχων της Τρίτης (2241 νέα κρούσματα(ποσοστό θετικότητας: 2,29%), κατέδειξαν πως για το επόμενο διάστημα, άγνωστο για πόσο, η Κύπρος θα κινείται σε τετραψήφια νούμερα κρουσμάτων με το ένα ρεκόρ να σπάει το προηγούμενο. Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το μόνο θετικό στοιχείο είναι πως ο αριθμός των νοσηλειών δείχνει να κινείται κάτω από τις 179, οροφή που καταγράφηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021. Εξέλιξη που μειώνει, ελάχιστα, την πίεση των σοβαρών περιστατικών στο σύστημα υγείας. Ωστόσο εκ των πραγμάτων ο υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην καθημερινότητα των πολιτών μιας και θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσει σε συμπληρωματικά μέτρα πριν την πρωτοχρονιά, ενώ ανάλογα της πορείας μπορεί να επηρεάσει και την περίοδο μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου. Ήδη την Τετάρτη ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τη Συμβουλευτική Επιτροπή των Επιστημόνων (ΣΕΕ), προκειμένου να ακούσει τις εισηγήσεις τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

1η δόση μέτρων

Τρείς μέρες πριν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς και όπως όλα δείχνουν κυβέρνηση και επιδημιολόγοι φαίνεται να μην προκρίνουν μέτρα τα οποία θα επηρεάσουν το εορταστικό κλίμα των επόμενων ημερών, κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες μας προκρίνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αρμόδιες πηγές έλεγαν στην «Κ» πως τα συμπληρωματικά μέτρα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι δεν αναμένεται θα κινούνται προς την κατεύθυνση αυστηριοποίησης των υγειονομικών ελέγχων στους χώρους εστίασης και διασκέδασης. Στο πνεύμα αυτό, οι ίδιες πηγές, απέκλειαν κάθε σκέψη για περιορισμούς στην διακίνηση. Αναλυτικά κατά τη σύσκεψη με τα μέλη της ΣΕΕ θα εξετασθεί η αύξηση του ποσοστό τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε μια προσπάθεια περιορισμού των καθημερινών μετακινήσεων και επαφών. Το δεύτερο μέτρο θα αφορά τους ελέγχους στους χώρους συνάθροισης. Εδώ υπάρχει σκέψη να γίνει πιο αυστηρό το υγειονομικό πλαίσιο με τα τεστ να αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση. Μέχρι και την πρωτοχρονιά δεν υπάρχουν σκέψεις για μέτρα τα οποία θα επηρεάσουν τομείς της οικονομίας κάτι που αφήνεται ανοικτό για το νέο έτος, εάν και εφόσον δεν υπάρξει ύφεση της πανδημίας.

Ρεβεγιόν

Με απώτερο στόχο να μειωθεί στο ελάχιστο το αποτύπωμα της Όμικρον, κυρίως παραμονή και ανήμερα του νέου έτους ελάχιστες πιθανότητες συγκεντρώνουν, μέτρα τα οποία θα επηρεάσουν τις κοινωνικές συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους (οικίες) μέχρι την 1η του νέου έτους. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ανησυχία για επιδημιολογική επιβάρυνση από τα πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι φαίνεται ότι θα διατηρήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο με το σκεπτικό πως η λήψη συμπληρωματικών μέτρων, στην ουσία θα ήταν δώρον άδωρον ένεκα της εορταστικής ατμόσφαιρας και των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν στην εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων.

2η δόση

Εκ των πραγμάτων η προσοχή της ομάδας διαχείρισης της πανδημίας στρέφεται μετά τις γιορτές του νέου έτους μιας και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για την πορεία της Όμικρον δεν είναι ευοίωνες. Οι σκέψεις που υπάρχουν οδηγούν σε στοχευμένες παρεμβάσεις που ενδεχομένως να συμπαρασύρουν και τομείς της οικονομίας. Σε πολιτικό επίπεδο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο σκληρών μέτρων μετά την πρωτοχρονιά εκεί όπου θα παρατηρηθεί διασπορά του ιού. Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκεται ο χώρος της εστίασης αλλά και της διασκέδασης. Το ακραίο σενάριο, το οποίο θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα, θέλει ακόμα και κλείσιμο χώρων ενώ το «καλύτερο» λειτουργία μέχρι τα μεσάνυχτα. Ερωτηματικό υπάρχει τι θα γίνει με την εκπαίδευση μετά το πέρας των διακοπών εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αλλάξουν. Για την ώρα δεν φαίνεται να απασχολεί το ενδεχόμενο μη επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, ωστόσο όλα θα αξιολογηθούν από την εικόνα της περιόδου εκείνης. Με τα σημερινά δεδομένα υποστηρίζεται πως η διασπορά του ιού δεν προέρχεται από τα δημοτικά.

Μικρή ύφεση στις νοσηλείες

Στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ο μοναδικός δείκτης που παρουσιάζει σημάδια ύφεσης είναι οι νοσηλείες (168 την Τρίτη). Στις 20 Δεκεμβρίου 2021 καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός σοβαρών περιστατικών (179). Από τότε παρατηρείται μια σταδιακή υποχώρηση στις 161, την περασμένη Δευτέρα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια αναλογική τάση νέων κρουσμάτων-νοσηλειών, ουσιαστικά είναι ο παράγοντας εκείνος που επιτρέπει σε κυβέρνηση και επιδημιολόγους να είναι συγκρατημένοι με τη λήψη και άλλων μέτρων. Με βάση τις αξιολογήσεις των ειδικών, η μεγαλύτερη διασπορά του ιού παρατηρείται στις ηλικίες 40 με 45, σε ανεμβολιάστους και εμβολιασμένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση