ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

35 νέα κρούσματα κορωνοϊού - Ένας ακόμη νεκρός

214 συνολικά τα κρούσματα στην Κύπρο

Newsroom K

Ένα πρόσωπο έχασε σήμερα την ζωή του ενώ άλλα 35 νέα κρούσματα ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακή το υπουργείο Υγείας ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 214. Τα 126 από τα 214 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

• 2 άτομα επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις,
• 31 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και
• 2 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 214, (περιλαμβανομένων και των πέντε που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Οι εξελίξεις της ημέρας:

21:12 - Μουτήρης: Ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να καταγραφεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων

20:58 - Έξι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στο νοσοκομείο αναφοράς την Κυριακή

20:55 - Ασθενής στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης του ΓΝ Πάφου προσεβλήθη με κορωνοϊό

20:47 - Προς νέα διυπουργική μετά την αύξηση των κρουσμάτων

20:34 - Στην καραντίνα αντί κατ' οίκον περιορισμό

20:03 - Σωτηριάδης: Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους

19:25 - Απολογία ΜΕΘ για συσχέτιση 68χρονου θανόντος με 47χρονο αποβιώσαντα

19:08 - ΚΕΒΕ: Όλες οι λεπτομέρειες για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων

18:52 - Υπ. Υγείας: Άτομα δεν περιορίζονται και μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν

18:16 - Όλες οι πληροφορίες για την αίτηση επιδόματος Αυτοτελώς Εργαζομένων

18:00 -  Σε δηλώσεις του ο Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, τόνισε πως «τα 214 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 6,447 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τα 126 από τα 214 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 18 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με τον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων διαπιστώνεται ότι η μετάδοση του ιού έγινε στο οικογενειακό περιβάλλον αρκετών από τους ασθενείς, γεγονός που δείχνει ότι δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Σε δικές  του δηλώσεις, ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε:

«Δυστυχώς, σήμερα στη μάχη με την πανδημία χάσαμε ακόμα έναν συνάνθρωπό μας που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Λευκωσίας. Πρόκειται για άντρα 68 ετών. Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν έξι, πέντε άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 64. Τέσσερις από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 26 άτομα, εκ των οποίων πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τρία εξιτήρια. Εννέα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.

Όπως σας είχα πει η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για την πανδημία έχει ετοιμάσει τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ασθενών με λοίμωξη από τον ιό SARS-COV-2, μετά από μελέτη των βιβλιογραφικών δεδομένων και των πρωτοκόλλων που ακολουθούνται διεθνώς. Όπως αντιλαμβάνεστε οι οδηγίες αυτές θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την επιστημονική τεκμηρίωση που προκύπτει από κλινικές μελέτες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή. Οι οδηγίες αυτές έχουν ήδη κυκλοφορήσει και αφορούν όλα τα επίπεδα παροχής φροντίδας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνθήκες που περνάμε όλοι είναι δύσκολες. Το βιώνουμε ο καθένας καθημερινά. Όσο οι επιπτώσεις αυτής της νόσου εμφανίζονται και στην Κύπρο, παύουν να είναι απλά μια είδηση που είδαμε στην τηλεόραση ή διαβάσαμε σε μια ιστοσελίδα. Η καθημερινότητά μας έχει διαταραχθεί σημαντικά και η αγωνία, ο φόβος και η αβεβαιότητα έχουν μπει στη ζωή μας. Ανησυχούμε για τον εαυτό μας και για τους δικούς μας ανθρώπους.

Περισσότερο από όλους το βιώνει αυτό ο κόσμος των νοσοκομείων. Κάθε πρωί ή απόγευμα που φεύγουμε για τη δουλειά, όταν κλείνουμε την πόρτα βλέπουμε την αγωνία στο πρόσωπο των δικών μας ανθρώπων όπως βλέπουμε και τη χαρά αναμεμειγμένη με λύπη όταν γυρνάμε στο σπίτι. Χαρά για την επιστροφή. Λύπη γιατί ξέρουν ότι και αύριο και μεθαύριο ο γιατρός, ο νοσηλευτής, το προσωπικό των εργαστηρίων, η βοηθός, η καθαρίστρια, ο κλητήρας, ο διοικητικός θα επιστρέψει και πάλι στη δουλειά του. Κάθε είδηση για ένα γιατρό ή ένα νοσηλευτή που χάνει τη ζωή του σε κάποια άλλη χώρα είναι ένα μαχαίρι στην καρδιά.

Ο αγώνας που δίνει το προσωπικό των νοσοκομείων μας ειδικά οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα τμήματα της πρώτης γραμμής είναι δύσκολος, επικίνδυνος και πιθανά θα είναι μακροχρόνιος. Πιστέψτε με, επειδή το ζω καθημερινά. Η συντριπτική πλειοψηφία δίνει το 100% σε αυτή την προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας. Σκεφτείτε το, δεν είναι εύκολο να πηγαίνεις καθημερινά στη δουλειά και να παλεύεις με το αόρατο και απρόοπτο. Το καθήκον όλων των υπολοίπων και κυρίως της Πολιτείας είναι να φροντίσουμε αυτή η ομάδα να προστατευτεί. Ελπίζω οι προσπάθειες που γίνονται, και σας διαβεβαιώ και πάλι ότι είναι τεράστιες, να έχουν αποτέλεσμα και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες προστατευτικού εξοπλισμού, για να μπορέσουμε όσο διαρκέσει αυτός ο πόλεμος να έχουμε το προσωπικό των νοσοκομείων υγιείς στην πρώτη γραμμή».

17:27 - Κατεχόμενα: 2 νέα Κρούσματα - 64 σύνολο. Συνολικά 1103 τεστ μέχρι στιγμής

1715 - Σύμφωνα με την καμπύλη του γερμανικού ινστιτούτου Robert Korch σήμερα και τις επόμενες μέρες αναμένεται η Κύπρος να φτάσει το απόγειο των κρουσμάτων. Τα κρούσματα σύμφωνα με πηγές της «Κ» αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 20.

16:51 - ΚΕ: Προγραμματισμένες αναχωρήσεις ξένων υπηκόων οι πτήσεις από Πάφο

16:24 -

16:14 - Αναγκαία η απαρτία Βουλευτών για το ν/σ της αναβολής δόσεων

16:01 - Τρία νέα εξιτήρια από το νοσοκομείο αναφοράς στην Αμμόχωστο

15:58 - Έκκληση Πετρίδη για ψήφιση αναστολής δόσεων και κρατικών εγγυήσεων

15:47 - Ηροδότου: Δεν θα πληρωθούν άμεσα οι δόσεις δανείων μετά την αναβολή τους

15:34 - Κρούσματα κορωνοϊού σε υποκαταστήματα της Τρ. Κύπρου στη Λευκωσία

15:19 - 26 επαγγελματίες υγείας του ΓΝ Πάφου, ανάμεσα στα κρούσματα

15:03 - Βίντεο από τους άδειους δρόμους σε Λευκωσία και Πάφο

14:53 - Διανομή τροφίμων στους Κύπριου φοιτητές στην Βρετανία

14:43 - Αεροδρόμιο Πάφου: Αναχωρούν επιβάτες από τα κατεχόμενα

14:28 - Δρ. Ζωή Πανά στην «Κ»: Δημιουργούμε ένα τείχος κατά του κορωνοϊού

13:29 - Απόφαση για νoσοκομείο πανδημίας στα κατεχόμενα

12:55 - Νοσοκομείο Αναφοράς - Τρεις αποθεραπεύτηκαν ένας ασθενής κρίσιμα

12:00 - Δεύτερος Κύπριος της Αγγλίας νεκρός από τον ιό 

11:32 - Σε ξενοδοχειακές μονάδες φιλοξενούνται μάχιμοι επαγγελματίες υγείας

10:26  - Παραβίαση διατάγματος - Η πόλη με τις περισσότερες καταγγελίες

09:54 - Τα μέτρα στήριξης για Κύπριους φοιτητές στο εξωτερικό

09:46 - Στην Βουλή τα δύο νομοσχέδια για τις τράπεζες
 
09:40 - Δύο αφίξεις και δύο αναχωρήσεις σήμερα από και προς το αεροδρόμιο Πάφου

 08:57
ΥΠΕΞ Κύπρου-ΗΒ: Τηλεφωνική επικοινωνία για κορωνοϊό και υπηκόους των δύο χωρών

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο Υπουργείο Υγείας ξεχώρισαν οι εκκλήσεις των δύο ειδικών που κάλεσαν το κοινό ακόμη μια φορά να υπακούσει στα διατάγματα της Κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο κύριος Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, είπε,« επιτρέψετε μου να επαναλάβω ότι οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές για την έκβαση της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλουμε όλοι από κοινού, ο καθένας με τον τρόπο του». Πρόσθεσε επίσης ότι, «είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν οριακά από τη μια στιγμή στην άλλη»

Από την πλευρά του Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ είπε, «Δυστυχώς σε αυτή τη μάχη έχουμε χάσει ήδη 5 συμπολίτες μας. Τις επόμενες μέρες κάποιοι άλλοι σίγουρα θα νοσήσουν. Η πορεία αυτής της νόσου, δυστυχώς, στα σοβαρά περιστατικά παρατείνεται. Η μόνη απάντηση, η μόνη πραγματική ελπίδα είναι να μείνουμε σπίτι. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ – ΣΩΖΟΥΜΕ ΖΩΕΣ!»

Ώρα αποφάσεων στην Βουλή

Μετατίθεται για τις 17.00 αύριο η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες σε ό,τι αφορά τις διατάξεις των δύο νομοσχεδίων που αφορούν την εφαρμογή των μέτρων στήριξης της οικονομίας και ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.


 Όσα έγιναν στις 28/03

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X