ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:06
 

Άλλα 31 κρούσματα σε 819 δειγματοληψίες

595 ο συνολικός αριθμός τον επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κύπρο

Newsroom K

Άλλα 31 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 819 εργαστηριακές εξετάσεις ανακοίνωσε σήμερα η επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, ανεβάζοντας των αριθμό των κρουσμάτων στα 595. Σημειώνεται πως 16308 εργαστηριακές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα ενώ 439 προέρχονται από επαφές και 58 αποθεραπεύτηκαν.

28 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναφοράς και δόθηκαν 5 εξιτήρια. Αποσωληνώθηκε ένα άτομο από την ΜΕΘ του ΓΝ Λευκωσίας. «Η προσπάθεια έχει αρχίσει να αποδίδει, αλλά δεν πρέπει στιγμή να χαλαρώσουμε» σημείωσε ο Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ. «Μας χαροποιεί το γεγονός ότι τα σημερινά κρούσματα είναι λιγότερα, αλλά το 31 είναι μεγάλος αριθμός».

Οι εξελίξεις της ημέρας:

20:46 -

20:26 - Με πτήση της Cyprus Airways επαναπατρίστηκαν απόψε 107 περίπου Κύπριοι

19:44 - 111 καταγγελίες της Αστυνομίας μετά από 15.657 ελέγχους

Σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση από πηγές της Αστυνομίας από τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής 10 Απριλίου μέχρι τις 18.00 την ίδια μέρα διενεργήθηκαν παγκύπρια από την Αστυνομία 14.030 έλεγχοι πεζών και οχημάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση με τα περιοριστικά μέτρα που περιέλαβε στο διάταγμά του για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, ο Υπουργός Υγείας και έγιναν 98 καταγγελίες. Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα διενεργήθηκαν παγκύπρια 1.627 έλεγχοι για τήρηση του διατάγματος σε υποστατικά και έγιναν 13 καταγγελίες.

19:43 - Ασθενής από τον Θάλαμο Υπόπτων Περιστατικών ΓΝ Πάφου μεταφέρθηκε στο ΓΝ Λεμεσού

18:55 - Εισφορά 1 εκατ. από την Κεντρική στο Υπ. Υγείας

18:44 - Τρία πρόσωπα θετικά στον κορωνοϊό στα κατεχόμενα

18:27 - Λεόντιος Κωστρίκης, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου:

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 31 από σύνολο 819εργαστηριακών διαγνώσεων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
• 15 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών,
• 1 άτομο με ταξιδιωτικό ιστορικό, και
• 15 άτομα, των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 595 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Σε σχέση με τα 18 περιστατικά που δηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες ως υπό διερεύνηση, βρέθηκε σύνδεση με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα για 11 εξ αυτών, ενώ ένα άτομο είναι προσωπικό της Ειρηνευτικής Δύναμης με ταξιδιωτικό ιστορικό. Για άλλα έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα συνεχίζεται η διερεύνηση. Να αναφέρουμε επίσης ότι τα 595 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 16,308 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τα Μικροβιολογικά Τμήματα των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ και από ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 439 από τα 595 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 58 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.

Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι λιγότερα σε σχέση με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες. Το γεγονός αυτό μάς χαροποιεί. Ωστόσο, ο αριθμός των 31 κρουσμάτων είναι μεγάλος και αυτό θα πρέπει να μας κρατήσει σε εγρήγορση.Οι αριθμοί μάς επιτρέπουν να διατηρούμε την αισιοδοξία ότι η ακτίδα φωτός στην οποία αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα γίνει ευδιάκριτη υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε την εφαρμογή των μέτρων με την ίδια αποφασιστικότητα.

Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ

Θα μου επιτρέψετε σήμερα να ξεκινήσω κάπως διαφορετικά. Μελετώντας τα νούμερα που ανακοινώθηκαν χθες, καθώς και τη σχετική εικόνα σταθεροποίησης των αριθμών που παρατηρείται στις ΜΕΘ, μπορώ να επισημάνω ότι η προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να αποδίδει. Αυτό είναι κάτι που πετύχαμε όλοι μαζί και θεωρώ ότι δικαιούμαστε να το πούμε. Από την άλλη, η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει στιγμή να χαλαρώσει.

Με βάση τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 28 άτομα, τέσσερα εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης πέντε εξιτήριο, εκ των οποίων δύο μεταφέρθηκαν στο κέντρο αποκατάστασης. Συνολικά 11 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εννέα στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των διασωληνωμένων ασθενών είναι προς το παρόν κρίσιμη αλλά σταθερή. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται ακόμα ένα άτομο, που αποσωληνώθηκε σήμερα. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σήμερα, όπως και άλλες μέρες υπήρξε μια εκτεταμένη αναφορά στα ΜΜΕ για την ανάγκη ή όχι χρήσης της μάσκας στον γενικό πληθυσμό. Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω το τι ισχύει αυτή τη στιγμή. Ο ΠΟΥ τοποθετήθηκε και πάλι επαναλαμβάνοντας τη θέση του ενάντια στη μαζική χρήση μασκών από τον γενικό πληθυσμό, επισημαίνοντας μάλιστα αυτή την φορά τους κινδύνους από τη λάθος χρήση της μάσκας. Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν, την πιθανότητα να μολυνθεί κανείς χωρίς να το θέλει με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, να αναπτύξει δυσκολία στην αναπνοή, καθώς και την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η υγιεινή των χεριών και αποστασιοποίηση.

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς, αυτούς που τους φροντίζουν και τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας. Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC), παρά το γεγονός ότι συμφωνεί με τη θέση του ΠΟΥ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να υπάρξει σύσταση για πιο εκτεταμένη χρήση μάσκας. Η θέση του ECDC είναι ότι, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού, όπως είναι στη χώρα μας οι υπεραγορές, οι τράπεζες, μπορεί να υπάρξουν οφέλη κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Η ανάγκη αυτή έχει άμεση σχέση με την πορεία της νόσου σε κάθε κράτος. Ταυτόχρονα, και το ECDC επισημαίνει τους κινδύνους από λανθασμένη χρήση μάσκας και κυρίως από την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τους βασικούς κανόνες που μας προστατεύουν σε αυτή την πανδημία. Την υγιεινή των χεριών, την τήρηση των αποστάσεων και το να αποφεύγουμε να ακουμπούμε το πρόσωπο.

Το αν θα φτάσουμε στην ανάγκη για καθολική χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό, εξαρτάται από την πορεία της νόσου καθώς και από τον αριθμό των ασυμπτωματικών ασθενών, ο αριθμός των οποίων θα γίνει προσπάθεια να διαφανεί από τη μελέτη που θα γίνει σε 20,000 άτομα, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά. Μένουμε σπίτι, κρατάμε τις αποστάσεις.

17:48 - Οζερσάι: Εάν χρειαστεί θα παίρνουμε όλοι τον ίδιο μισθό

17:45 - Τατάρ: Δεν είναι σωστό τώρα να μιλούν για ανασχηματισμό

17:16 - Ξεκινούν οι 20 χιλιάδες δειγματοληψίες

15:52 - Φαίδωνος: Να καθοριστεί τιμή στα τεστ για κορωνοϊό

15:42 - Διευκρινίσεις Υπ. Παιδείας για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος 750 ευρώ

15:07 - Θετικό κρούσμα κορωνοϊού στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ

14:58 - Σε δίκη δυο άτομα για πλαστά μηνύματα ελεύθερης μετακίνησης 

14:30 - Βλέπει αρχηγούς κομμάτων ο Πρόεδρος την Δευτέρα

14:08 - ΓΝ Λεμεσόυ: Στη ΜΕΘ δυο κρούσματα

13:37 - ΠΕΟ: Σωστό μέτρο το κλείσιμο των υπεραγορών τις Κυριακές

13:33 - Επικεφαλής ECDC: Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα αλλά πρώιμο να αρθούν

13:17 - Λ. Κωστρίκης: Αναμένονται μηδενικά κρούσματα αρχές Μαΐου (ηχητικό)

12:57 - Νέος ιατρικός εξοπλισμός φτάνει από την Κίνα

12:17 - Δ. Αντωνίου: Νοσηλευτές που εργάζονται σε νοσοκομεία φροντίζουν ηλικιωμένους

11:48 - Παρατείνονται οι άδειες διαμονής των εποχιακών εργατών

11:09 -  Finance: Monday's discussion on Eurogroup, bonds and Home Plan

10:38 -  GN Larnaca: A total of 25 people with symptoms of coronavirus

10:06 - A  total of five flights to and from Cyprus

09:56 -  Metropolitan of Paphos: Stay in their homes and pray from there

09:21 -  OKYPY: The amount of consumables in the General Hospital of Paphos is sufficient

08:18 -  153 complaints in 24 hours for violating the decree

08:07 - C N Paphos: 71-year-old positive for the virus is transferred to the Rehabilitation Hospital

07:35 -  The share of Cyprus from the 540 billion of the Eurogroup

07:00 -  Aradippou is under surveillance

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Για όλα φταίνε οι τράπεζες

«Βασικά η ευθύνες βαραίνουν την ΚΤΚ της οποίας η εκάστοτε διοικητές ήταν για τα κατσαρα.,.»
Αρμαγεδών  |  17:03

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Κάποιοι πολιτικοί να αφήσουν τα προσωπικά τους τερτίπια και να στεφτούν το καλό του τόπου για να μην ...»
Leon  |  12:17

#PoliticsBlog Το Plan B του Νίκαρου, οι μετοχές του Πετρίδη και ο θυμωμένος πρίγκιπας 

«Η βουλή των λαϊκιστών Πορδίκη, Καμένης, Ελαμάκια και συνεργατιστή κλέφτη Κουλία- ΕΔΕΚ & ΔΗΚΟ βυθίζουν ...»
Αρμαγεδών  |  11:25

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Είναι βραβευμένη και πιστοποιημένη διεθνώς και πληροί τις βασικές απαιτήσεις όλων των σχετικών Ευρωπαϊκών Οδηγιών Ιατρικών Συσκευών.

My Digital Doctor: Η νέα εφαρμογή ελέγχου ιατρικών συμπτωμάτων με τεχνολογία Artificial Intelligence ειδικά για το πελατολόγιο της Universal Life!

H εφαρμογή είναι η πρώτη που επικυρώθηκε επιστημονικά και παρουσίασε 91% ακρίβεια στην αξιολόγηση ιατρικών συμπτωμάτων σύμφωνα ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΥΓΕΙΑ
X