ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο οδικός χάρτης αντιμετώπισης του COVID το φθινόπωρο

Η ανοιχτή κοινωνία παραμένει ο βασικός στόχος των επιδημιολόγων για μετά το καλοκαίρι – Οι πυλώνες δράσης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στο τετράπτυχο εμπειρία, λογική, προτεραιοποίηση και προσαρμοστικότητα επικεντρώνεται η στρατηγική δράση της επιστημονικής κοινότητας για την πανδημία μετά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι τέσσερις λέξεις αποτελούν το κλειδί του οδικού χάρτη που θα εφαρμοσθεί από το ερχόμενο φθινόπωρο και που έχει ως βασικό στόχο να παραμείνουν ανοιχτές οι κοινωνίες. Εξειδικεύοντας το πλάνο δράσης οι επιστήμονες φαίνεται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε δοκιμασμένες πρακτικές και στη λογική πως η πανδημία δεν είναι πλέον μαύρο κουτί και πως υπάρχει η αναγκαία εμπειρία αντιμετώπισης του ιού. Στο πνεύμα αυτό τα εργαλεία επίτευξης των στόχων είναι: Ο εμβολιασμός, η θεραπεία που έχει ενταχθεί ως καινούργιο εργαλείο, ο εργαστηριακός έλεγχος, η παρακολούθηση νέων στελεχών του ιού, οποιαδήποτε άλλη δράση που θα βοηθήσει να υπάρχει μια κοινωνία ανοιχτή που όμως θα εξασφαλίζει μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσησης, ειδικά σε υπερήλικες και ευπαθείς ομάδες. Η πρόληψη συνεχίζει να παραμένει ο σημαντικότερος πυλώνας στην αντιμετώπιση της πανδημίας ωστόσο για τους επιστήμονες το αποτέλεσμα εξαρτάται από τη συνδυαστική εφαρμογή και άλλων παραγόντων, η σημασία των οποίων δεν μπορεί να μπει στη λογική της κατάταξης ανάλογα με τη σημαντικότητα.

Η πρόληψη

Για κάθε πυλώνα δράσης που έχει ετοιμασθεί, η εμπειρία που έχει συλλεχθεί από την αρχή της πανδημίας θεωρείται πολύτιμο εφόδιο στη διαχείριση των κρουσμάτων σε όποια φάση και αν βρίσκονται. «Δεν είμαστε στον χρόνο μηδέν» λέγεται χαρακτηριστικά από επιδημιολόγους στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι μετά το καλοκαίρι. Η πρόληψη συνεχίζει να παραμένει σημαντική με τα υγειονομικά μέτρα προστασίας αλλά και τα εμβόλια να αποτελούν τα βασικά εργαλεία. Όπως έχει γράψει η «Κ» τα εμβόλια και σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιηθούν ως το βασικό όπλο αναχαίτησης των επιπτώσεων της πανδημίας. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο υπάρχουν τρεις προσεγγίσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ». Η πρώτη προσέγγιση αφορά μια ενισχυτική δόση εμβολίου για τις παραλλαγές του COVID-19. Η αναγκαιότητα της ενισχυτικής δόσης θα φανεί στην πορεία. Η δεύτερη προσέγγιση αφορά ένα νέο εμβόλιο το οποίο θα καλύπτει όλους του κορωνοϊούς. Η τρίτη προσέγγιση έχει να κάνει με τον ετήσιο εμβολιασμό. Ως προς τον χρόνο λήψης των εμβολίων, για την πρώτη προσέγγιση ο εμβολιασμός τοποθετείται τον ερχόμενο Οκτώβριο με Νοέμβριο, ενώ για τη δεύτερη, κατά πάσα πιθανότητα, ο εμβολιασμός μετατίθεται για το 2023.

Δισθενές εμβόλιο

Ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση προσαρμοσμένου στις παραλλαγές της Covid-19 εμβολίου των Pfizer και BioNTech. Πρόκειται για εμβόλιο που στοχεύει δύο στελέχη του ιού. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν τη χρησιμοποίηση δισθενών εμβολίων κατά τη φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία, καθώς τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη τώρα συνδέονται με την παραλλαγή BA.5 Ο EMA αναμένει ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα εγκριθούν τον Σεπτέμβριο, αλλά έχει αναφέρει ότι είναι ανοικτός στη χρήση των εμβολίων που προορίζονται για την παλαιότερη παραλλαγή BA.1 κατά τη φθινοπωρινή εμβολιαστική εκστρατεία, με το δεδομένο ότι τα εμβόλια κατά των νεότερων παραλλαγών BA.4 και BA.5 βρίσκονται πίσω στην κλινική τους ανάπτυξη.

Πρόληψη και σοβαρές νοσηλείες συγκεντρώνουν την προσοχή των επιστημόνων για αντιμετώπιση της πανδημίας μετά το καλοκαίρι.

Φάρμακα

Η θεραπευτική αγωγή που έχει εισαχθεί στην καταπολέμηση του ιού αξιολογείται ως σημαντική μιας και συμβάλει στη μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσησης. Μια σημαντική εξέλιξη μιας και μειώνει σημαντικά τα περιστατικά που χρήζουν εξειδικευμένης νοσηλείας και που στο παρελθόν ήταν ένας παράγοντας που δημιουργούσε πιέσεις στα συστήματα υγείας. Τα αποτελέσματα από την εισαγωγή της θεραπευτικής αγωγής φαίνονται και στις εβδομαδιαίες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας. Σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, τα σοβαρά περιστατικά έχουν μειωθεί σημαντικά και παραμένουν σε διψήφιο αριθμό.

Οι μάσκες επέστρεψαν για να μείνουν

Η εμπειρία που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα για τον ιό δεν ακυρώνει το ενδεχόμενο λήψης κάποιων μέτρων, εάν και εφόσον αυτό προκύψει ως ανάγκη από την εξέλιξη της πανδημίας. Το σενάριο μιας νέας παραλλαγής του ιού μετά το καλοκαίρι υπάρχει στους επιστήμονες, ωστόσο παραμένει ως μια θεωρητική πιθανότητα. Εάν και εφόσον μετά το καλοκαίρι παρατηρηθεί αύξηση στη διασπορά του ιού η αντίδραση θα κινηθεί στη λήψη προστατευτικών μέτρων με τις μάσκες να παραμένουν και ενδεχομένως να επεκταθούν και σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες των πολιτών. Πάντως, όπως όλα δείχνουν θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο ανάκλησης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τις μάσκες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Όλα θα εξαρτηθούν από την ομαλοποίηση της καθημερινότητας μετά το τέλος των διακοπών. Στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης θεωρούν πως ένα ποσοστό θετικότητας πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια δύσκολα θα προκαλέσει ανάκληση του μέτρου με τις μάσκες. «Όταν έχεις ποσοστό θετικότητας κοντά στο 15% οι πάντες καταλαβαίνουν πόσα είναι τα κρούσματα που δεν εντοπίζονται», μας είπε αρμόδια πηγή. Πάντως, στην καρδιά του καλοκαιριού τα νούμερα δείχνουν μεγάλη διασπορά στην κοινότητα συμπλήρωσε η ίδια πηγή το μέγεθος της οποίας μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να υπολογισθεί μιας και σε σχέση με το παρελθόν ο αριθμός των τεστ είναι μικρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση