ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο επίκεντρο οι ελλείψεις φαρμάκων στο ΓεΣΥ

Διαβεβαιώσεις δίνει ο ΟΑΥ, ανησυχία εκφράζουν οι ασθενείς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Χωρίς καμία ουσιαστική μεταβολή συνεχίζεται η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων. Εδώ και αρκετό καιρό οι ασθενείς εκφράζουν παράπονα πως τα εγγεγραμμένα φθηνά φάρμακα που υπάρχουν στους καταλόγους παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις. Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε ο Άθως Τσινωντίδης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ.

Ο κ.Τσινωντίδης σε δηλώσεις στου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ αναγνώρισε πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και εις γνώση του Οργανισμού, τη στιγμή που εξετάζονται διάφορα μέτρα για αντιμετώπιση του φαινομένου. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις φθηνών φαρμάκων στην αγορά λόγω του ότι το σύστημα πληροφορικής και η νομοθεσία δεν επιτρέπει στον φαρμακοποιό να κάνει αντικατάσταση σε πιο ακριβό φάρμακο της ίδιας κατηγορίας».

Παρέπεμψε μάλιστα στις φαρμακοβιομηχανίες, λέγοντας πως με την εισαγωγή των υπό έλλειψη φαρμάκων από τους προμηθευτές εξωτερικού, αναμένεται να παρατηρηθεί αντιμετώπιση του φαινομένου. Όσον αφορά πιθανά μέτρα που μπορεί να πάρει ο ΟΑΥ χωρίς να αναμένει τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, ο κ.Τσινωντίδης σημείωσε πως «Εντός της εβδομάδας και αρχές της άλλης εβδομάδας θα γίνουν αλλαγές που θα απαμβλύνουν τα διάφορα προβλήματα που προκύπτουν».

Για το θέμα με τις αποθήκες φαρμάκων του Υπουργείου Παιδείας, και για το ότι δεν διοχετεύονται ποσότητες στα ιδιωτικά φαρμακεία, ο κ.Τσινωντιδης σημείωσε πως λόγω κάποιων τεχνικών και νομικών ζητημάτων, αυτό δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτά έχουν ξεπεραστεί «από την ερχόμενη βδομάδα θα αρχίσουν αυτά ντα φάρμακα να διοχετεύονται στην ιδιωτική αγορά».

Μετέωροι οι ασθενείς

Φιλοξενούμενος στην ίδια εκπομπή βρέθηκε και ο Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης. Επεσήμανε πως έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από τον ΟΑΥ για το θέμα των φαρμάκων, αλλά από την άλλη παρουσιάζονται αρκετά ανοικτά ζητήματα για το οποία δεν υπάρχουν πρόνοιες. Χαρακτήρισε σημαντικό όπως δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας να υπάρχει πρόσβαση σε δεδομένα, όπως λόγου χάρη ποια φάρμακα υπάρχουν σε απόθεμα, και σε ποια φαρμακεία συγκεκριμένα για να γνωρίζει ο ασθενής που και αν θα απευθύνεται..

Για το θέμα των φαρμάκων που υπάρχουν στο δημόσια νοσηλευτήρια και τη διοχέτευση τους στην ιδιωτική αγορά, ο κ.Λαμπριανίδης σημείωσε πως «υπάρχει μεγάλη ποσότητα φαρμάκων στο δημόσιο που πρέπει να διατεθούν στα ιδιωτικά φαρμακεία», μιας και παρουσιάζεται το φαινόμενο όλο και περισσότερος κόσμος να προτιμά να προμηθεύεται από τα φαρμακεία της περιοχής του.

Ο κ.Λαμπριανίδης έθιξε και το θέμα των παιδικών εμβολίων, ένα ζήτημα που λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα. Παρέπεμψε στην αρμόδια επιτροπή εμβολίων η οποία είναι αρμόδια «να αποφασίζει ποια εμβόλια είναι υποχρεωτικά. Και αυτά παρέχονται δωρεάν. Εμείς θέλουμε να δούμε αν όλα τα απαραίτητα συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο ή πρέπει να εμπλουτιστεί για να μην πληρώνουν οι γονείς εμβόλια που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν» ήταν το καταληκτικό του σχόλιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση