ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην σκιά των φρικτών εγκλημάτων του «Ορέστη» (φώτος)

Ρίχθηκε στη «μάχη» το Sonar

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μια κοινωνία «παγωμένη» στην θέα μιας πρωτοφανούς υπόθεσης που ποτέ δεν θα περίμενε κανείς ότι θα συναντούσε στην μικρή μας Κύπρο. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν ξεπερνούν κατά πολύ την φαντασία.

Επτά δολοφονίες, πέντε ενήλικες γυναίκες και δύο μικρά κοριτσάκια, τέσσερα πτώματα και τρεις σοροί που ακόμα αγνοούνται.

Ένας ήσυχος και λιγομίλητος 35χρονος αξιωματικός που μέχρι πριν και ένα μήνα οι πάντες θεωρούσαν τον «άνθρωπο της διπλανής πόρτας». Ο πρώτος καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνος, Νίκος Μεταξάς… ο «Ορέστης».

Όλα τα πιο πάνω θα μπορούσαν να είναι το σενάριο μιας ευφάνταστης ταινίας θρίλερ, δεν είναι όμως πάρα η πραγματικότητα που ζούμε εδώ και 21 μέρες.

Έπιασε δουλεία το Sonar

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις λίμνες του θανάτου όπου καθημερινά διεξάγονται σαρωτικές έρευνες αφού είναι τα σημεία όπου ο καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνος, Νίκος Μεταξάς, υπέδειξε ως τις τοποθεσίες που ξεφορτώθηκε τα πτώματα των θυμάτων του.

Το σύστημα Sonar ρίχθηκε στη μάχη λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι και έπειτα από μια πολύωρη επιχείρηση έλεγξε όλη την «Κόκκινη λίμνη» ολοκληρώνοντας την αναγνωριστική καταγραφή στον βυθό γύρω στις 18:00 το απόγευμα, στην παρουσία του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκου Τράγκολα και της ιδιωτικής εταιρείας που συνδράμει στις έρευνες για εντοπισμό των δύο βαλιτσών που μέχρι στιγμής παραμένουν άφαντες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή μας προηγήθηκε προετοιμασία στη λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο.

Θα μελετηθούν τα δεδομένα

Τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν την Κυριακή αφού μελετηθούν και αναλυθούν τα δεδομένα που κατέγραψε το σύστημα Sonar, ενώ οι έρευνες στην «Κόκκινη λίμνη» θα ξεκινήσουν εκ νέου με την χρήση της ρομποτικής κάμερας.

Τι είναι το Sonar;

Τα ηχοεντοπιστικά συστήματα sonar (sound navigation and ranging) είναι ηλεκτροακουστικές συσκευές που εκμεταλλεύονται τη διάδοση των κυμάτων ηχητικής ενέργειας μέσα στη θαλάσσια μάζα.

Ο σκοπός των συστημάτων sonar είναι ο εντοπισμός, η ανίχνευση, η αναγνώριση η ταξινόμηση και παρακολούθηση υποβρυχίων σκαφών και διαφόρων αντικειμένων, η ακουστική χαρτογράφηση και τομογραφία του βυθού, η ναυτιλία πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων καθώς επίσης οι υποθαλάσσιες επικοινωνίες & τηλεμετρία.

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες σόναρ, τα ενεργητικά και τα παθητικά.

Σάρωση - Καταγραφή - Ανάλυση - Ανάσυρση

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντή της εταιρείας Brasal, η οποία υποστηρίζει τις έρευνες που διεξάγονται από την Πυροσβεστική, Έντουαρντ Μπράνκο, ανέφερε ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν σε τέσσερα στάδια, σάρωση, καταγραφή, ανάλυση και ακολούθως ανάσυρση.

Τόνισε πως ο ρόλος της ομάδας του είναι να ερευνήσει περαιτέρω κάθε στόχο που θα επισημανθεί και στις δύο λίμνες με ρομποτική κάμερα. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η έρευνα με καταδύσεις θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των υδάτων και εφόσον οι στόχοι χωροθετηθούν, υπενθυμίζοντας ότι η «Κόκκινη λίμνη» συνιστά πολύ επικίνδυνο περιβάλλον για τους δύτες καθώς το νερό είναι τοξικό και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν εξειδικευμένα εργαλεία και μέσα κατάδυσης.

Αναφερόμενος στη λίμνη στο Ξυλιάτο, είπε πως εκεί τα νερά είναι βαθύτερα από προσθέτοντας πως «τα νερά στη λίμνη του μεταλλείου Μεμί στον Ξυλιάτο είναι πάνω από 70 με 80 μέτρα βάθος».

Από πλευράς του ο Αλεχάντρο Παλμέιρο, χειριστής του σόναρ, είπε πως είναι επαγγελματίας υδρολόγος με πολλά χρόνια εμπειρίας. Εξήγησε ότι η έρευνα γίνεται με πολλαπλό σύστημα σόναρ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε ακριβώς παρόμοιο σενάριο στο παρελθόν με επιτυχία.

Εν συνεχεία τόνισε ότι το Sonar είναι εφοδιασμένο με υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατο modem. Διευκρίνισε παράλληλα πως κάθε στόχος που θα παρακινήσει το ενδιαφέρον θα ερευνηθεί περαιτέρω από την ομάδα του κ. Μπράνκο.

Κόντρα με φόντο το Sonar

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Βουλευτή Λάρνακας του ΔΗΚΟ, Χρίστου Ορφανίδη και του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκου Τράγκολα για το σύστημα sonar και για το κατά πόσον υπάρχει ή όχι στην Κύπρο.

Θέση πήρε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, ο οποίος με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθάρισε ότι το Sonar που διαθέτει το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, δεν μπορεί να λειτουργήσει σε λίμνες, «αδειάζοντας» τον κ. Ορφανίδη και δικαιόνωντας τον κ. Τράγκολα.

O παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, έδωσε συνέντευξη σε ελλαδικό μέσο εκτιμώντας ότι η χρήση του sonar θα προσφέρει τη δυνατότητα, μέσω λέιζερ, να εντοπιστεί, αν υπάρχει πτώμα, στο Μιτσερό και στο Ξυλιάτο.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες και ο ύποπτος να «οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, όπου θα αντιμετωπίσει ποινές ισόβιας φυλάκισης».

Ποιος θα διώξει τους εφιάλτες του «Ορέστη»

Τρομαγμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις και απαιτεί πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης. Ο φόβος όμως είναι εδώ, μέσα από συζητήσεις, σκέψεις, ο εφιάλτης που έσπειρε ο «Ορέστης» κυριαρχεί. Ποιος θα τον διώξει κάνοντας τους Κύπριους να είναι και πάλι ασφαλείς;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση