ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναζητούν τη φόρμουλα για «Test to Stay» - Τα σενάρια και τα ερωτηματικά

Τι δηλώνουν στην «Κ» Υπουργείο Υγείας και ΟΕΛΜΕΚ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με το μέτρο Test to Stay, που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και αφορά τους μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι επαφές.

Συγκεκριμένα οι τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να ληφθούν στη διάρκεια σύσκεψης, στις 15:00, μεταξύ του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου, του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, του Επικεφαλής της Επιδημιολογικής Ομάδας, Κωνσταντίνου Τσιούτη, εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων και οργανώσεων γονέων.

Τα σενάρια

Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, μιλώντας στην «Κ» ανέφερε ότι τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν δύο σκέψεις. Η πρώτη αφορά την κάλυψη όλων των σχολικών μονάδων με σημεία δειγματοληψίας. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό οι αρμόδιοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να πηγαίνουν σημεία δειγματοληψίας στοχευμένα σε σχολεία όπου εντοπίζονται αρκετά κρούσματα, ενώ στα σχολεία όπου εντοπίζονται λιγότερα θα ζητείται από τους μαθητές να προσκομίζουν rapid test το οποίο θα διενεργείται εκτός του σχολείου. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να καλυφθούν όλα τα σχολεία με σημεία δειγματοληψίας, κάτι το οποίο θα διαφανεί αν είναι εφικτό τη Δευτέρα, από τα σημεία που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Υπό επεξεργασία βρίσκεται και μια τρίτη σκέψη η οποία αφορά την επιστράτευση των self-test, γεγονός που θα αξιολογηθεί με το άνοιγμα των Λυκείων καθώς θα καταστεί δυσκολότερη η κάλυψη όλων των σχολικών μονάδων με σημεία δειγματοληψίας.

Επικουρικό...το μέτρο

To «Test to Stay», σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, αποτελεί ένα επικουρικό μέτρο, δηλαδή θα είναι επιλογή του μαθητή. Όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, ο εμβολιασμένος μαθητής ο οποίος, με βάση τα μέτρα, δεν χρειάζεται να τεθεί σε αυτοπεριορισμό θα συνεχίσει να πηγαίνει κανονικά στο σχολείο. Αν όμως είναι στενή επαφή θα πρέπει να κάνει rapid test κάθε πέντε μέρες για να φοιτά στο σχολείο. Από την άλλη, ο ανεμβολίαστος μαθητής που θα είναι στενή επαφή και υποχρεούται να περιοριστεί θα έχει την επιλογή να περιοριστεί στο σπίτι του για 14 ημέρες και να ακολουθήσει τη διαδικασία που προνοείται με βάση το πρωτόκολλο, είτε να συνεχίσει να πηγαίνει στο σχολείο και να κάνει κάθε μέρα rapid test για πέντε μέρες. Σημειώνεται ότι το εν λόγω μέτρο αφορά μόνο τις σχολικές μονάδες. Δηλαδή, όταν ο ανεμβολίαστος μαθητής επιστρέψει σπίτι του μετά το σχολείο θα πρέπει να περιοριστεί και να απέχει ακόμα και από τα μαθήματα του φροντιστηρίου.

Τα ερωτήματα των εκπαιδευτικών

Για ανετοιμότητα από πλευράς Υπουργείου το οποίο ανακοίνωσε και στη συνέχεια ανέστειλε την εφαρμογή του μέτρου έκανε λόγο, μιλώντας στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου. Όπως είπε, η θέση της ΟΕΛΜΕΚ περιστρέφεται γύρω από την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και όλου του προσωπικού του σχολείου, τονίζοντας ότι αν το Υπουργείο Υγείας στη σύσκεψη της Δευτέρας καταφέρει να τους πείσει με στοιχεία και δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου τότε αυτό θα γίνει αποδεκτό. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια σειρά «αντιφάσεων», όπως το ότι μέχρι το μεσημέρι τα παιδιά δικαιούνται να είναι στα σχολεία και μετά να μπαίνουν σε καραντίνα και στο γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια η αντιμετώπιση της πανδημίας στηριζόταν στην απομόνωση των επαφών και των κρουσμάτων. «Θα τα γκρεμίσουμε όλα τώρα;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα ότι για να συνεχίσει το σχολείο να λειτουργεί πρέπει να ληφθούν μέτρα που να βελτιώνουν τα υφιστάμενα πρωτόκολλα. «Υπάρχουν λεωφορεία μέσα στα οποία στριμώχνονται 50-60 παιδιά και τάξεις στις οποίες παρατηρείται συνωστισμός. Γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα γι’ αυτά;», διερωτήθηκε επίσης ο κ. Πολυβίου.

Από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία εξέτασε το θέμα της εισαγωγής του μέτρου την Παρασκευή (14/01), ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, κ. Κώστας Χατζησάββας εξέφρασε την απογοήτευσή του για το μέτρο, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνη πρακτική για τις ευάλωτες ομάδες. Διερωτήθηκε ακόμα πως η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις, χωρίς διάλογο με αυτούς, οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν το μέτρο και ζήτησε τη στήριξη της Βουλής, ώστε να παραμένουν σε απομόνωση οι επαφές. Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το μέτρο, γιατί όπως είπε «δεν υπάρχει κανάλι επικοινωνίας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς» και χαρακτήρισε «αντιφατική, αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη» την απόφαση για λειτουργία των νηπιαγωγείων, της προδημοτικής και της ειδικής εκπαίδευσης, χωρίς προσκόμιση rapid test.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ