ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ωραρίου στα σχολεία

Σε συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί, γονείς και ΟΕΒ

Προς συζήτηση βρίσκεται το ενδεχόμενο αλλαγής του ωραρίου στα σχολεία, που εάν τελικά οδεύσει προς κατάληξη αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά σε Λύκεια της Κύπρου. Το θέμα έχει τεθεί ενώπιον των εκπαιδευτικών οργανώσεων, των οργανωμένων γονέων αλλά και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) όπου συζητείται υπό μορφή ανταλλαγής απόψεων και εισηγήσεων.

Το ζήτημα βρέθηκε τέθηκε σήμερα σε συνάντηση που είχε η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης με τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου στο πλαίσιο συζήτησης θεμάτων με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το αρμόδιο Υπουργείο προσανατολίζεται σε αλλαγές, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση επί του ζητήματος.

Οι προβληματισμοί

Το ενδεχόμενο της αλλαγής στο ωράριο λειτουργίας στα σχολεία φαίνεται ότι προκαλεί προβληματισμό αλλά και ανησυχίες μεταξύ των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπο Διονυσίου η αλλαγή θα πρέπει να εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες όπως το ωράριο εργασίας στον δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, τις μετακινήσεις των παιδιών με τα λεωφορεία και κατά πόσο θα υπάρχουν περισσότερα ή αύξηση στα δρομολόγια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όπως και το θέμα που προκύπτει με δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν για οικογένειες με παιδιά στο δημοτικό σχολείο αλλά και στην Μέση Εκπαίδευση.

Το ζήτημα απασχολεί και την ΟΕΛΜΕΚ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ», ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον Υπουργό Παιδείας έγινε αναφορά για ενδεχόμενη διαφοροποίηση του ωραρίου λειτουργίας αλλά δεν κατατέθηκε καμία γραπτή τεκμηριωμένη και με επιχειρήματα πρόταση που να δικαιολογεί την όποια αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των σχολείων. «Υπάρχει κάτι το οποίο απαιτεί αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας; » διερωτήθηκε ο ίδιος.

Πάντως ένα από τα επιχειρήματα που φαίνεται ότι προτάσσει το Υπουργείο έχει άμεση σχέση με την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την απάμβλυνση του προβλήματος σε περίπτωση αλλαγής του ωραρίου σε σχολεία, ωστόσο η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και θα ήταν καλό να υπήρχε η δυνατότητα διεξαγωγής μελέτης που θα απαντούσε στο κατά πόσο η κυκλοφοριακή συμφόρηση σχετίζεται με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα έχει τεθεί και η δυσκολία που φαίνεται να αντιμετωπίζουν ειδικότερα μαθητές Λυκείου όσον αφορά την προσέλευση τους στα σχολεία τόσο νωρίς.

Όπως πληροφορούμαστε σε επίπεδο συζήτησης τέθηκε η μετακίνηση του ωραρίου σε μισή ώρα αργότερα από τις 7.30 το πρωί, δηλαδή στις 8 το πρωί με τα μαθήματα να ολοκληρώνονται στις 2 το μεσημέρι. Υπάρχουν ωστόσο και άλλες ιδέες στο τραπέζι της συζήτησης.

Η θέση της ΟΕΒ

Σε ότι αφορά στην ΟΕΒ, βρίσκεται σε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με το θέμα.  Όπως ανέφερε στην «Κ», ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγεκριμένη κατάληξη, ωστόσο, τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια με αυτόν τον τρόπο να βρεθούν λύσεις οι οποίες να βελτιώνουν το έργο του σχολείου, το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλέγμα στο οποίο η ποιότητα της καθημερινής ζωής του πολίτη, του γονιού, του μαθητή και του εργαζόμενου να βελτιωθεί αισθητά.

«Υπάρχει η αίσθηση ότι με μία καλύτερη κατανομή των ωραρίων εργασίας λειτουργίας των σχολείων τουλάχιστον σε κάποιες τάξεις θα μπορούν να επιτευχθούν και οι δύο στόχοι δηλαδή η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών αλλά και η βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου του σχολείου και για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς», σημειώνει ο κ. Αντωνίου.

Οι δύο παράμετροι του ζητήματος για την ΟΕΒ που κρίνονται ως σημαντικές είναι η βελτίωση, ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων μεταφορών αλλά και το ενδεχόμενο να προωθηθεί η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση των εποχικών εναλλαγών στην ώρα, ζήτημα το οποίο φαίνεται ότι λόγω και της κρίσης του κορωνοϊού παρέμεινε στάσιμο.

«Εάν καταργηθούν οι εποχικές αλλαγές και θα πρέπει κάθε χώρα να επιλέξει είτε θερινή είτε χειμερινή ώρα για να λειτουργεί μόνιμα κατά τη διάρκεια του έτους αυτό θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συζήτηση των θεμάτων που αφορούν τα ωράρια εργασίας, λειτουργίας διαφόρων δραστηριοτήτων, υπηρεσιών. Δεν θα μπορούμε να μην συζητήσουμε τα ωράρια εάν θα πρέπει να έχουμε ολόχρονα είτε θερινό είτε χειμερινό ωράριο», τονίζει ο κ. Αντωνίου.

Το συγεκριμένο θέμα παραμένει στάσιμο στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς φαίνεται να εγείρονται δύο σημεία που αφορούν στην μη επαρκή εκτίμηση των συνεπειών που μπορεί να προκύψουν για την ενιαία αγορά αλλά και την υγεία των πολιτών με την κατάργηση της εποχικής εναλλαγής της ώρας αλλά και στο γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση της βάσης στην οποία θα πρέπει να γίνει η κατάργηση αυτής της πρακτικής. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση