ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απάντηση ΥΠΑΝ στα πυρά για κλιματιστικά - Πού βλέπει κενά και ποιες ενέργειες γίνονται

«Η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα κάθε δίκαιο αίτημα για τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας και μάθησης και είναι η πρώτη φορά που προωθούνται ουσιαστικές δράσεις».

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Υπεραμυνόμενο των ενεργειών του για το θέμα της τοποθέτησης κλιματιστικών στα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας απαντά στις επιθέσεις που δέχεται αυτές τις μέρες, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το εν λόγω θέμα, για δεκαετίες δεν είχε προωθηθεί αποτελεσματικά, ούτε αποτελούσε προτεραιότητα.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγεται για το θέμα των κλιματιστικών στα σχολεία, υπενθυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση, με την ανάληψη της Προεδρίας, προχώρησε για πρώτη φορά σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την εγκατάσταση κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία. Για δεκαετίες, το θέμα αυτό δεν είχε προωθηθεί αποτελεσματικά, ούτε αποτέλεσε προτεραιότητα».

Στην ανακοίνωση υποδεικνύεται πως το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) εργάζεται προς την υλοποίηση της απόφασης της Κυβέρνησης, με πλήρη διασφάλιση των θεμάτων ασφάλειας (δικτύου, κτηρίων κ.ά.). Όπως γίνεται κατανοητό, σε σχολεία που έχουν εγκατασταθεί συστήματα κλιματισμού στο παρελθόν, χωρίς να ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες, παρουσιάζονται προβλήματα.

Συγκεκριμένα, συνεχίζει η ανακοίνωση, έγιναν κατά το τελευταίο διάστημα, οι δέουσες ενέργειες στη βάση της νομοθεσίας, με πλήρη συμμόρφωση σε υποδείξεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ως εξής:

(α) επιλογή από τις Σχολικές Εφορείες, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, των πρώτων 50 σχολείων παγκύπρια (δέκα ανά επαρχία στην ελεύθερη Κύπρο), στα οποία θα γίνει η εγκατάσταση

(β) ετοιμασία πρωτοκόλλου - οδηγού εγκατάστασης, υπό την εποπτεία των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΝ

(γ) προκήρυξη διαγωνισμού από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το ΥΠΑΝ.

(δ) ετοιμασία πλάνου εγκατάστασης τριετίας, με πλήρη κοστολόγηση (€45 εκατομμύρια περίπου).

«Στο παρόν στάδιο, η αξιολόγηση των οικονομικών φορέων έχει ολοκληρωθεί και οι Σχολικές Εφορείες μπορούν πλέον, μέσω Δυναμικού Συστήματος Αγορών, να αναθέτουν στους εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς την προμήθεια και εγκατάσταση κλιματιστικών στις σχολικές μονάδες, που έχουν υπό την ευθύνη τους. Ταυτόχρονα, προωθείται από το ΥΠΑΝ το πλάνο της τριετίας, το οποίο θα συζητηθεί με τις Σχολικές Εφορείες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα προχωρούν οι σχεδιασμοί και η υλοποίηση ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών μονάδων ανά το παγκύπριο», προστίθεται.

Καταλήγοντας, το Υπουργείο Παιδείας υπέδειξε ότι «η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα κάθε δίκαιο αίτημα για τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας και μάθησης και είναι η πρώτη φορά που προωθούνται ουσιαστικές δράσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι εμφανή άμεσα. Είναι σημαντικό η διαδικασία να ολοκληρωθεί σωστά και στη βάση όλων των σχετικών κανονισμών».

Δ. Μιχαηλίδου: Απαράδεκτες συνθήκες στα σχολεία 

Προηγήθηκε δημόσια τοποθέτηση από την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, αναφερόμενη σε «απαράδεκτες συνθήκες» που δημιουργούνται στα σχολεία λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και της απουσίας κλιματιστικών. Κάλεσε συγχρόνως την Πολιτεία και ειδικότερα το ΥΠΑΝ να λάβει αμέσως όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών εκπαίδευσης στις σχολικές εγκαταστάσεις που να εγγυώνται το δικαίωμα των παιδιών στην υγεία, ευημερία και εκπαίδευση.

«Οι συνεχιζόμενες ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με έχουν κινητοποιήσει, προβληματίσει και ανησυχήσει, ιδιαιτέρως αναφορικά με τις συνθήκες που δημιουργούνται στις σχολικές εγκαταστάσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες, απέχουν κατά πολύ από ανθρώπινες συνθήκες μάθησης και εργασίας και δημιουργούν σοβαρές επιπτώσεις πρωτίστως στην υγεία και ασφάλεια των παιδιών καθώς και στην εκπαιδευτική διαδικασία τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών».

Η κ. Μιχαηλίδου επισημαίνει ότι το Γραφείο της ξεκίνησε τη διερεύνηση του θέματος της τοποθέτησης συσκευών κλιματισμού στα δημόσια σχολεία από το 2018, ζητώντας ολοκληρωμένους μελλοντικούς σχεδιασμούς σε ότι αφορά τον κλιματισμό των σχολικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων και των αιθουσών διδασκαλίας των παιδιών με τρόπο που να διασφαλίζεται το δικαίωμα υγείας και εκπαίδευσής τους σε ένα ευχάριστο περιβάλλον μάθησης.

Παρόλα αυτά, σημειώνει, «έξι χρόνια αργότερα δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί τα ελάχιστα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων σε σχέση με την παροχή κατάλληλων συνθηκών στις αίθουσες διδασκαλίας, για παιδιά και εκπαιδευτικούς».

Περαιτέρω η Επίτροπος αναφέρει ότι η εγκύκλιος του ΥΠΑΝ στην οποία απλώς επισυνάφθηκαν οι Κατευθυντήριες Γραμμές των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, «δεν προσφέρει καμία ενναλακτική λύση ή μέτρα προς τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς για την ουσιαστική αντιμετώπιση των εξουθενωτικών συνθηκών που δημιουργούνται στις αίθουσες διδασκαλίες».

Η κ. Μιχαηλίδου προσθέτει ότι «οι δηλώσεις για τον προγραμματισμό τοποθέτησης κλιματιστικών σε όλα τα σχολεία από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε βάθος τριετίας είναι κατά την κρίση μου προβληματικός και δυσανάλογος με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και των κινδύνων που επηρεάζουν την άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών».

«Θεωρώ τουλάχιστο ανεπαρκές από την πλευρά του Κράτους», συνεχίζει, «να αναμένει ότι παιδιά και εκπαιδευτικοί καλούνται να «αντέξουν» αυτές τις συνθήκες για τα επόμενα χρόνια».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση