ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μετακίνηση φοιτητών: Εξπρές δρομολόγια λεωφορείων από Οκτώβρη

75% των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταβαίνει στο ίδρυμα με αυτοκίνητο

Της Ιωάννας Κυριάκου

Η ανάγκη συχνότερων δρομολογίων των υπεραστικών και αστικών λεωφορείων από και προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, το ενδεχόμενο αλλαγής των ωραρίων λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς των δημόσιων συγκοινωνιών, ώστε να εξυπηρετείται η μεταφορά φοιτητών από επαρχία σε επαρχία, αλλά και τα προβλήματα στέγασης φοιτητών και οι προτεινόμενες λύσεις, απασχόλησαν την σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. Οι φοιτητές αναφέρθηκαν στις κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και παρουσίασαν τα αιτήματά τους, τα Πανεπιστήμια και τα αρμόδια Υπουργεία εστίασαν στις δράσεις που αναλαμβάνουν για μετριασμό του προβλήματος, ενώ οι βουλευτές ζήτησαν μακροπρόθεσμες λύσεις.

75% των φοιτητών χρησιμοποιούν ιδιωτικό αυτοκίνητο

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων, Ραφαήλ Ζαχαριάδης, δήλωσε ότι το ζήτημα με τα δρομολόγια των λεωφορείων προς τα Πανεπιστήμια είναι πανευρωπαϊκό. Παρουσιάζει, όπως είπε, μια μικρή βελτίωση, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο τηρούνται τα ωράρια των δρομολογίων καθώς υπάρχουν φοιτητές που περιμένουν αρκετή ώρα στις στάσεις των λεωφορείων. Την ίδια ώρα ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν απευθείας γραμμές προς τα Πανεπιστήμια και με χαμηλότερο κόστος. Σε σχέση με το στεγαστικό ζήτημα, είπε ότι αυτό εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Λεμεσό και λιγότερο στη Λευκωσία. Αίτημα των φοιτητών, πρόσθεσε, είναι να ανεγερθούν άμεσα οι εστίες και να αυξηθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου φοιτητικής στέγασης.

Εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, ο Αντώνης Βρασίδας, δήλωσε ότι το στεγαστικό παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση των φοιτητών. Διευκρίνισε ότι οι ιδιόκτητες εστίες του ΤΕΠΑΚ θα είναι έτοιμες το 2026 ενώ αρχίζει άμεσα η ανέγερση 500 νέων κλινών στην περιοχή Βερεγγάρια στη Λεμεσό. Σε σχέση με τα δρομολόγια των λεωφορείων, είπε ότι το ΤΕΠΑΚ είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις εταιρείες και προβαίνει σε συνεννοήσεις για περιοχές όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός φοιτητών.

Ο Μενέλαος Μενελάου, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ξεκαθάρισε ότι το 90% των νεοεισερχόμενων φοιτητών έχει ικανοποιηθεί στεγαστικά στις φοιτητικές εστίες. Φοιτητές από προηγούμενα έτη έχουν ικανοποιηθεί στο 50%. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανέγερση 700 νέων κλινών. Αναφερόμενος στις διαδρομές των λεωφορείων και το ωρολόγιο πρόγραμμα, ο κ. Μενελάου έκανε λόγο για «πολλή δουλειά». Σημείωσε ότι όλα τα μαθήματα του Πανεπιστημίου είναι από 9 το πρωί μέχρι και τις 7 το απόγευμα, με την πλειοψηφία των μαθημάτων να διεξάγεται μεταξύ 9.30-2.30. Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως το 75% των φοιτητών μεταβαίνει στο Πανεπιστήμιο με αυτοκίνητο.

Εξπρές δρομολόγια από Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών, κ. Ανδρέας Νικηφόρου, δήλωσε πως το «κλειδί» για την επίλυση του προβλήματος είναι να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα που να ευνοεί τη χρήση των δημόσιων μεταφορών. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Νικηφόρου γνωστοποίησε πως στόχος είναι μέχρι τον Οκτώβρη να ξεκινήσουν εξπρές δρομολόγια από Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα δρομολόγια όπως εξήγησε θα περνούν μέσω του «Park & Ride» και θα συνεχίζουν προς το Ίδρυμα. Επιπρόσθετα, το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη λειτουργίας  συστήματος αυτόματης πληρωμής με κάρτα σε όλα τα λεωφορεία. Την ίδια ώρα διευκρίνισε ότι οι φοιτητές παρουσιάζοντας την φοιτητική τους κάρτα εξασφαλίζουν μειωμένη τιμή εισιτηρίου κατά 50%.

Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε ότι έγιναν συνομιλίες με τα δημόσια Πανεπιστήμια και ότι η πιο καλή λύση είναι να υπάρξει διαβούλευση με το Υπουργείο Μεταφορών και τα αρμόδια Τμήματα προκειμένου να διαφανεί η διαθεσιμότητα των λεωφορείων και σε ποιες περιοχές μπορεί να αυξηθεί. Επίσης, το Υπουργείο δήλωσε ικανοποιημένο από τις προσπάθειες τόσο των ιδιωτικών όσο και των δημόσιων Πανεπιστημίων για να επιλυθεί το ζήτημα της στέγασης.

Τι δηλώνουν οι βουλευτές

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνας, ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Παρασκευή οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας θα σταθμεύσουν στο ΓΣΠ και θα χρησιμοποιήσουν τα λεωφορεία. Σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες από το Υπουργείο Μεταφορών και ότι οι συνέργειες πολλών αλλαγών θα δώσουν αποτέλεσμα. Σε σχέση με το στεγαστικό πρόβλημα που ταλανίζει τους φοιτητές, είπε ότι η προσφορά είναι μικρή και η ζήτηση τεράστια, για να προσθέσει πως «θα πρέπει να εξευρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις». Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι το όλο ζήτημα πρέπει να τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο των αρμοδίων και να δοθούν άμεσα λύσεις. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, πρόσθεσε, «έχουμε ετοιμάσει μαζί με την Πρωτοπορία πακέτο προτάσεων το οποίο θα δημοσιοποιήσουμε τις επόμενες μέρες». Μεταξύ άλλων, στο πακέτο περιλαμβάνονται η μετακίνηση φοιτητών σε άλλες επαρχίες με μέσα μαζικής μεταφοράς, με απευθείας διαδρομές από και προς τα Πανεπιστήμια, πρόταση για έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος για τους φοιτητές στη βάση κριτηρίων και κίνητρα για αύξηση των προσφερόμενων φοιτητικών εστιών. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι πολλοί είναι οι φοιτητές που αποφασίζουν να μην δεχτούν τη θέση στο Πανεπιστήμιο, λόγω σοβαρού οικονομικού προβλήματος και εξαιτίας του ύψους των ενοικίων. Πρέπει, ανέφερε, η Κυβέρνηση να εξετάσει το πως η βοήθεια προς τους φοιτητές επανέρχεται σε επίπεδα, που μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους και ζήτησε παρέμβαση για τα κόμιστρα των δημοσίων συγκοινωνιών. Πρόσθεσε ότι «καθυστέρησαν πολύ οι φοιτητικές εστίες για τα δημόσια πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να δημιουργείται ένα σοβαρό κενό, το οποίο δημιουργεί προβλήματα». Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε πως το ζήτημα της στεγαστικής αποφόρτισης των Πανεπιστημίων είναι διαχρονικό, για να προσθέσει πως η Επιτροπή Παιδείας είχε ζητήσει επιτακτικά από τα δύο δημόσια Πανεπιστήμια να ξεκινήσουν τάχιστα την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση