ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ορατός ο κίνδυνος απεργιακών μέτρων

Η κυβέρνηση απέρριψε την αντιπρόταση των εκπαιδευτικών οργανώσεων οι οποίες αποφασίζουν σήμερα τα επόμενα βήματα

Η απόρριψη της πρότασης των εκπαιδευτικών για πίστωση του διδακτικού χρόνου εργασίας από πλευράς Κυβέρνησης δίνει νέα παράταση στο αδιέξοδο στο μέτωπο της παιδείας. Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η οποία έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ζέτα Αιμιλιανίδου, Κώστας Χαμπιαούρης και Κώστας Καδής, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Εντός της ημέρας αναμένεται η αντίδραση των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Η αρνητική ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πρόταση των εκπαιδευτικών είχε διαφανεί από την στιγμή της υποβολής της. Οι εκπαιδευτικοί είχαν δηλώσει εξ αρχής ότι σε περίπτωση έγκρισης της, τότε από την πλευρά τους θα προχωρούσαν σε απόσυρση των μέτρων τα οποία έλαβαν με την επιστροφή τους στα σχολεία. Η σημερινή μέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο κρίσιμες και καθοριστικές των δύο τελευταίων μηνών, καθώς ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, και ΟΛΤΕΚ, συνέρχονται εκ νέου, για λήψη τελικών αποφάσεων για το τι μέλλει γενέσθαι. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση είπε όχι στην αντιπρόταση των εκπαιδευτικών οργανώσεων όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Σήμερα αναμένεται να διαφανεί, κατά πόσον τελικά θα προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα ή αν θα προσπαθήσουν να βρουν κάποια άλλη λύση για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ανοικτά μέτωπα

Πολλά είναι τα μέτωπα που άνοιξαν τις τελευταίες ημέρες στην παιδεία. Η κυβέρνηση ευελπιστώντας πως θα γεφυρωθεί το χάσμα που την χωρίζει με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, χαμήλωσε τους τόνους τα τελευταία 24ωρα. Το ίδιο όμως δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να κάνει το κυβερνών κόμμα.

Δημοκρατικός Συναγερμός και εκπαιδευτικές οργανώσεις, φαίνεται να οδεύουν προς μετωπική επίθεση, με τις καυστικές τοποθετήσεις των δύο πλευρών, από χθες, να διαδέχονται η μια την άλλη. Η απόρριψη της νέας πρότασης της Κυβέρνησης, αλλά και η αντιπρόταση που απέστειλαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ήταν αρκετές για να φουντώσει η διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Από την άλλη, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρουσιάζεται αρνητικότατος ως προς την στάση που κρατούν οι εκπαιδευτικοί, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την αντιπρόταση που μετέφεραν στην κυβέρνηση, ενώ, με μια σειρά από αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλεσε τον ΓΓ της ΠΟΕΔ, Χάρη Χαραλάμπους και τον αντιπρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελή Νικολαΐδη, ψεύτες.

Οι τοποθετήσεις του κ. Μιχαηλίδη, ασφαλώς, και προκάλεσαν τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, με το ΓΓ της ΠΟΕΔ, να αναφέρει σε δηλώσεις του ότι διερευνά νομικά το όλο θέμα για τα όσα διατυπώνει ο Γενικός Ελεγκτής εις βάρος του.

Το χρονικό της κρίσης

Πώς όμως ξέσπασε αυτή η φουρτούνα μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών οργανώσεων, από πού ξεκίνησαν όλα;

Τα προβλήματα στην παιδεία δεν είναι ένα «νέο φρούτο» που ξεπετάχθηκε προ μηνών, αντιθέτως η κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης ήταν καζάνι που «έβραζε» εδώ και δεκαετίες. Οι πρώτες δονήσεις στις σχέσεις εκπαιδευτικών - Υπουργείου Παιδείας έγιναν αισθητές όταν προήλθε ο θάνατος του 10χρονου μαθητή σε σχολείο κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Το περιστατικό είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη και ουσιαστικά ήταν το πρώτο λιθαράκι στην κρίση που θα ξεσπούσε στη συνέχεια. Με αφορμή τον θάνατο του νεαρού, έγιναν έντονες συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ για τα ζητήματα ασφάλειας και υγείας των παιδειών στα σχολεία. Τότε ήταν που άρχισαν και τα βαριά λόγια από τις δύο πλευρές με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις να ανακοινώνουν πως κόβουν κάθε είδους επικοινωνία με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη. Στη συνέχεια οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, την 4η Ιουλίου, για εξορθολογισμό όσο αφορά το θέμα των απαλλαγών για τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, σφύριξαν την έναρξη των όσων βιώνουμε μέχρι σήμερα.

Προτάσεις, αποφάσεις και αντιπροτάσεις διαδέχονταν η μια την άλλη, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ρίξει νερό στο κρασί της και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, να ζητούν αναβολή όλων των μέτρων που αποφάσισε το Υπουργικό. Βλέποντας πως η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να αναβάλει τις αποφάσεις της, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, πραγματοποίησαν μια ογκώδη για τα κυπριακά δεδομένα, πορεία διαμαρτυρίας. Πέραν των 10.000 ατόμων πορεύθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο, για να περάσουν τα δικά τους μηνύματα.

Αυτός ο ξεσηκωμός, ταρακούνησε κάπως την κυβέρνηση, αναγκάζοντας την να υποβάλει νέα πρόταση, αλλά ούτε αυτή έγινε αποδεκτή από τους εκπαιδευτικούς. Έπειτα, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, αποφάσισαν να εφαρμόσουν μέτρα για να διεκδικήσουν αυτά τα οποία ζητούσαν. Ένα από τα μέτρα που τέθηκε σε εφαρμογή, ήταν, να στηθούν κάλπες στα σχολεία της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και τα μέλη των οργανώσεων θα επέλεγαν αν θα έδιναν εξουσιοδότηση στις ηγεσίες τους, για να ληφθούν απεργιακά μέτρα. Η κάλπη κατέδειξε ένα ηχηρό και πλειοψηφικό «ναι» από τα μέλη των οργανώσεων, για λήψη απεργιακών μέτρων.

Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, το βράδυ της Τετάρτης (5/8), η κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα, και μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Χριστοδουλίδη, οι πρόεδροι των εκπαιδευτικών οργανώσεων πραγματοποίησαν άτυπη συνεδρία με τους υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Γεωργίας, στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Σημειώνεται ότι την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος πραγματοποιήθηκε, κοινή συνεδρία από τις τρείς οργανώσεις, για το τι μέλλει γενέσθαι. Ομως η παρασκηνιακή συνάντηση των προέδρων με την νεοσύστατη διυπουργική επιτροπή έπαιξε το ρόλο της αφού η συνεδρία διεξήχθη χωρίς τους προέδρους της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ, Φίλιο Φυλακτού και Παναγιώτη Λυσάνδρου, οι οποίοι έσπευσαν στο Προεδρικό για να φέρουν μια νέα πρόταση. Ομως οι πρόεδροι των δύο εκπαιδευτικών οργανώσεων επέστρεψαν με άδεια χέρια. Ωστόσο το βράδυ της της Πέμπτης (6/9) κατέφθασε μια νέα πρόταση, με τίτλο «κείμενο συμφωνίας», η οποία συστάθηκε από την διυπουργική επιτροπή. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις μελέτησαν το «κείμενο συμφωνίας» την Παρασκευή (7/9) σε μια εκ νέου κοινή συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΟΕΔ. Τελικά απέρριψαν την πρόταση. Την τελευταία κίνηση για άρση του αδιεξόδου επιχείρησαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις την Τρίτη (11/9), με αντιπρόταση η οποία εισηγείτο στην Κυβέρνηση να αποδεχθεί την πίστωση του εκπαιδευτικού χρόνου. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είδε με καθόλου καλό μάτι την αντιπρόταση των εκπαιδευτικών αποφασίζοντας έτσι την απόρριψη της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση