ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:04
 

Προμήνυμα διεξόδου η επαναφορά του συνδικαλιστικού χρόνου

Σκυτάλη για άρση του αδιεξόδου δίνει η ΣΕΚ με εισήγηση επί της πρότασης της 6ης Σεπτεμβρίου

Του Νικόλα Πέτρου

Μετά από ένα «καυτό» μακροσκελή καλοκαίρι και μια νέα σχολική χρονιά όλο φουρτούνες στον τομέα της εκπαίδευσης, διαφαίνεται ότι είμαστε αρκετά κοντά σε μια εξεύρεση λύσης η οποία θα οδηγήσει την κυβέρνηση και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις σε ένα θεσμικό διάλογο. Κλειδί στην όλη υπόθεση διαφαίνεται να είναι ο ρόλος μεσολαβητή που έχει αναλάβει η ΣΕΚ για άρση του αδιεξόδου στην παιδεία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, έχουν στην κατοχή τους ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και εκπαιδευτικές οργανώσεις. Η εν λόγω εισήγηση θα αξιολογηθεί και θα μελετηθεί την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, στις συνεδρίες των Διοικητικών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, και εν συνεχεία θα συνέλθουν από κοινού για να πάρουν νέες αποφάσεις. Η πρόταση της ΣΕΚ εν ολίγης, προτείνει στις εκπαιδευτικές οργανώσεις να αποδεχτούν την πρόταση της Διυπουργικής Επιτροπής, της 6ης Σεπτεμβρίου, πλην του σημείου τέσσερα στο οποίο διαφωνούν οι δύο πλευρές, και η επίλυση της εν λόγω διαφοράς να παραπεμφτεί στην ΜΕΠΕΥ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Κ», η όλη προσέγγιση της ΣΕΚ, δεν περνά απαρατήρητη από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αντιθέτως την βλέπουν με πολύ καλό μάτι, και πλέον δεν αποκλείεται αύριο να δοθεί ένα αίσιο τέλος, μία μόλις μέρα μετά την 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών. Όπως αποκάλυψε η «Κ» το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση έχει βάλει σε εφαρμογή την απόφαση της 4ης Σεπτεμβρίου, και επαναφέρει σε κάποιο βαθμό τον συνδικαλιστικό χρόνο. Να σημειωθεί, ότι, ο συνδικαλιστικός χρόνος έχει μόνο επαναφερθεί για τα μέλη της Γενικής Γραμματείας των οργανώσεων, αφήνοντας εκτός τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων.

Τι λέει ο ΓΓ της ΣΕΚ;

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν μπροστά τους ένα πλαίσιο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για επίτευξη συμφωνίας, αναφέρει μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του στην «Κ», ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας. «Για να μπορέσει να κατατεθεί συγκεκριμένη εισήγηση προς την κυβέρνηση θα πρέπει να έχουμε την αποδοχή των παραμέτρων που θέτουμε από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, για να μπορούσε πλέον επίσημα να το συζητήσουμε με τη Διυπουργική Επιτροπή και να καταλήξουμε», εξήγησε.

Ενώ συμπλήρωσε, πως, «το κείμενο της 6ης Σεπτεμβρίου στο οποίο περιλαμβάνονται οι παράμετροι που έχουν γίνει αποδεκτές κατοχυρώνεται ουσιαστικά και μπαίνει ως βάση σε αυτή την εισήγηση. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο τριβής, το σημείο τέσσερα, και είναι σημαντικό να διατηρηθεί ισορροπία σε αυτό, καταγράφοντας τις διαφορετικές απόψεις των δύο πλευρών έτσι ώστε να ενταχθεί και αυτό το σημείο στον διάλογο. Από εκεί και πέρα θα συνεχιστεί ο διάλογος στην βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί από το κείμενο της 6ης Σεπτεμβρίου, αν καταλήξουν ομαλά τα πράγματα καλώς, αν υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ένα ή σε περισσότερα ζητήματα, τότε η ΜΕΠΕΥ καθορίζει με ποιο τρόπο θα επιλυθεί η διαφορά».

«Το σημαντικό σημείο είναι πλέον μέσα από την αποδοχή της διευθέτησης που θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει διέξοδο στο πρόβλημα, κατοχυρώνεται ότι, πλέον τα πάντα θα συζητούνται και θα ρυθμίζονται μέσα από την θεσμοθετημένη διαδικασία, και τίποτα δεν μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο, διότι, αυτά προβλέπονται μέσα από τους κανονισμούς της ΜΕΠΕΥ», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Εφόσον είναι αναμεμιγμένο το ΑΚΕΛ, λύση δεν θα υπάρξει!!!

knak
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X