ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Παιδείας - Ανάγκη ο στρατηγικός σχεδιασμός για Πανεπιστήμια

Ετοιμάζει έκθεση για Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου ο Γενικός Ελεγκτής

Του Παναγιώτη Ευριπίδου

Τη παρουσίαση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τα Δημόσια Πανεπιστήμια ζήτησε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής κατά τη συζήτηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μιλώντας στην επιτροπή παιδείας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσος Αναστασίου, αναφέρθηκε στην έκθεση με τις στρατηγικές επιδιώξεις του Ιδρύματος για την περίοδο του 2021-2025, η οποία δόθηκε στα μέλη της επιτροπής. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, οι στόχοι αφορούν μία σειρά από παραμέτρους, όπως για παράδειγμα την ακαδημαϊκή αριστεία, τη διεθνοποίηση, την έρευνα και καινοτομία.

Αναφορικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό υπό την έννοια του επιχειρηματικού πλάνου, ο κ. Αναστασίου ξεκαθάρισε ότι είναι από τις πρώτες επιδιώξεις να καταρτιστεί ένα τέτοιο μακροπρόθεσμο πλάνο σε ορίζοντα δεκαετίας με επενδύσεις, έσοδα και έξοδα. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου είπε ότι ο λόγος που υπάρχει αυτή η καθυστέρηση είναι διότι είναι σε εξέλιξη η προκαταρκτική μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

O Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιωάννης Γιαπιντζάκης ξεκαθάρισε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνδράμει στον στρατηγικό σχεδιασμό, ενώ ήδη ενημέρωσαν τα αρμόδια Υπουργεία και υπάρχει σχέδιο δράσης και καταγεγραμμένα έργα. Σχετικά με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ανέφερε ότι το ίδρυμα πρέπει να έχει τους κατάλληλους πόρους, πάντοτε σε συνεννόηση με την πολιτεία.

Σχετικά με το ποσό των 22 εκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται το Πανεπιστήμιο για να λειτουργήσει το 2024, ο κ. Γιαπιντζάκης είπε ότι από αυτά τα 7-8 εκατομμύρια αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 14 εκατομμυρίων αφορά εκκρεμότητες από τον προϋπολογισμό, όπως για παράδειγμα λειτουργικές δαπάνες ηλεκτροδότησης και κεφαλαιουχικές δαπάνες ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργήσει.

Ο Γενικός Ελεγκτής στη δική του τοποθέτηση ανέφερε ότι τον πρώτο λόγο σχετικά με τις αποφάσεις που λαμβάνονται για ίδρυση σχολών και δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων τις έχει το κράτος, ενώ σχετικά με το προσωπικό ξεκαθάρισε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να παίρνουν έγκριση από το κράτος.

Σχετικά με το ζήτημα των εστιών, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι αν το Πανεπιστήμιο θεωρεί ότι είναι σωστό να γίνουν εστίες, τότε αυτό πρέπει να αξιολογηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών. Αναφορικά με τις σχολές, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι είναι θέμα του κράτους ποιες θα ενισχυθούν.

Κατά τα ερωτήματα των Βουλευτών σχετικά με την πολυτεχνική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι η Υπηρεσία ετοιμάζει ειδική έκθεση, όπως και για το κτίριο βιολογικών επιστημών.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Ανώτερης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Τέρψα Κωνσταντινίδου, είπε ότι υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για το κάθε Πανεπιστήμιο, ενώ ξεκαθάρισε ότι τον αρμόδιο σχεδιασμό του Υπουργείου θα τον αποστείλει στην Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, παρόλο που ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή ήταν ισοσκελισμένος με έσοδα και δαπάνες ύψους €188,4 εκατ. στη ουσία, όπως αναφέρθηκε, ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός κατά €22,1 εκατ. κυρίως λόγω τρεχουσών και κεφαλαιουχικών δαπανών. Συγκεκριμένα οι πρόνοιες που παρουσιάστηκαν ήταν πολύ μειωμένες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, και αναφέρθηκε ότι οι πρόσθετες ανάγκες θα καλυφθούν με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Επίσης υπολογίστηκε ότι το έλλειμμα για το 2025 θα ανέλθει στα €31,2 εκατ. και για το 2026 στα €36,6 εκατ.

Ερωτήματα και τοποθετήσεις από Βουλευτές

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς κατά την αρχική του τοποθέτηση τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός των δημόσιων Πανεπιστημίων ούτως ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις λειτουργίας και συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί, καλώντας τα αρμόδια Υπουργεία να αποφασίσουν για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Στη δική του παρέμβαση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι το πρόβλημα προέρχεται από την Κυβέρνηση και όχι από τα Πανεπιστήμια, με αφορμή και την εξαγγελία της Κυβέρνησης για ολοκληρωμένη στρατηγική τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας σημείωσε ότι πρέπει να οριστέι ειδική συνεδρία για να εξεταστεί το ζήτημα των οικονομικών των δημόσιων πανεπιστημίων, με αφορμή και τη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών.

Από τη πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι ποτέ δεν υπήρξε στρατηγικός σχεδιασμός από την ημέρα ίδρυσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ασκώντας κριτική για το γεγονός ότι «τα πανεπιστήμια δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τις θέσεις του Γενικού Ελεγκτή».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας είπε «Θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί να κρύβονται πίσω από τις λέξεις. Ξεκάθαρα τα πράγματα. Προφανώς το κάθε Πανεπιστήμιο έχει το δικό του στρατηγικό σχεδιασμό. Εμείς εκείνο που ζητούμε είναι η Πολιτεία στο σύνολο της να κάνει στρατηγικό σχεδιασμό. Να συγκεραστεί και να υπάρχει συνολικά μια κατάσταση ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της κοινωνίας», είπε ο Βουλευτής Χρίστος Χριστόφιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ευριπίδου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση