ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΥΠΠΑΝ παρέλαβε 1.300 tablets από τον Όμιλο Olympia

Σκοπός είναι η διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε μαθητές και μαθήτριες δημοσίων σχολείων της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Παραδόθηκαν την Τρίτη 1.300 tablets υψηλών προδιαγραφών στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την ενίσχυση μαθητών, προσφορά του Ομίλου Olympia (Public, Westnet, SoftOne).

Η παράδοση των συσκευών tablets στο Υπουργείο Παιδείας έγινε από τα Public με σκοπό τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε μαθητές και μαθήτριες δημοσίων σχολείων της Κύπρου.

Μιλώντας κατά την παραλαβή των ψηφιακών συσκευών tablets, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι με τις 1.300 συσκευές τύπου tablets, αξίας €170.000, προσφορά του Ομίλου Olympia, θα μπορέσουν, αφού έχουν καλυφθεί οι ανάγκες στην Μέση και στην Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, να ενισχύσουν παιδιά στην Δημοτική Εκπαίδευση που δεν έχουν στην διάθεση τους κάποιο ηλεκτρονικό μέσο για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα εξ αποστάσεως παιδαγωγικής στήριξης το οποίο παρέχει το Υπουργείο.

Οι συσκευές αυτές, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, θα διατεθούν αμέσως σε παιδιά του Δημοτικού που τα χρειάζονται και θα χρησιμοποιηθούν και στη διάρκεια αυτής της σχολικής χρονιάς, αλλά και με την νέα χρονιά, «όπου σίγουρα είμαστε πια σε μια νέα πραγματικότητα όπου η ψηφιακή τεχνολογία αξιοποιείται στα σχολεία της Κύπρου, μέσα από ένα πρόγραμμα , το οποίο μένει ακόμα να αναπτύξουμε και να συστηματοποιήσουμε».

«Συνολικά από την αρχή αυτή της εμπειρίας, της δύσκολης εμπειρίας με την πανδημία, η οποία μας οδήγησε με ταχείς ρυθμούς να οργανώσουμε ένα σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και παιδαγωγικής στήριξης από την αρχή, έχουμε μέχρι τώρα διαθέσει σε παιδιά, στα σχολεία, 6.100 συσκευές. Προστίθενται σήμερα άλλες 1.300. Σύνολο 7.400 παιδιά, που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του αντίστοιχου πληθυσμού, -αν δεν κάνω λάθος περισσότερο από 12% των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες-, έχουν ενισχυθεί με μια συσκευή για να μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα που γίνονται εξ αποστάσεως και την όποια άλλη υποστήριξη», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια βέβαια, είπε ο κ. Προδρόμου, «θα κάνουμε ένα συνολικότερο σχεδιασμό».

«Προς το παρόν όμως είμαστε ευγνώμονες, διότι έχουμε την στήριξη και την βοήθεια από ευγενείς δωρεές, όπως αυτή που δεχόμαστε σήμερα».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως με αυτό τον αριθμό συσκευών που απόκτησαν σήμερα από τον Όμιλο Olympia θα καλύψουν και τις ανάγκες όπως έχουν καταμετρηθεί της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, που προβλεπόταν να ξεκινήσει συστηματικά εξ αποστάσεως διδασκαλία.

«Βεβαίως, τα παιδιά στο μεταξύ έχουν βρεθεί στα σχολεία. Αυτό όμως δεν αλλάζει, διότι το πρόγραμμα θα πρέπει να συνεχιστεί γενικά και ακόμα πιο γενικά θα πρέπει όλα τα παιδιά να εξοικειωθούν με την ψηφιακή τεχνολογία, να έχουν στη διάθεση τους τα μέσα, κάποια συσκευή. Έχουμε καλύψει τις ανάγκες που είχαν καταγραφεί για σύνδεση στο διαδίκτυο. Περίπου 1.800 νοικοκυριά καλύφθηκαν είτε με δαπάνες του Υπουργείου είτε με προσφορές που είχαμε από εταιρείες τηλεπικοινωνίας και βέβαια οι ανάγκες δεν έχουν τελειώσει», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, υπάρχουν και άλλες τάξεις του Δημοτικού, «αλλά εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα που έχει ξεκινήσει η φοίτηση στα σχολεία έστω και με τους περιορισμούς που επιβάλουν τα προστατευτικά μέτρα, εμείς τώρα θα σχεδιάσουμε συνολικά το σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το οποίο μάλιστα θα επικεντρωθεί και στις ανάγκες που πρέπει να καλύψουμε για τα ίδια τα σχολεία, να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε και την σωστή διασύνδεση με το διαδίκτυο, με την ισχύ και την έκταση που πρέπει να καλύπτει και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό».

«Είναι ένα σχέδιο το οποίο θα το αναπτύξουμε συστηματικά στη συνέχεια και αυτή την δυναμική της ψηφιακής τεχνολογίας σίγουρα δεν θα την εγκαταλείψουμε αλλά θα την συστηματοποιήσουμε. Αυτές τις μέρες σχεδιάστηκε και θα γίνει επιμόρφωση εκπαιδευτικών που εργάζονται στα γυμνάσια, εφόσον τα μαθήματα τελειώνουν μάλιστα στις 11.30 το πρωί, αλλά και εκπαιδευτικών της Δημοτικής Εκπαίδευσης σε απογευματινές ώρες. Επιμόρφωση έγινε μέχρι τώρα σε περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς και θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό», σημείωσε.

Άρα, λοιπόν, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, «ο εξοπλισμός αυτός και οτιδήποτε άλλο σχεδιάζουμε είναι εκ των ων ουκ άνευ για να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την ψηφιακή τεχνολογία, η οποία δεν περιορίζεται στο να αναμεταδίδεται ηλεκτρονικά, εξ αποστάσεως μάθημα».

«Η μεγάλη πρόκληση είναι ότι τώρα θα πρέπει να ασχοληθούμε και με το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, η οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει τα ψηφιακά μέσα και αυτό βεβαίως αλλάζει και την παιδαγωγική προσέγγιση και δημιουργεί πάρα πολλές νέες δυνατότητες. Άρα, λοιπόν, καλύπτοντας σήμερα αυτές τις ηλικίες, την Ε΄ και την Στ΄ Δημοτικού , έχουμε κάνει ακόμα ένα μεγάλο βήμα. Μένουν και άλλα βήματα τα οποία δε θα παραλείψουμε να σχεδιάσουμε στη συνέχεια», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν οι ψηφιακές συσκευές θα αντικαταστήσουν τα βιβλία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι χρειάζονται και τα βιβλία και τα ψηφιακά μέσα.

«Η ψηφιακή τεχνολογία δεν υποκαθιστά την συμβατική διδασκαλία με φυσική παρουσία σε καμία περίπτωση. Την ενισχύει, την εμπλουτίζει και ανοίγει νέους ορίζοντες. Στα σχολεία θα μπορούν να γίνονται πολύ περισσότερα πράγματα. Πράγματα που μέχρι τώρα δεν υπήρχε ο χρόνος κάποτε να γίνουν, με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Λαμβάνουμε υπόψιν και το γεγονός ότι προληπτικά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το Σεπτέμβριο», πρόσθεσε.

Η Κύπρος, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, έχει πάει πολύ καλά και πρόσθεσε ότι «αυτό μας επέτρεψε να επιστρέψουμε και στα σχολεία».

«Ταυτόχρονα, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι πρέπει να εξακολουθήσουμε να είμαστε πολύ προσεχτικοί και βέβαια να είμαστε προετοιμασμένοι αν τυχόν χρειαστεί και με τη νέα σχολική χρονιά, εκτός του ότι στη νέα σχολική χρονιά πρέπει να μετριάσουμε το κενό διδασκαλίας που υπήρξε φέτος και θα το κάνουμε αυτό, ότι πιθανώς και εκεί να χρειαστούν μέτρα προστασίας . Άρα λοιπόν, το τι έχουμε καταφέρει φέτος να ενισχύσουμε όλα αυτά τα παιδιά στη μέση εκπαίδευση, τώρα και στην Δημοτική Εκπαίδευση με κάποια ηλεκτρονικά μέσα, είναι κάτι το οποίο θα μας είναι χρήσιμο και απαραίτητο», πρόσθεσε.

Φυσικά, σημείωσε ο κ. Προδρόμου, θα πρέπει να μελετηθεί και θα συνεργαστούν και με ανθρώπους οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία , την εμπειρογνωμοσύνη και εκτός του Υπουργείου.

«Ήδη χθες στη συνάντηση που είχαμε με την ΟΕΛΜΕΚ συζητήσαμε για έναν διευρυμένο διάλογο, αλλά και για κάποια συμβουλευτική επιτροπή που πρέπει να συσταθεί για να συστηματοποιήσουμε την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Τώρα αν και πότε οι ψηφιακές συσκευές θα αντικαταστήσουν τα βιβλία, νομίζω είναι πρόωρο το ερώτημα. Οπωσδήποτε όμως θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ψηφιακές συσκευές, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι ταμπλέτες για τα μαθήματα στα σχολεία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ