ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρέμβαση για τον Αγ. Αντύπα στο Πυρόι

Επέδωσαν ψήφισμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για επιδιόρθωση της εκκλησίας

ΚΥΠΕ

Με αφορμή την επέτειο κατάληψης του χωρίου από τα κατοχικά στρατεύματα τον Αύγουστο του 1974, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πυροΐου και η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού του Αγίου Αντύπα επέδωσαν επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στην επιστολή τους η κοινότητα και φορείς της εκφράζουν την αγωνία τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ναός του Αγίου Αντύπα Πυροΐου.


Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης αντιπροσωπεία της κατεχόμενης κοινότητας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνο Αδάμου, και του προσφυγικού Σωματείου «Το Πυρόι» επέδωσε το πρωί ψήφισμα στο Προεδρικό με αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας τη βοήθειά του για επιδιόρθωση της βυζαντινής εκκλησίας του χωριού, που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αντύπα. Στην επιστολή σημειώνεται ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επιθεώρηση και καταγραφή της κατάστασης της εκκλησίας και να γίνουν άμεσα εργασίες συντήρησης.
Όπως ανέφερε ο κ. Αδάμου στην «Κ» ο κοινοτάρχης έφτασε μέχρι τον περίβολο της εκκλησίας, με τους Τούρκους στρατιωτικούς να του απαγορεύουν την είσοδο εντός του ναού. Η εκκλησία, είπε ο κ. Αδάμου, αν και ακόμα «στέκει είναι σε άθλια κατάσταση και χρήζει άμεσης επιδιόρθωσης».


Ο κοινοτάρχης σημείωσε ότι έχουν γίνει από πλευράς της κοινότητας παρεμβάσεις και προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Συλλούρη, την Τρίτη 22 Αυγούστου και την Τετάρτη 23 Αυγούστου επέδωσαν την επιστολή προς τον κ. Αναστασιάδη. Είναι, επίσης, ενήμερη και η Μητρόπολη Τριμιθούντος, αλλά και ο κ. Χατζηδημητρίου ε/κ μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Ο κ. Αδάμου ήταν αισιόδοξος για το μέλλον του ναού και ότι οι παρεμβάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου θα είναι συνεχείς. «Σήμερα, νομίζω, φτάσαμε πολύ κοντά στο να πετύχουμε την επιδιόρθωση, μιας και τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο κ. Συλλούρης το είδαν πολύ θετικά, όπως και ο κ. Χατζηδημητρίου. Το θέμα πλέον είναι στα χέρια των Τούρκων». Ο κ. Αδάμου αναμένει να διευθετηθεί κοινή συνάντηση της Κοινότητας, του οικείου μητροπολίτη και του κ. Χατζηδημητρίου προκειμένου να μελετήσουν το δέον γενέσθαι.

  

Ο Άγιος Αντύπας στο κατεχόμενο Πυρόι (Πηγή: f/b ΠΥΡΟΪ)

Ο ναός του Αγίου Αντύπα
Η εκκλησία του Αγίου Αντύπα βρίσκεται στα δυτικά του χωριού και ο περίβολός του χρησιμοποιείτο ως κοιμητήριο. Ο ναός είναι τετράστυλος, σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο και ανάγεται στη μεσοβυζαντινή εποχή (8ος-12ος αι.). Ο ναός ανακαινίστηκε το 1942, σύμφωνα με επιγραφή.


Ομαδικοί τάφοι
Ο κ. Αδάμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους στο Πυρόι και ζήτησε να γίνουν εκσκαφές. «Θέλουμε να γίνουμε εκσκαφές στο Πυρόι γιατί έχουμε υποδείξει ομαδικούς τάφους και έχουμε πληροφορίες και για άλλους τάφους». Στο ψήφισμα που επιδόθηκε ζητείται λύση του Κυπριακού που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες ολόκληρου του πληθυσμού στο νησί, θα είναι βιώσιμη και λειτουργική και συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και θα διασφαλίζει ότι η Κύπρος παραμένει ενιαίο κράτος με πλήρη κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία. Στο ψήφισμά τους, οι κάτοικοι διατρανώνουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες και επανένωση του νησιού. Το Πυρόι κατελήφθη δύο μέρες μετά την συμφωνηθείσα εκεχειρία στις 16 Αυγούστου 1974. Επιπρόσθετα, οι κάτοικοι ζητούν την απαγκίστρωση της κοινότητας από τα τουρκικά στρατεύματα, με στόχο τη διάνοιξη του δρόμου Λευκωσίας-Λάρνακας που θα βοηθήσει, όπως αναφέρουν, τα μέγιστα το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας, και θα ενώσει τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας μέσω της κοινότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X