ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρουσιάστηκε στη Λευκωσία το βιβλίο «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974»

Για την έκδοση μίλησαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης και ο Χρήστος Στυλιανίδης

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Παρουσιάστηκε στον ΘΟΚ το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου και διευθυντή της «Καθημερινής» Ελλάδας Αλέξη Παπαχελά, «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974» εκδόσεις Μεταίχμιο. Για το βιβλίο μίλησαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρήστος Στυλιανίδης, με τον συντονισμό της συζήτησης να γίνεται από τη διευθύντρια της «Καθημερινής» Κύπρου κα Μαρίνα Οικονομίδου.

Η διευθύντρια της «Καθημερινής» Κύπρου Μαρίνα Οικονομίδου, καλωσορίζοντας τους ομιλητές, καθώς και το κοινό, σημείωσε πως το βιβλίο που παρουσιάζεται είναι αποτέλεσμα έρευνας 25 χρόνων, για την κρίσιμη επταετία 1967-1974 από τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά. Το βιβλίο περιλαμβάνει σπάνιο υλικό, συνεντεύξεις, μαρτυρίες, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία ο/η αναγνώστης/τρια μπορεί ν’ ακούσει κάνοντας χρήση των QR codes που υπάρχουν στο βιβλίο, φωτίζοντας ιστορικά γεγονότα, τα οποία μέχρι τώρα είχαν παραμείνει στο παρασκήνιο, όπως η ανατροπή του Γεώργιου Παπαδόπουλου από τον Δημήτρη Ιωαννίδη και ο ρόλος που διαδραμάτισαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, σημαντικές προσωπικότητες, όχι απαραίτητα από το χώρο της πολιτικής.

Ξεκινώντας την παρουσίαση η κα Οικονομίδου ανέφερε πως από το «Σκοτεινό δωμάτιο» εξάγεται ότι την εν λόγω περίοδο οι σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας ήταν πολύ κακές, και ρώτησε τον πρώτο ομιλητή, τον κ. Χριστοδουλίδη, πώς επηρέασε τα πράγματα ώστε να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πώς ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξάγονται με την ανάγνωση του βιβλίου του κ. Παπαχελά είναι οι συνέπειες που προκύπτουν και τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν υπάρχουν κακές σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, κάτι που δίνει την ευκαιρία σε τρίτες χώρες, βάσει και των δικών τους σχεδιασμών να θέλουν να επιβάλλουν τα δικά τους δεδομένα. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι αυτό που έχει σημασία είναι κατά πόσο υπάρχουν είτε στο εσωτερικό της Κύπρου είτε της Ελλάδας, είτε στις σχέσεις των δύο κρατών εκείνα τα δεδομένα που θα επιτρέψουν σε μία τρίτη χώρα να αναμειχθεί.

Ο κ. Χριστοδουλίδης στη συνέχεια της παρέμβασής του τόνισε τη σημαντικότητα της ερευνητικής δουλειάς που έκανε ο Αλέξης Παπαχελάς, η οποία τεκμηριώνει τις πολιτικές του Δ. Ιωαννίδη το καλοκαίρι το 1974 και τη δράση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, λέγοντας πως το βιβλίο του κ. Παπαχελά επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε βασανιστικά, πολυσυζητημένα ερωτήματα που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια, όπως για τον ρόλο των Αμερικανών, για το αν και ποιος έδωσε το πράσινο φως στον Ιωαννίδη ν’ ανατρέψει τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο με το προδοτικό πραξικόπημα, γιατί επιβλήθηκε σιγή των ελληνικών όπλων τις πρώτες κρίσιμες ώρες της εισβολής, και ποιος αποφάσισε να αποτρέψει την επίθεση στο τουρκικό αποβατικό στις 22 Ιουλίου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι πολλά είναι τα διδάγματα από το βιβλίο αυτό του Αλέξη Παπαχελά, «κάποια είναι φανερά, άλλα είναι έμμεσα, και κάποια άλλα προκύπτουν για πρώτη φορά. Αν είναι κάτι που θέλω να κρατήσω είναι οι σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας, γιατί αυτές εξαρτώνται αποκλειστικά από τη δική μας στάση, από τη δική μας προσέγγιση, και δυστυχώς» είπε ο κ. υπουργός «όποτε υπάρχει ρήγμα, ανειλικρίνεια, διαφορετικές προσεγγίσεις το αποτέλεσμα είναι τραγικό». Ο κ. Χριστοδουλίδης κατέληξε τονίζοντας πως η Τουρκία μάς αντιμετωπίζει ως ενιαίο χώρο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ενιαία αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού από το σύνολο του ελληνισμού και όχι μόνο.

Προτού πάρει τον λόγο ο κ. Στυλιανίδης, η συντονίστρια της παρουσίασης, κα Οικονομίδου ρώτησε τον ομιλητή αν έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και αν έχουμε αντλήσει τα διδάγματα που πρέπει. Απαντώντας ο κ. Στυλιανίδης είπε χαρακτηριστικά: «θα είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι στον ελληνισμό και στην Ελλάδα και στην Κύπρο ακόμη λειτουργούμε περισσότερο με τη συνωμοσιολογική ανάλυση της ιστορίας, παρά με τις σκληρές πραγματικότητες».

Στη δική του ομιλία ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το βιβλίο δεν είναι απλώς άλλη μία ιστορία της χούντας ή της κυπριακής τραγωδίας και ούτε μια κλασική δημοσιογραφική έρευνα. Όπως σημείωσε ο Αλέξης Παπαχελάς με επιμονή και πάθος και ανιχνεύοντας την αλήθεια κατάφερε ένα σπάνιο συνδυασμό, από τη μία δίνει μία πλήρη έρευνα σε στοιχεία και ταυτόχρονα κατάφερε να καταγράψει με άμεσο τρόπο τη δραματικότητα των στιγμών.

Ο κ. Στυλιανίδης επικεντρώθηκε σε τρεις αρετές του νέου βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά, οι οποίες είναι η εξάρτηση και ο επεμβατικός ρόλος των Αμερικανών, η διάζευξη και το δίπολο μεταξύ του πολιτικού κυνισμού και του πολιτικού ρεαλισμού και το πού στηρίχθηκαν οι «άφρονες» της επταετίας και τα συγκλονιστικά και διδακτικά συμπεράσματα των γνωστών συσκέψεων, μεταξύ της 1ης και της 2ης φάσης της εισβολής.

Η παρουσίαση έκλεισε με αντιφώνηση του συγγραφέα Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος είπε ότι τα ρήγματα ανάμεσα στη Λευκωσία και στην Αθήνα είναι μια παγίδα στην οποία έχουμε πέσει πολλές φορές, πληρώνοντας ακριβό τίμημα, γι’ αυτό και πρέπει πια να μάθουμε ότι «χρειάζονται καθαρές κουβέντες και να υπάρχει μια κοινή γραμμή» χωρίς να κοροϊδεύει κανένας, κανένα, για το πόσο κοντά και πόσο μακριά είναι η Ελλάδα από την Κύπρο. Επίσης, όπως είπε ο κ. Παπαχελάς από τη εν γένει μελέτη της ιστορίας έμαθε τη σημασία των μηχανισμών και των θεσμών τις ώρες των μεγάλων κρίσεων: «Τίποτε δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη, ή να αποφασίζεται με περιστασιακούς ομιλητές σε σκοτεινά δωμάτια». Κλείνοντας ο κ. Παπαχελάς είπε: «Πιστεύω ότι με αυτό το βιβλίο έβαλα ένα μικρό λιθαράκι στο να σπάσουμε την ένοχη σιωπή που έχουμε, είμαστε αρκετά ώριμοι για να πάμε παρακάτω». Πρέπει, επίσης είπε ο κ. Παπαχελάς να βεβαιωθούμε και στην Αθήνα και στη Λευκωσία ότι ποτέ ξανά δεν θα κρατήσουν τις τύχες αυτού του τόπο μικροί άνθρωποι που παίρνουν τόσο μεγάλες και μοιραίες αποφάσεις σε σκοτεινά δωμάτια.

Στην παρουσίαση προβλήθηκε και σύντομο βίντεο, προκειμένου το κοινό να αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνει ότι στο βιβλίο υπάρχουν ηχητικά ντοκουμέντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X