ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

5 πρόσωπα της τ/κ κοινότητας μιλούν στην «Κ» - Τı τους οδήγησε στη μεγάλη «Πορεία για τη Δημοκρατία»

Μεγάλη μερίδα της τ/κ κοινωνίας θεωρεί απαράδεκτες τις κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας και την εμπλοκή του στα εσωκομματικά πράγματα των Τ/κ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Την περασμένη Τρίτη 10 Νοεμβρίου χιλιάδες Τ/κ βγήκαν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας για να διαμαρτυρηθούν για την ανάμειξη της Τουρκίας στα εσωτερικά ζητήματα της τ/κ κοινότητας, αλλά και θέλοντας να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των Βαρωσίων. Μεγάλη μερίδα της τ/κ κοινωνίας θεωρεί απαράδεκτες τις κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας και την εμπλοκή του στα εσωκομματικά πράγματα των Τ/κ. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η «Πορεία για τη Δημοκρατία», όπως ονομάστηκε η διαμαρτυρία των Τ/κ, διοργανώθηκε όχι από την αντιπολίτευση, τους διαφωνούντες δηλαδή με την εκλογή Ερσίν Τατάρ, αλλά από ανέντακτους πολίτες.

Ο πρόεδρος του τ/κ Συνδέσμου Δασκάλων (ΚΤΟ) Σενερ Ελτσίλ είπε ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν περίπου 10.000 άτομα, ίσως και περισσότερα και ότι σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούμε ξανά, «θα συγκεντρωθούμε μέσω της πλατφόρμας «This Island is Our – Αυτή η χώρα είναι δική μας», επειδή ο κ. Τατάρ δεν αντιπροσωπεύει τους Τ/κ , είναι μαριονέτα της Τουρκίας, του κ. Ερντογάν». Όπως εξήγησε ο κ. Ελτσίλ στην «Κ», το βασικό ζήτημα της διαμαρτυρίας της περασμένης εβδομάδας ήταν να αντιδράσουν στις παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά των Τ/κ, στην εμπλοκή του κ. Ερντογάν και του ΑΚΡ στα εσωκομματικά της τ/κ κοινότητας, και να αποτρέψουν περαιτέρω ανάμειξή των, και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στο άνοιγμα των Βαρωσίων. «Θέλουμε λύση και επανένωση, αυτά ήταν τα τρία βασικά μηνύματα που προσπαθήσαμε να στείλουμε, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, και φυσικά στους Ε/κ».

Ειδικότερα για το άνοιγμα των Βαρωσίων ο κ. Ελτσίλ τόνισε «είμαστε αντίθετοι σε αυτό και ότι ο κ. Ερντογάν αγνόησε τα σχετικά ψηφίσματα των Η.Ε., παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων της πόλης». Σύμφωνα με τον κ. Ελτσίλ ο Ερσίν Τατάρ κέρδισε τις εκλογές επειδή στηρίχθηκε στους εποίκους, τους φασίστες και τους φανατικούς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις ε/κ περιουσίες στον Βορρά, «απορώ γιατί ο κ. Αναστασιάδης, αλλά και η Ε.Ε. θέλουν να συναντήσουν αυτόν τον άνθρωπο;» αναρωτιέται. «Θέλουμε λύση και ο κ. Αναστασιάδης θέλει να συναντήσει έναν άνθρωπο, τον κ. Τατάρ, που είναι υπέρ της διχοτόμησης (division) και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ζυρίχης, το Ταξίμ (διχοτόμηση), η Ένωση απαγορεύεται. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον φόβο, μας απειλούν και μάλιστα σκοπεύουν να μας πάνε και στα δικαστήρια, ‘δεν μας θέλουν’. Βάζουν πρόστιμα σε όσους μιλάνε ελληνικά και μας αποκαλούν προδότες, επειδή δεν τους υποστηρίζουμε και σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους Ε/κ». Θα μπορούσε όμως ο κ. Αναστασιάδης να μη συναντήσει τον εκλεγμένο Τ/κ ηγέτη, ρωτώ τον κ. Ελτσίλ, ο οποίος είναι κάθετος: «Ο κ. Τατάρ δεν εκπροσωπεί τους Τ/κ, εκπροσωπεί το ΑΚΡ, τον κ. Ερντογάν και την Τουρκία, έλαβε τις ψήφους των εποίκων και όχι της πλειοψηφίας των Τ/κ. Ούτε ο Ραούφ Ντενκτάς δεν είχε μιλήσει για διχοτόμηση, ακόμα και αν αρνείτο τις διαπραγματεύσεις ποτέ δεν μίλησε για διχοτόμηση, σεβόταν τουλάχιστον τις διμερείς συμφωνίες. Έχει ο λαός τη δύναμη να ανατρέψει τα πράγματα ρωτώ τον κ. Ελτσίλ; «Εμείς θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, και οι Ε/κ πολιτικοί πρέπει να το καταλάβουν αυτό, παλεύουμε για τη χώρα μας, για την Κύπρο, όχι για την Τουρκία».


Ο ακτιβιστής Κεμάλ Μπαϊκαλλί, μιλώντας στην «Κ», τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι η διαδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από ανεξάρτητους ακτιβιστές, που δεν έχουν καμία σχέση με κόμματα και δεν ανήκουν μόνο στην αντιπολίτευση και σημειώνει: «Αυτή η διαδήλωση δεν ήταν μόνο εναντίον της επέμβασης της Τουρκίας στις εκλογές, αλλά μία συνολική αντίδραση στην εμπλοκή της Άγκυρας στα εσωκομματικά των τ/κ κομμάτων, «Το μεγαλύτερο κόμμα της δεξιάς, το UBP, δεν μπόρεσε καν να εκλέξει ελεύθερα τον πρόεδρό του. Γενικά η συγκεκριμένη διαδήλωση δεν αποσκοπούσε στο να αντιδράσουμε μόνο για την εκλογή Τατάρ, αλλά για όλα όσα συμβαίνουν. Δεν ήταν μία παραδοσιακή διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης», συμπληρώνοντας «Είναι κρίμα που έχασε ο κ. Ακιντζί για όλους τους Κύπριους, γιατί ήταν μία ισχυρή φιγούρα επανένωσης. Ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε ό,τι μπορούσε για να φέρει τη λύση στο Κραν Μοντάνα, και αυτό είναι κάτι που πλήρωσε στο τέλος. Είναι σημαντικό, λοιπόν, ποιος εκλέγεται ως ηγέτης των Τ/κ, σε αντίθεση με όσους λένε ότι δεν έχει σημασία. Σίγουρα σήμερα όσοι επιθυμούμε λύση είμαστε πιο αδύναμοι».

Σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων ο κ. Μπαϊκαλλί είπε: «Φυσικά, διαδηλώσαμε και για όσα συμβαίνουν στα Βαρώσια, κατ’ αρχάς είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου, αλλά είναι και ένα είδος εκβιασμού, παίζεις με τα συναισθήματα των ανθρώπων». Ο κ. Μπαϊκαλλί είπε ότι υπάρχει και μερίδα Τ/κ που συμφωνεί με το άνοιγμα, αλλά διαφωνεί το ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τον εκλεγμένο ηγέτη των Τ/κ, «φυσικά αυτό δεν αναιρεί το παράνομο της ενέργειας, ακόμα και αν εμπλεκόταν η τ/κ ηγεσία εμείς πάλι θα ήμασταν εναντίον».

«Ντρέπομαι»

Στην «Κ» μίλησε και Τ/κ που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, λέγοντας ότι η διαδήλωση της Τρίτης είναι πολύ ελπιδοφόρα, «βαρεθήκαμε πια, μας ενοχλεί η επέμβαση της Τουρκίας στα τ/κ πράγματα. Η Άγκυρα εμπλέκεται και στις εκλογές, αλλά και στα ίδια τα τ/κ κόμματα, και δεν ξέρουμε μέχρι πού θα φτάσει όλο αυτό». Μάλιστα, όπως μας είπε, δεν περίμενε τη νίκη Τατάρ, «ντρέπομαι που έχουμε τέτοιο ηγέτη». Η Τ/κ συνομιλήτρια μας, παρόλο που επικροτεί την πορεία Δημοκρατίας, μας λέει ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί ο απλός λαός να κάνει πολλά: «Δυστυχώς, είμαι απογοητευμένη, δεν είναι όπως παλαιότερα. Στα επεισόδια με την εφημερίδα ‘Afrika’ πίστεψα ότι θα γινόταν κάτι, αλλά δεν συνέχισε… έτσι νιώθω και σήμερα, δεν νιώθω τόσο δυνατή, όσο και αν προσπαθώ. Η Τουρκία είναι μια υπερδύναμη πια. Το κλίμα αυτή την περίοδο είναι απογοητευτικό, ιδιαίτερα στο Κυπριακό και ελπίζω να μη χειροτερεύσει». Για το άνοιγμα των Βαρωσίων λέει ότι είναι κάτι που ενοχλεί πολλούς Τ/κ: «Είχα περιέργεια από μικρή βλέποντας το κλειστό Βαρώσι, όμως δεν ήθελα ποτέ να πάω. Όμως όταν άνοιξε πήγα και είδα τα κτήρια χωρίς παράθυρα, πόρτες, άδεια μέσα… όμως φύτεψαν λουλούδια στους δρόμους, αυτό δεν είναι λογικό, είναι τραγελαφικό…». 

Ο Hakan από την Αμμόχωστο λέει, επίσης, ότι η Τουρκία πλέον επεμβαίνει στα εσωκομματικά των Τ/κ, «αναμείχθηκε στις εκλογές του UBP, αποδόμησε τον Μουσταφά Ακιντζί. Νιώθω ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα». Σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων ο Χακάν τονίζει ότι πολλοί από τους συμπατριώτες του δεν είναι σύμφωνοι με αυτή την ενέργεια, και σημειώνει πως αυτό δεν είναι το τελικό άνοιγμα, «εάν ανοίξουν ολόκληρα θα είναι μεγάλο πρόβλημα για την ειρήνη στο νησί».

«Ήταν μία πολύ γενναία κίνηση»

Η Τ/κ δημοσιογράφος Esra Aygin που τώρα βρίσκεται στην Πορτογαλία παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στην πατρίδα και σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Τ/κ, όπως και στο παρελθόν, θα καταφέρουν να ανοίξουν δρόμους και να ανασχέσουν την τουρκική προέλαση στα Κατεχόμενα. «Είναι πολύ σημαντική η διαμαρτυρία της περασμένης εβδομάδας για τον λόγο ότι δεν διοργανώθηκε από κάποιο κόμμα ή συνδικαλιστικό όργανο, ήταν νέοι Τ/κ άνθρωποι που οργανώθηκαν μέσω των μέσω κοινωνικών δικτύων και φυσικά ο κύριος λόγος ήταν οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα τ/κ πράγματα. Θεωρώ ότι ήταν μία πολύ γενναία κίνηση, τόσο εναντίον των παρεμβάσεων της Τουρκίας στην Κύπρο, αλλά και για το άνοιγμα της Αμμοχώστου».

Το ερώτημα αν ο λαός έχει τη δύναμη να ανατρέψει τα πράγματα τέθηκε και στην κα Aygin, η οποία σημείωσε πως ο λαός ανά το παγκόσμιο έχει αποδείξει ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, αλλά και στην τ/κ πλευρά έχει φανεί στο παρελθόν ότι ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει καταστάσεις, «σας θυμίζω ότι ο τ/κ λαός ήταν αυτός που την περίοδο του 2004 βγήκε στους δρόμους πίεσε τον Ραούφ Ντενκτάς, την τότε κυβέρνηση, και έτσι έφερε την αποχώρησή του. Οπότε, ναι, πιστεύω ότι μπορεί ο λαός να αλλάξει τα πράγματα. Πολλές φορές ο λαός αισθάνεται αδύναμος και ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε, όμως στην Κύπρο πιστεύω ότι ο λαός θα αλλάξει τα πράγματα και όχι οι πολιτικοί».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση