ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πού οφείλεται το πέπλο ομίχλης που σκέπασε την Κύπρο

Πώς εξηγείται το φαινόμενο από Ανώτερο Μετεωρολογικό Λειτουργό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δημήτρης Λουκά

Πυκνή ομίχλη «σκέπασε» πολλές περιοχές της Κύπρου το βράδυ της Τρίτης 9/2. Όπως θα δείτε και στις πιο κάτω φωτογραφίες οι πολίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερο φαινόμενο καθώς η ομίχλη ήταν αρκετά ορατή στην ατμόσφαιρα.

Το 24news επικοινώνησε με τον Δρ Φίλιππο Τύμβιο, Ανώτερο Μετεωρολογικό Λειτουργό του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου όπου μας εξηγεί πώς δημιουργείται η ομίχλη.

«Η ομίχλη των τελευταίων ημερών οφείλεται στην αυξημένη ποσότητα νερού που υπάρχει διαλυμένο στην ατμόσφαιρα. Η ποσότητα αυτή εκφράζεται ως σχετική υγρασία και αναφέρεται στο ποσοστό των υδρατμών που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα ως προς το μέγιστο ποσό που θα μπορούσε να υπάρχει στην θερμοκρασία αυτή» αναφέρει ο κύριος Τύμπιος προσθέτοντας: «η σχετική υγρασία μπορεί να πάρει τιμές μέχρι 100% ενώ πέραν αυτού του σημείου, οι υδρατμοί που περισσεύουν συμπυκνώνονται και σχηματίζουν μικρά υδροσταγονίδια».

Επίσης εξηγεί πως «Τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο η σχετική υγρασία είναι αυξημένη. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, η σχετική υγρασία υπερβαίνει το 60% σε όλες τις περιοχές της Κύπρου ενώ το βράδυ που η θερμοκρασία χαμηλώνει, η ποσότητα των υδρατμών που μπορεί να κρατήσει η ατμόσφαιρα μικραίνει οπότε και η σχετική υγρασία αυξάνει και πλησιάζει το 100%. Οι υδρατμοί που περισσεύουν αρχίζουν να συμπυκνώνονται και να δημιουργούν πολύ μικρές σταγόνες νερού οι οποίες πλέον είναι ορατές και είναι αυτό που ονομάζουμε ομίχλη. Όσο η θερμοκρασία χαμηλώνει, περισσότεροι υδρατμοί είναι διαθέσιμοι για συμπύκνωση και σιγά-σιγά βλέπουμε νερό να μαζεύεται στο έδαφος, σαν να είχαμε βροχή. Η ομίχλη δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σύννεφο στο έδαφος».

Ερωτηθείς για τον λόγο που η ομίχλη ήταν έντονη ο Δρ Τύμβιος μας δήλωσε αναλυτικά: «Το φαινόμενο είναι πολύ έντονο το βράδυ όταν η θερμοκρασία φθάνει την ελάχιστη τιμή της (λίγο πριν να χαράξει). Όσο η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας αυξάνει, η ομίχλη διαλύεται. Υπάρχει όμως ακόμα ένας παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την εμφάνιση της ομίχλης. Για να σχηματιστεί η ομίχλη χρειάζεται πλήρης νηνεμία ενώ όταν σχηματισθεί, ο ασθενής άνεμος την βοηθά να εξαπλωθεί και ψηλότερα αλλά και σε μεγαλύτερη έκταση. Εάν όμως φυσήξει περισσότερο η ατμόσφαιρα κοντά στο έδαφος αναδεύεται με άνεμο από τα ψηλότερα στρώματα που είναι ξηρότερος και θερμότερος τη νύχτα και η ομίχλη χάνει τις ευνοϊκές συνθήκες που την δημιούργησαν ενώ αρκετή ποσότητα υδρατμών παρασύρεται ψηλότερα. Χθες το βράδυ, η ομίχλη ξεκίνησε μεν από πολύ νωρίς αλλά διαλύθηκε επίσης πολύ νωρίς αφού ξεκίνησε να φυσά άνεμος».

Όσον αφορά για την επόχη που η ομίχλη κάνει πιο συχνά την εμφάνισή της δήλωσε «Η ομίχλη στην Κύπρο συναντάται πολύ συχνά σε αντικυκλωνικές συνθήκες αλλά δεν έχει ιδιαίτερη «προτίμηση» στην εμφάνιση της στη διάρκεια του χρόνου αφού ως νησί, επηρεάζεται από την ύπαρξη των υδρατμών στο χώρο γύρω της καθ’ όλη την χρονιά και κάτω από διαφορετικά συνοπτικά συστήματα. Μπορούμε να πούμε όμως ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι στα παράλια οι περίοδοι εμφάνισης περιστατικών εμφάνισης ομίχλης είναι αυξημένες».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση