ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πυρκαγιά Λεμεσού: Οι ενέργειες μετά την περιβαλλοντική καταστροφή

Στις οδηγίες για αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα και στην αποκατάσταση της φύσης αναφέρθηκε η επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου.

Του Παύλου Νεοφύτου

Η μεγάλη πυρκαγιά έκτασης 8,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που άφησε πίσω της στάχτη και αποκαΐδια στις περιοχές μεταξύ των κοινοτήτων Άλασσας, Κορφής, Απεσιάς, Αψιούς, Μαθικολώνης, Φασούλας, Σπιταλίου και Παραμύθας, δημιούργησε και περιβαλλοντικές πληγές. Στην επόμενη μέρα και συγκεκριμένα στις προσπάθειες της Πολιτείας για αποκατάσταση της φύσης, αναφέρθηκε η επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, η οποία σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή.

Σε δηλώσεις της στην «Κ» σημείωσε ότι η πρώτη ενέργεια που θα γίνει, με το που ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς, είναι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. «Για την περίπτωση της επαρχίας Λεμεσού και της πρόσφατης πυρκαγιάς, έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στο να αρχίσουν οι μελέτες για τα αντιδιαβρωτικά έργα από τα αρμόδια Τμήματα», είπε.

H επίτροπος Περιβάλλοντος στο Συντονιστικό Κέντρο του Τμήματος Δασών στην Αψιού. «Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει εδώ για να συγχαρούμε όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και για την πρώτη εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το πώς θα γίνει η αποκατάσταση της φύσης», δήλωσε κατά την παρουσία της.

Σύμφωνα με την επίτροπο, το δεύτερο που γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αφορά το πλάνο με το οποίο θα προχωρήσει η αποκατάσταση της φύσης. Όπως εξήγησε, υπάρχουν τρεις μεθοδολογίες: η σπορά, η αναδάσωση, η φυσική αναγέννηση. «Αναλόγως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής, και στην περίπτωση που μιλάμε για κρατικά δάση, επιλέγεται μία από τις τρεις μεθοδολογίες. Εάν είναι ιδιωτικές οι πρωτοβουλίες, όπως στην περίπτωση της πυρκαγιάς της Λεμεσού, που είναι αρκετές οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες -τουλάχιστον αυτό δείχνει μία αρχική καταμέτρηση-, τότε ακολουθούνται άλλες διαδικασίες. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή της φυσικής αναγέννησης, αλλά εκεί και όπου χρειάζεται τα συναρμόδια Τμήματα να συνδράμουν με δεντροφυτεύσεις, θα το πράξουν ή με την ενίσχυση της ανάπτυξης κάποιων καλλιεργειών», ανάφερε η κα Παναγιώτου.

Όπως τόνισε, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ανεξαρτήτως της συγκεκριμένης πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού, έχει συζητήσει με το Τμήμα Δασών, πριν από την έναρξη της περιόδου των πυρκαγιών, και αποφασίστηκε ότι τον Σεπτέβριο θα δουν τις ανάγκες που δημιουργούνται, όπως και όλα τα αιτήματα δεντροφύτευσης που φτάνουν στο Γραφείο, ώστε να τροχοδρομηθούν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμριο, που είναι οι μήνες, στους οποίους πρέπει να γίνονται οι δεντροφυτεύσεις. Επίσης, αν χρειαστεί, το Γραφείο θα δημιουργήσει και δική του εκστρατεία, πέρα από τα αιτήματα τα οποία φτάνουν κοντά του, για να υπερκαλυφθούν οι ανάγκες, πάντοτε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Τμήματα του Κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση