ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Αμερική επιστρέφει το ανήλικο παιδί μετά από απόφαση του Δικαστηρίου

Ο Αμερικάνος πατέρας του ανήλικου παιδιού κατήγγειλε την Κύπρια μητέρα που διαμένει στην Πάφο ότι απήγαγε τον γιο τους και τον μετέφερε στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Μη αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Δικαστηρίου αποφάσισε σήμερα το Οικογενειακό Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου επί της αίτησης που υπέβαλε παραπονούμενη μητέρα, καλώντας την να παραδώσει το ανήλικο το παιδί της στον πατέρα ο οποίος διαμένει στην Αμερική και αναμένεται η άφιξη του στην Κύπρο.

Ο Αμερικάνος πατέρας του ανήλικου παιδιού κατήγγειλε την Κύπρια μητέρα που διαμένει στην Πάφο ότι απήγαγε τον γιο τους και τον μετέφερε στην Κύπρο. Το Δικαστήριο εξέτασε υπόθεση παράνομης μετακίνησης του ανήλικου από την Νέα Υόρκη των ΗΠΑ στην Κύπρο από την μητέρα του, το έτος 2017 και στην απόφαση του έδωσε οδηγίες στον Πρωτοκολλητή του Οικογενειακού Δικαστηρίου Πάφου, όπως παραδώσει η μητέρα το διαβατήριο του γιου της στον αιτητή ή και στον εκπρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό του.

Η μητέρα, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Βορκά, υπέβαλε έφεση και ζήτησε αναστολή της απόφασης επικαλούμενη οκτώ λόγους, μεταξύ των οποίων την υπέρμετρη καθυστέρηση στην αποπεράτωση της διαδικασίας και δη στην έκδοση απόφασης, κατά παράβαση του άρθρου 11 της Σύμβασης για τις αστικές πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών.

Σύμφωνα με τους λόγους της έφεσης, επιχειρείται η ανατροπή του ευρήματος του Δικαστηρίου ότι δεν τελούσε εις γνώση ή δεν είχε υποψία ο πατέρας του ανήλικου υιού της ότι είχε διαφύγει με τον μικρό στην Κύπρο, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2017, αλλά και του ευρήματος ότι δεν υφίσταται σοβαρός κίνδυνος ότι η επιστροφή του ανήλικου στις ΗΠΑ θα τον εκθέσει σε φυσική ή ψυχική δοκιμασία και ή σε αφόρητη κατάσταση.

Το Δικαστήριο επίσης στα ευρήματα του ανέφερε πως δεν τέθηκε οποιαδήποτε μαρτυρία ενώπιον του που να αναδεικνύει ότι το παιδί - που έζησε στις ΗΠΑ τους πρώτους δώδεκα μήνες της ζωής του ως βρέφος και από τότε και για τα τρία συναπτά έτη και σχεδόν 4 μήνες ευρίσκεται στην Κύπρο - έχει προσαρμοστεί στην Κύπρο σε τέτοιο βαθμό που ενδεχόμενη επιστροφή του στις ΗΠΑ θα είναι επιζήμια για αυτό.

Στην έφεση ο συνήγορος υπεράσπισης της μητέρας του ανήλικου αναφέρεται στην διαταγή του Δικαστηρίου για παράδοση του ανήλικου στον πατέρα του, που όπως υποστηρίζει, προσκρούει στην Σύμβαση.

Στην έφεση που υπεβλήθη αναφορά γίνεται και στην κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού αφού, όπως σημειώνει, είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη αυτή τη στιγμή και δύναται να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του γιου της εάν επιστρέψει εκεί. Εξ αντιθέτου σημειώνει στην Κύπρο η κατάσταση είναι εμφανώς καλύτερη και διαχειρίσιμη.

Η μητέρα επίσης μέσω της έφεσης εξέφρασε την διάθεση της να αποδεχτεί οποιουσδήποτε όρους και να υπογράψει οποιαδήποτε εγγύηση απαιτείται, χρηματική ή μη, για την περίοδο στην οποία θα είναι σε ισχύ ή αναστολή εκτέλεσης. Δεσμεύτηκε δεν πως εάν το επιθυμεί ο πατέρας, παρόλο που όπως ισχυρίζεται δεν το έπραξε τόσο καιρό, θα βοηθήσει όπως αυτός επικοινωνήσει με τον γιο του.

Στην έφεσή της η μητέρα εξέφρασε τη θέση ότι η άμεση εκτέλεση της απόφασης μόνο αρνητικές συνέπειες δύναται να επιφέρει, οι οποίες θα έχουν μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στο παιδί της. Περαιτέρω σημειώνεται ότι η μη έγκριση της αναστολής εκτέλεσης δύναται να καταστήσει την Έφεση άνευ αντικειμένου, σε περίπτωση επιτυχίας αυτής, επειδή δεν υφίσταται μηχανισμός για επιστροφή του παιδιού της στην Κύπρο από τις ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο συνήγορος υπεράσπισης του πατέρα, δικηγόρος Παναγιώτης Τσαγγάρης ανέφερε πως το Δικαστήριο εξασκώντας την διακριτική του εξουσία και αφού έλαβε υπόψη όλες τις σχετικές αποφάσεις, νομολογία και το σκοπό του άρθρου 11 της Σύμβασης για τις αστικές πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών, αποφάσισε ότι η αίτηση της μητέρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δηλαδή εξήγησε, η εκτέλεση της απόφασης δεν αναστέλλεται και πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι. Δόθηκε συνέχισε διάταγμα για επιστροφή του παιδιού στο χώρο της διαμονής πριν την απαγωγή του και μετακίνηση του.

Η Σύμβαση είπε αφορά μόνο την επιστροφή του παιδιού, σημειώνοντας πως όλα τα άλλα θέματα, κηδεμονία, φύλαξη του παιδιού αφορούν τα Δικαστήρια της Αμερικής αφού εκείνα έχουν δικαιοδοσία να εκδικάζουν και να αποφασίζουν.

Ακολούθως ανέφερε πως η υπόθεση θα εξεταστεί εκ νέου στο Εφετείο της Δημοκρατίας , μετά την έφεση που υπέβαλε η μητέρα του ανήλικου.

Ο κ. Τσαγγάρης αναφερόμενος στην υπόθεση είπε, πως το 2017, στον μικρό χωρίς την συγκατάθεση του πατέρα του, χορηγούνται ταξιδιωτικά έγγραφα και με αυτό τον τρόπο η μητέρα κατορθώνει να απαγάγει το παιδί της και να το φέρει στην Κύπρο κρυβόμενη , για 11 μήνες κλείνοντας τηλέφωνα και FB χωρίς να υπάρχει κανένας τρόπος επικοινωνίας , όπως ισχυρίστηκε ο συνήγορος υπεράσπισης του πατέρα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης ανέφερε ακόμη πως ο πατέρας δεν είχε γνώση για το που βρίσκονταν το παιδί του.

Επεσήμανε δε, πως τα γεγονότα ίσχυαν αυτά τα οποία κατατέθηκαν κατά την ημέρα καταχώρησης της αίτησης δηλαδή, 7.2.19.

Είπε πως η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων γίνεται με συγκεκριμένες σαφείς οδηγίες από την Σύμβαση και θα πρέπει να εκτελείται εκείνη η απόφαση.

Το κεντρικό μήνυμα της Σύμβασης για τις αστικές πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών είναι ότι δεν μπορεί ο απαγωγέας ο οποίος παίρνει το παιδί του και το αποκρύβει να επικαλείται ότι πέρασαν τρία χρόνια και το παιδί εγκαταστάθηκε στην Κύπρο. Σε καμία περίπτωση τόνισε, ένα Οικογενειακό Δικαστήριο δεν μπορεί να επικροτήσει αυτή την θέση, γιατί είπε αν το Δικαστήριο επικροτεί τέτοιες θέσεις, τότε ο καθένας θα παίρνει το παιδί του και θα φεύγει.

Ερωτηθείς για το θέμα της άσκησης βίας στην μητέρα, σύμφωνα και με τους ισχυρισμούς της ιδίας, ο συνήγορος υπεράσπισης του πατέρα ανέφερε πως δεν έγινε πιστευτή η αιτήτρια γιατί αυτά που ισχυρίζεται σήμερα δεν τα έχει αναφέρει στην καταγγελία που έκανε στην Αμερική. Ο πατέρας από την πλευρά του δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς της μητέρας.

Ο κ. Τσαγγάρης ανέφερε ακόμη ότι ο πατέρας καταχώρησε αγωγή εναντίον της Δημοκρατίας για ενέργειες του Προξενείου της Δημοκρατίας στην Νέα Υόρκη , τον Οκτώβριο του 2017 οι οποίες όπως είπε, διευκόλυναν τη μητέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση