ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στυλιανίδης: Η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί κι άλλο από το rescEU

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κύπρος μπορεί να επωφεληθεί ακόμα περισσότερο από την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (rescEU) ανέφερε την Παρασκευή ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα.

Εγκαινιάζοντας στη Λευκωσία την έκθεση εικονικής πραγματικότητας «Η ΕΕ σώζει ζωές», στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Κύπρος είναι από τις χώρες που έχουν προσφέρει, αλλά έχει επίσης επωφεληθεί από το rescEU.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε την ΕΕ για τη συνδρομή της στην καταπολέμηση πυρκαγιών κατά το παρελθόν και σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ενώπιον της ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Οι αυξανόμενοι και υπαρκτοί κίνδυνοι κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού πλαισίου, είπε ο κ. Πετρίδης και πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα είναι δίπλα στις προσπάθειες της ΕΕ για αναβάθμιση του θεσμού.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, από το 2011 μέχρι σήμερα η Κύπρος έχει ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό πέντε φορές, με τελευταία περίπτωση την καταστροφική πυρκαγιά στη Σολέα, τον Ιούνιο του 2016. Η Λευκωσία έχει επίσης ανταποκριθεί θετικά σε εκκλήσεις για βοήθεια από την Ελλάδα και το Ισραήλ, είπε και αναφέρθηκε στη συνδρομή Κυπρίων πυροσβεστών και διασωστών στις καμένες περιοχές της Αττικής, το 2018.

Ο Επίτροπος ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των δυνάμεων πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας της Κύπρου για την προσφορά τους, λέγοντας ότι μας κάνουν όλους περήφανους. Αναφέρθηκε και στους εθελοντές πολιτικής προστασίας, σημειώνοντας ότι αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε εξάλλου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ηγετικό ρόλο στην ανθρωπιστική βοήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι fake news, είναι μια πραγματικότητα που τη ζούμε και είναι εδώ, είπε. Ανέφερε επίσης ότι «ως Ευρώπη είμαστε περήφανοι που πρωτοπορούμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής».

Σε μήνυμά του προς όσους αμφισβητούν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στην αύξηση των εισφορών από κάποια κράτη μέλη, σε περίοδο Brexit, χωρίς να αναμένουν ότι θα δεχτούν τη μεγαλύτερη συνδρομή του προγράμματος.

Εξέφρασε παράλληλα την χαρά του για την ευκαιρία να εγκαινιάσει την έκθεση στη Λευκωσία, λίγες μόνο εβδομάδες αφότου η πρότασή του για αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το rescEU, τέθηκε σε ισχύ. «Με το rescEU κάνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πιο αποτελεσματική» είπε ο κ. Στυλιανίδης και σημείωσε ότι οι φυσικές καταστροφές δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα, «ούτε, όμως, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη γνωρίζει σύνορα».

Αναφερόμενος τέλος στο πολιτικό διακύβευμα ενόψει και των Ευρωεκλογών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά και καθαρά» για την αξία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος. «Πρέπει να σταθούμε με ευπρέπεια, αλλά και με επιχειρήματα απέναντι στους αρνητές της ευρωπαϊκής ιδέας» είπε και υπέδειξε τις εξελίξεις στο Brexit. Συνέχισε, λέγοντας πως η άποψη ότι «αν γυρίσουμε στο έθνος κράτος στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας...δεν είναι μόνο αφελής αλλά είναι και επικίνδυνη, πολύ περισσότερο για μια μικρή Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρθηκε στα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε καθημερινή βάση, ενώ αναφερόμενος στην έκθεση είπε ότι «η Ευρώπη σώζει ζωές από την ημερομηνία της δημιουργίας της».

Τα παραδείγματα είναι ανεξάντλητα, είπε ενώ όσον αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ο κ. Πετρίδης είπε ότι με την πρωτοβουλία του Επιτρόπου Στυλιανίδη για το rescEU, η ΕΕ θα σώζει περισσότερες ζωές.

Αναφέρθηκε συναφώς στους αυξημένους κινδύνους από τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και τις υβριδικές απειλές, ενώ είπε ότι ακόμη και ο σεισμός παίρνει, στην εποχή μας, μια άλλη χροιά, έχοντας να αντιμετωπίσουμε πλέον πολύ πυκνότερη δόμηση, νέα είδη υλικών και ψηλές κατασκευές.

Για όλους αυτούς του λόγους λοιπόν, αντί της αντιμετώπισης καταστροφών θα πρέπει πλέον να περάσουμε στο στάδιο της διαχείρισης καταστροφών, η οποία να περιλαμβάνει και τα στάδια της πρόληψης και προετοιμασίας, σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Είπε ακόμη ότι το rescEU είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο η Κύπρος έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές στο παρελθόν, ενώ έκανε λόγο για «έμπρακτη έννοια της αλληλεγγύης». Σύμφωνα με τον Υπουργό, η Κύπρος έχει ενώπιον της ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι και είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια για προετοιμασία και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, ακόμη και με έκτακτα μέτρα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης μίλησαν επίσης ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο Δρ. Σωφρόνης Κληρίδης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Μάριος Σταύρου, Πρόεδρος του REACTION και η Έλενα Ανδρέου, Επικεφαλής της Εθελοντικής ομάδας αναζητήσεων και διάσωσης της περιοχής Αμμόχωστου, Πολιτική προστασία, Επιτόπια διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την Κύπρο.

Η έκθεση «Η ΕΕ σώζει ζωές» θα είναι ανοιχτή για το κοινό από την Δευτέρα 15/4 έως την Παρασκευή 19/4, από τις 8.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι επισκέπτες με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και διαδραστικές Motion Chairs θα μπορέσουν να ζήσουν από πολύ κοντά την εμπειρία της αντιμετώπισης ανθρωπιστικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών, μέσα από τρία βίντεο 360 μοιρών που παρουσιάζουν ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Μπαγκλαντές, την προσπάθεια κατάσβεσης μιας δασική πυρκαγιά εκτός ελέγχου και ένα σχολείο ενός Κενυάτικου στρατοπέδου προσφύγων.

Την έκθεση «Η ΕΕ σώζει ζωές» έχουν ήδη επισκεφτεί 450.000 επισκέπτες πέρυσι, ενώ φέτος, η περιοδεία συνεχίζεται. Μετά την Βιέννη και τη Νάπολη, η έκθεση έρχεται στην Λευκωσία όπου θα παραμείνει δέκα ημέρες. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας θα είναι η Στοκχόλμη, η Κοπεγχάγη, η Κολωνία, η Λυών και η Λισσαβόνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση