ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες: Προκλήσεις και Συμμορφώσεις

Δέκα χρόνια από την κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ

24news.com.cy

info@24sports.com.cy

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, η ώρα 18:00, εκδήλωση με θέμα «Δέκα χρόνια από την κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες: Προκλήσεις και Συμμορφώσεις». Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη και ο Σύνδεσμος συγγενών και φίλων ατόμων με αυτισμό «Μαζί».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κος. Πρόδρομος Προδρόμου και η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα. Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Παρευρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Στροβόλου, κος. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο οποίος παραχώρησε και το χώρο για την εκδήλωση, καθώς επίσης και η Πρόεδρος της Βουλής, κα. Αννίτα Δημητρίου μαζί με Βουλευτές και οργανωμένα σύνολα της πολιτείας.

Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη: «Ισχύς εν τη ενώσει»

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα. Μαρία Στυλιανού - Λοττίδη, αναφέρθηκε στη Σύμβαση του ΟΗΕ, η οποία διαμορφώθηκε το 2006 και αφορά το περί των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες. Σύμφωνα με την κα. Λοττίδη αποτελεί ένα, «Νομικά Δεσμευτικό Κείμενο», το οποίο κυρώθηκε και από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2011 και από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2012.

«Η επιτροπή το εφάρμοσε», σύμφωνα με την Επίτροπο, «για την ισότιμη ενσωμάτωση των ευάλωτων αυτών ομάδων και με σκοπό την καταπολέμηση των διακρίσεων». Εν συνεχεία τόνισε, πως σκοπός είναι η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στους διάφορους τομείς, όπως στην παιδεία, στην εργασία καθώς επίσης και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου αυτών των ατόμων.

Επίσης, ανέφερε ότι: «έγινε αρκετή δουλειά από την πολιτεία για αυτά τα άτομα, ούτως ώστε, να έχουν πρόσβαση σε παραλίες, θέατρα και στα σχολεία».

Ένα σημαντικό επίσης κομμάτι σύμφωνα με την Επίτροπο, «είναι η άσκηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων» αφού το εν λόγω θέμα είναι ένα μέτρο που εκκρεμή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόδρομος Προδρόμου: «Πρέπει να έχουν πρόσβαση στην πολιτεία και την εκπαίδευση»

Από πλευράς του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κος. Πρόδρομος Προδρόμου, αναφερόμενος στο θέμα της σύμβασης των δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρίες, αρχικά είπε πως πρέπει να γίνει «απολογισμός και περισυλλογή».

Η σύμβαση πήρε σάρκα και οστά, όπως ανέφερε, το 2006 ενώ τόνισε πως: «Η αναδιαμόρφωση και η συνοχή των κοινωνιών για συμβίωση, είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί».

Μάλιστα ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα άτομα αυτά, «πρέπει να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Να έχουν πρόσβαση στην πολιτεία και την εκπαίδευση. Είναι ευθύνη της πολιτείας να τα εντάξει».

Μιλώντας με αριθμούς ο κος. Προδρόμου είπε πως: «από τους 650 καθηγητές για ειδική εκπαίδευση σήμερα υπάρχουν 1021. Από τους 622 πλέον υπάρχουν 1120 συνοδοί για τα σχολεία. Υπάρχουν προσόντα για τις σχολικές μονάδες και συνοδούς».

Εν κατακλείδι γνωστοποίησε πως θα πραγματοποιηθεί το πρωτάθλημα «Μπάλα για όλους» για τους τυφλούς.

Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου. «Πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα»

Λαμβάνοντας το λόγο η Υπουργός Εργασίας, κα. Ζέτα Αιμιλιανίδου, είπε πως η Κυβέρνηση από το 2013 εφάρμοσε το εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία. «Η εθνική στρατηγική χωρίζεται σε 3 στάδια».

Ακολούθως, τόνισε, πως πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα ενώ διευκρίνισε ότι έπειτα από πρωτοβουλία της Κυβέρνησης δόθηκαν, «11 σπίτια για άτομα με αναπηρία και θα δοθούν επίσης ακόμη 5».

Πρόεδρος Συνδέσμου «Μαζί», Στέλιος Ασπρόφτας: «Τα άτομα με αναπηρία υφίστανται διακρίσεις»

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μαζί» είπε πως: «Τα άτομα με αναπηρία υφίστανται διακρίσεις». Ενώ από πλευράς του τόνισε πως τα εν λόγω άτομα «θέλουν να ενταχθούν», σημειώνοντας πως η Παιδεία πρέπει να τα βοηθήσει. Επίσης έθιξε το θέμα των σχολικών συνοδών όπου: «τα παιδιά δεν έχουν το δικαίωμα επιλογής, ενώ ακόμη υπάρχουν παιδιά που για αυτό το θέμα δεν πάνε σχολείο».

Εν συνεχεία είπε: «Η σύμβαση των ΗΠΑ δεν καλύπτει την κατηγοριοποίηση για τα άτομα με αναπηρία. Έγινε παρέμβαση και σε βουλευτές για να το αντιμετωπίσουμε με συναίνεση».

«Πρέπει να γίνει τροποποίηση της Νομοθεσίας»

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και η Λειτουργός του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, κα. Νάσια Διονυσίου, όπου αναφέρθηκε τόσο στο ότι χρειάζεται νομοθετική κατοχύρωση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες όσο και στα προβλήματα προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν ένεκα του βαθμού αναπηρίας που έχουν.
Η κα. Διονυσίου τόνισε πως: «Η νομοθεσία πρέπει να τροποποιηθεί. Να μην γίνεται κατηγοριοποίηση των ατόμων με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό».

«Τι κάναμε και τι θα κάνουμε»

Από πλευράς της η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, κα. Χριστίνα Φλουρέντζου, αναφέρθηκε στην 1η Εθνική Στρατηγική όσον αφορά τη θεματική με τα άτομα με αναπηρίες, διάρκειας 10 ετών, αρχίζοντας από το 2018.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

24news.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση