ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τί Λεμεσό θέλουμε; Η Λεμεσός μας ενώνει! Κτίζουμε τη Λεμεσό των παιδιών μας.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Πολιτικό Γραφείο της κυρίας Ελένης Σταύρου Βουλευτή ΔΗΣΥ Λεμεσού, με κεντρικό θέμα είχε «ΤΙ ΛΕΜΕΣΟ ΘΕΛΟΥΜΕ; Η ανάπτυξη της Λεμεσού μέχρι το 2050.» Στόχος της Ημερίδας ήταν να κτιστεί το «Προφίλ και ο Χαρακτήρας» της Λεμεσού για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες γενεές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Οικονομικών κ Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Παιδείας κ Κώστας Χαμπιαούρης, η Υφυπουργός Ναυτιλίας κα Νατάσα Πηλείδου,ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λεμεσού κ Κώστας Γιάλλουρος, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών κ Μιχάλης Λαμπρινός, ο Έπαρχος Λεμεσού κ Μάριος Αλεξάνδρου και ο Πρόεδρος της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού κ Τώνης Αντωνίου.

Οι διακεκριμένοι εισηγητές, ανέλυσαν, ο καθένας από τη δική του σκοπιά και εξειδίκευση, το κεντρικό ερώτημα παραθέτοντας τις απόψεις και τους σχεδιασμούς τους, σε σχέση με το τι έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και το τι επιβάλλεται να γίνει στην Πόλη και την Ύπαιθρο της Λεμεσού.

Ο Υπουργός Οικονομικών, κατά την εισήγησή του, τόνισε την ανάγκη για τη διασφάλιση των σωστών συνθηκών εμπιστοσύνης, ανάπτυξης, σταθερότητας και αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό, για την προσέλκυση επενδύσεων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, ενημερώνοντας ότι ήδη σήμερα λειτουργούν έξι κέντρα, τα οποία θα εργοδοτήσουν, το καθένα, 100-150 νέους επιστήμονες και στόχος είναι αυτός ο αριθμός να αυξηθεί και να δώσει αποτελέσματα. Επίσης, παρουσίασε ένα μακρύ κατάλογο με έργα που έγιναν ή που βρίσκονται στη διαδικασία να πραγματοποιηθούν στη Λεμεσό, ο οποίος ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και ενσωματώθηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ο Υπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε στα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα του Υπουργείου για τη Λεμεσό, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία νέων σχολείων και σχολών, αλλά και αναβάθμιση αυτών που ήδη υπάρχουν, το σχέδιο εκσυγχρονισμού στην ενιαία εκπαίδευση, τις τεχνικές σχολές όπου δημιουργήθηκαν με σκοπό να αυξηθούν, σε χωριά της Υπαίθρου και με τη συνεργασία των σχολείων αυτών και με την αγορά εργασίας που συμβάλουν και στην παραμονή των νέων στις κοινότητες της Υπαίθρου. Ο Υπουργός, τόνισε επίσης, ότι θα ολοκληρωθούν και οι στόχοι του Υπουργείου για περαιτέρω ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ, που εξελίσσεται στο ΚΑΜΑΡΙ της Πόλης μας.

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας, ανέπτυξε και παρουσίασε τις προοπτικές που υπάρχουν στον τομέα της Ναυτιλίας στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, αφού η χώρα μας θεωρείται πια Παγκόσμια Ναυτιλιακή Δύναμη, με έσοδα που αγγίζουν το 7% του ΑΕΠ. Στη Λεμεσό, έχουν ήδη έδρα 48 πλοιοδιαχειρίστριες και 200 ναυτιλιακές εταιρείες, με 9000 θέσεις εργασίας στη ξηρά, τομείς που μπορεί να προσφέρουν ακόμα περισσότερα.

Το όραμα του Δημαρχείου για την πόλη της Λεμεσού, παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Δημάρχου καθώς ανέλυσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ο Δήμος προχωρά στον απαιτούμενο στρατηγικό σχεδιασμό για τις επόμενες δεκαετίες. Ο Δήμος Λεμεσού, στόχο έχει την άντληση ευρωπαϊκών πόρων για να προωθηθεί η ανάπτυξη και προοπτική της πόλης. Ανέφερε επίσης, ότι η Πόλη μας θέλουμε να είναι μία έξυπνη και ασφαλής πόλη, πράσινη, φιλική προς τους πολίτες, ελκυστική και φιλόξενη προς τις επιχειρήσεις και τους τουρίστες και να καλλιεργεί την κοινωνική συνοχή, με σεβασμό στις εθνοτικές παροικίες.

Ο Έπαρχος Λεμεσού, εξήγησε τις αδυναμίες που υπάρχουν σε νομοθετικό πλαίσιο, με νόμους άλλης εποχής που δεν συνάδουν και δεν προλαβαίνουν την ανάπτυξη που προχωρά με γοργούς ρυθμούς και πρότεινε δραστικές αλλαγές στις νομοθεσίες. Έχω αναλάβει να εργαστώ και εγώ προσωπικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Συγκοινωνιών, έμφαση έδωσε στον χωροταξικό σχεδιασμό της Λεμεσού, και στο σχεδιασμό του Υπουργείου για το οδικό δίκτυο, τις πεζοδρομήσεις και την πολιτική μείωσης τροχαίων ατυχημάτων.

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης Λεμεσού, ανέλυσε τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, ενώ παράλληλα ανέπτυξε συγκεκριμένη πρόταση που αφορά επιστροφή προς ολόκληρη την Επαρχία Λεμεσού, τα έσοδα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην Πόλη. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες και διευκολύνσεις για τους τουρίστες που επιλέγουν τη Λεμεσό.

Τα Κεντρικά Συμπεράσματα της Ημερίδας είναι ότι, θέλουμε τη Λεμεσό μας:
- Με Χαρακτήρα και Προφίλ αντιπροσωπευτικό της Ιστορίας, του Πολιτισμού μας, της Εθνικής και θρησκευτικής παράδοσης και των Ηθών και Εθίμων μας.
- Με ασφάλεια και ηρεμία, χωρίς εγκληματικότητα.
- Με κυκλοφοριακή άνεση και Πρόγραμμα Λειτουργίας Αστικών Συγκοινωνιών
- Με πεντακάθαρους δημόσιους χώρους, και βαθιά περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και των Αρχών.
- Με υποδομές ασφαλείς και λειτουργικές.
- Εύπορη, με πηγές πλούτου επαρκείς και δίκαια κατανεμημένες, και που να διασφαλίζουν οικονομική σταθερότητα και κοινωνική ηρεμία.
- Με προοπτικές εξέλιξης της σε Πανεπιστημιακό Κέντρο, υψηλού Διεθνούς κύρους και με αξιόπιστες Υπηρεσίες Υγείας.
- Με ένα σύμπλεγμα Πολιτισμού, με Μουσεία, Θέατρα, Πινακοθήκη, Μέγαρο Μουσικής κλπ.
Η ανάπτυξη της Λεμεσού με ταχύτατους ρυθμούς, σε όλους τους τομείς, θα πρέπει να διευκολύνεται και να προστατεύεται από την Γραφειοκρατία, αλλά θα πρέπει επίσης, να εντάσσεται αρμονικά στο συνολικό πλαίσιο.
Η Ημερίδα αυτή, αποτελεί την Εκκίνηση ενός Μαραθωνίου, με πολλές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν και θα ασχοληθούμε με τα επί μέρους ζητήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός.
Με οργάνωση, συνεργασία, όραμα και με το συμπέρασμα ότι Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ, θα κατακτήσουμε το στόχο της δημιουργίας της Πόλης που αξίζει σ’ εμάς και τα παιδιά μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση