ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το βαρύ οπλοστάσιο του υποκόσμου (φωτογραφίες)

Πιο συχνή πλέον η παρουσία όπλων πολεμικού τύπου στο κυπριακό οργανωμένο έγκλημα

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Η πρόσφατη υπόθεση ανεύρεσης οπλισμού σε κοιμητήριο στην Ορόκλινη έρχεται να υπενθυμίσει πως τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος στη Κύπρο έχουν αυξήσει, τα τελευταία χρόνια, τις δυνατότητες τους ως προς την πρόσβαση σε στρατιωτικού τύπου πυροβόλα όπλα (ραβδωτά), οπλισμός που εξ’ ορισμού εμπίπτει στην κατηγορία των παράνομα διακινούντων όπλων (illicit traded firearms). Τόσο ιστορικά όσο και, διαχρονικά, στο σύγχρονο οργανωμένο έγκλημα (δεκαετίες 80’ και 90’) η Κύπρος --λόγω του υψηλού αποτυπώματος στρατιωτικών όπλων που υφίσταται λόγω της στρατιωτικής κατοχής αλλά και της «διασυνοριακής» διάστασης του οργανωμένου εγκλήματος μεταξύ των ελεύθερων και των κατεχόμενων περιοχών παρουσίαζε συχνά φαινόμενα χρήσης πυροβόλων όπλων. Εξάλλου όσο την δεκαετία του 80 όσο και πιο πρόσφατα, στα 00’s, η Κύπρος είναι μεταξύ των λίγων χωρών της Ευρώπης όπου σημειώθηκαν επιθέσεις με φορητούς αντιαρματικούς εκτοξευτές (σ.σ. τύπου LAW και RPG-7).

Ο βαρύς οπλισμός που κατασχέθηκε στην Ορόκλινη. Χαρακτηριστικός ο χειροφυλακτήρας του πολεμικού τυφεκίου G3 που παραπέμπει σε G3 τουρκικής κατασκευής (ΜΚΕ) καθώς και ο αορτήρας που δείχνει πως το όπλο ήταν σε κατάσταση καινούργιου -πιθανόν σε μακρά αποθήκευση σε στρατιωτική αποθήκη.

Η πρόσφατη, στα όρια του “berserk”, ακολουθία δολοφονιών σε Λεμεσό και Λευκωσία ισχυρών ατόμων του οργανωμένου εγκλήματος σε συνδυασμό με απόπειρες δολοφονιών αλλά και η χρήση οπλισμού σε χτυπήματα των τελευταίων χρόνων (2012-2024) συνδέεται σχεδόν πάντα με πολεμικά όπλα. Και δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για το πόσο προσβάσιμη έχει καταστεί πλέον η απόκτηση οπλισμού από τους δρώντες του οργανωμένου εγκλήματος.

Κοινά και μη κοινά όπλα

Όπως είναι σε θέση η «Κ» να καταγράψει από ανοικτές πηγές (OSINT) αλλά και την δημοσιογραφική κάλυψη, τα τελευταία χρόνια, στο αστυνομικό ρεπορτάζ τα πιο κοινά όπλα που ανά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί από το κυπριακό οργανωμένο έγκλημα συνδέονται με τύπους όπλων που ανά καιρούς έχουν υπάρξει ή ακόμη «υπηρετούν» στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς και μέσω, κυρίως, κλοπών έχουν καταλήξει στους δρώντες του.

Πιστόλι 0.45 χλστ που κατασχέθηκε στη Λεμεσό ενώ εισάχθηκε παρανόμως από Ολλανδό υπήκοο.

Πιο συγκεκριμένα όπλα όπως:

• To πολεμικό τυφέκιο (battle rifle) G3, 7.62X51 χλστ, γερμανικής προέλευσης

• Το τυφέκιο εφόδου (assault rifle) Vz. 58, 7.62X39 χλστ, τσεχοσλοβάκικης προέλευσης

• Διάφοροι τύποι τυφεκίων εφόδου τύπου Kalashnikov (AK-74, Zastava)

Tουλάχιστον σε μια περίπτωση (δολοφονία Ροδοθέου) φαίνεται πως έχει χρησιμοποιηθεί όπλο σε διαμόρφωση ακροβολιστή/ελεύθερου σκοπευτή ενώ η δολοφονία του λεγόμενου «Μαριούθκια», το 2021, παραπέμπει στη χρήση διατρητικών σφαιρών 5.7Χ28 χλστ που παραπέμπουν σε εξειδικευμένο οπλισμό της FN που κλάπηκε προ ετών από τις ειδικές δυνάμεις της ΕΦ.

Στο ζήτημα των πιστολιών έχουν υπάρξει πολλαπλοί τύποι τα τελευταία χρόνια, σχεδόν πάντα πιστόλια 9 χλστ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ανά καιρούς βομβιστικές επιθέσεις με την χρήση, κυρίως, σχετικά μη-πολύπλοκων IED’s (αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών) με απλή συνδεσμολογία ως προς την χρονοκαθυστέρηση και τον μηχανισμό πυροδότησης.

Πώς βρίσκουν τα όπλα

Μεγάλη ποσότητα ιστορικών όπλων -προ του 74- που κατασχέθηκε από κρύπτη στη Λεμεσό πέρυσι.

Στη Κύπρο όπως δεν χρησιμοποιείται, μεθοδολογικά, από τους δημοσιογράφους το small arms identification για σκοπούς καταγραφής της αναγνώρισης των όπλων που χρησιμοποιούνται σε εγκληματικές ενέργειες αντίστοιχα δεν υπάρχει σε επίπεδο ακαδημαϊκής ανάλυσης ή OSINT (Οpen Source Intelligence) η συστηματική μελέτη των τρόπων που διακινούνται, παρανόμως, όπλα. Ωστόσο αυτό που διαφαίνεται να ισχύει -λόγω και της μεγάλης διασποράς τυφεκίων από την περίοδο προ του 74-αμέσως μετά αλλά και λόγω της εφεδρείας- είναι πως η βασική προέλευση τυφεκίων πολεμικού τύπου που χρησιμοποιούνται είναι από όπλα που απωλέσθηκαν ή κλάπηκαν. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια ο εκσυγχρονισμός της δεξαμενής του οπλισμού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα Κατεχόμενα έχει οδηγήσει μέρος οπλισμού να καταλήγει στη παράνομη αγορά κι από εκεί στις ελεύθερες περιοχές. Η Τουρκία επίσης την τελευταία δεκαπενταετία έχει αναπτύξει πάρα πολύ την βιομηχανία παραγωγής μικρών όπλων (small arms industry) με αποτέλεσμα αρκετά πιστόλια 9χλστ να καταλήγουν επίσης στην παράνομη αγορά.

Τέλος η μεμονωμένη, αλλά στοχευμένη, μεταφορά οπλισμού από το εξωτερικό εντός Κύπρου ή των κατεχομένων περιοχών για σκοπούς επιτόπιας εκτέλεσης κάποιου συμβολαίου θανάτου πρέπει να θεωρείται δεδομένη νοουμένου ότι οι εν λόγω δρώντες γνωρίζουν τον τρόπο μιας και πρόκειται, επίσης, για βασικούς «επαγγελματίες» υπερεθνικών δικτύων οργανωμένου εγκλήματος οι οποίοι «μισθώνουν» τις υπηρεσίες τους στο κυπριακό οργανωμένο έγκλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση