ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το κενό στην αναθεώρηση ζωνών επανέφερε η κατοικία στον Κρυό Ποταμό

«Αντιλαμβανόμενος ο αρχιτέκτονας το λάθος του, ήρθε στο Γραφείο μου και θέλει να τον βοηθήσω να μετριάσει τη ζημιά που έγινε στην περιοχή», είπε η επίτροπος Περιβάλλοντος

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Ολοκληρώθηκε η αποτύπωση / τοπογραφική εργασία από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, για να διαπιστωθεί εάν από την ανέγερση κατοικίας πλησίον της κοίτης του ποταμού Κρυού στις Πάνω Πλάτρες, υπήρξε επέμβαση εντός των 5 μέτρων από την κοίτη, που καθόρισε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Σε σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο εκπρόσωπος του ΟΕΑ Λεμεσού είπε ότι τα αποτελέσματα από την αποτύπωση που έγινε εντός Σεπτεμβρίου δεν έφτασαν ακόμη κοντά τους και ότι τα αναμένουν από μέρα σε μέρα. Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης της υπό ανέγερση κατοικίας δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη οικοδομική άδεια.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΕΟΑ Λεμεσού παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως να υπήρξε ολιγωρία στον επιτόπιο έλεγχο, μετά τις επισημάνσεις του κινήματος Οικολόγων, «αφού με δεδομένη τη χορήγηση πολεοδομικήςς άδειας κρίθηκε ότι μπορεί να μην ήταν άμεσο ή κατ’ επείγον να γίνει μία επιτόπια έρευνα». Πρόσθεσε ότι «το κατασκευαστικό μέρος αποτελούσε και αποτελεί ευθύνη της τοπικής αρχής, κατά συνέπεια, οι όποιες ιδιαιτερότητες, κατασκευαστικές και άλλες, θα μπορούσαν στα περιθώρια ελέγχου της αίτησης για άδεια οικοδομής να ελεχθούν». Σημείωσε επίσης ότι ο καταμερισμός εξουσιών και το γεγονός ότι η πολεοδομική αρχή ήταν διαφορετική από την οικοδομική αρχή πριν από τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μέρος του προβλήματος. 

Τόνισε ότι από τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι κάποιες κατασκευές της ανάπτυξης έχουν διαφοροποιηθεί από τα εγκριθέντα σχέδια. Όπως κάποιες κυκλικές κατασκευές. Για αυτόν τον λόγο έχουν ανασταλεί οι εργασίες με συμμόρφωση του ιδιοκτήτη, μετά από διάταγμα από το δικαστήριο.

Το πρόβλημα με τις παλιές πολεοδομικές ζώνες

Στη συνεδρίαση αναδείχθηκε και το πρόβλημα με τις παλιές πολεοδομικές ζώνες, όπως αυτές του 1992, στις οποίες ανήκει η συγκεκριμένη ανάπτυξη. Έγινε από βουλευτές λόγος για κενό αναθεώρησης των παλιών πολεοδομικών ζωνών κοντά σε κοίτες ποταμών, την ίδια ώρα που η Κύπρος έχει δεσμευτεί απέναντι σε περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ. 

Ένα ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ώστε να απασχολήσει τη συνεδρίαση, ήταν τι όρους βάζουν οι αρμόδιες αρχές σε κάποιον που κτίζει βαθιά μέσα στη φύση, από τη στιγμή που δεν μπορούν να του απαγορεύσουν να κτίσει, αφού πρόκειται για ανάπτυξη σε οικιστική ζώνη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, τα τελευταία 12 χρόνια ετοιμάζουν εισηγήσεις για τις πολεοδομικές ζώνες προστασίας των σημαντικών ποταμών και υδατορεμάτων, λαμβάνοντας υπόψη θέματα διαχείρισης κινδύνων υγείας, προστασίας των παρόχθιων ποτάμιων οικοσυστημάτων, θέματα ρύπανσης του νερού και διάφορα άλλα στοιχεία. Οι ζώνες αυτές καθορίζονται με λεπτομέρεια στο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών και αποστέλλονται στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Στην πλειοψηφία τους αυτές οι ζώνες υιοθετούνται στα πολεοδομικά σχέδια, όμως το πρόβλημα είναι οι παλιές ζώνες, τόνισε, όπως αυτή που αφορά την υπόθεση της κατοικίας κοντά στην όχθη του Κρυού ποταμού, η οποία καθορίστηκε το 1992 και πιο παλιά και έχει μπει ως οικιστική ζώνη. «Άρα σε τέτοιες περιπτώσεις το ΤΑΥ εκφέρει απόψεις σε επίπεδο ανάπτυξης», εξήγησε.

«Ποιον περιμένουμε να κάνει κάτι σε σχέση με τις παλιές οικιστικές ζώνες;», ρώτησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς.

«Είναι πολεοδομικό το θέμα», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΤΑΥ.

«Υιοθετούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ενημερώνουμε στο εξωτερικό ότι όλα είναι καλά, αλλά δεν αναθεωρούμε ζώνες του 1992, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές οδηγίες; Εκεί φτάσαμε;», τόνισε με τη σειρά του ο βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης.

Οι όροι του ΤΑΥ και το ζήτημα της ρύπανσης του ποταμού

Σε ερώτηση του κ. Θεοπέμπτου, για τους όρους που έθεσε το ΤΑΥ για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη, ώστε να εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια, ο εκπρόσωπος του ΤΑΥ απάντησε:

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, που ήδη υπάρχουν αναπτυξιακά δικαιώματα, εμείς προσπαθούμε να προστατεύσουμε καταρχάς από θέμα κινδύνου και υγείας την ανάπτυξη, να προστατεύσουμε τον ποταμό από ρύπανση και το οικοσύστημα του ποταμού. Καθορίζεται μία ζώνη προστασίας πλάτους που κυμαίνεται από 3 μέχρι και 8 συνήθως μέτρα, ο κανόνας είναι τα 5 μέτρα, υπάρχει κατευθυντήριος οδηγός για το πώς καθορίζεται αυτό το πλάτος ζώνης. Φυσικά είναι η κάθε περίπτωση ξεχωριστή, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους, όπως οι υψομετρικές διαφορές, για να καθοριστεί η ζώνη προστασίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση καθορίστηκε στα 5 μέτρα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων διαβεβαίωσε ότι δεν έχει παρατηρηθεί ρύπανση του ποταμού από τη διεξαγωγή των κατασκευών.

Η κοπή δέντρων

Η επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο της εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών δήλωσε ότι για τη συγκεκριμένη ανάπτυξη κόπηκαν τρία δέντρα και συγκεκριμένα λατζιές, ενώ κλαδεύτηκε κι ένας σφένδαμος. Το Τμήμα Δασών δε θεωρεί ότι έγινε κοπή δέντρων, εφόσον με βάση τον Περί Δασών Νόμο, δεν απαιτείται άδεια κοπής αυτών των δέντρων, όταν η διάμετρός τους είναι μικρότερη από δεκαπέντε εκατοστόμετρα (15 εκ.).

«Αντιλαμβανόμενος ο αρχιτέκτονας το λάθος του, ήρθε στο Γραφείο μου και θέλει να τον βοηθήσω να μετριάσει τη ζημιά που έγινε στην περιοχή», είπε επίσης η επίτροπος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, κατά την επιτόπου εξέταση και διερεύνηση από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται υπό εκτέλεση κατασκευαστικές (χωματουργικές και οικοδομικές) εργασίες, που φαίνεται να επεμβαίνουν στην λωρίδα προστασίας ή/και στην κοίτη του ποταμού Κρυού, με εργασίες να εκτελούνται σε διαφορετική θέση από αυτή που είναι στα εγκεκριμένα σχέδια. Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε όπως εντός Σεπτεμβρίου θα γινόταν επιτόπου χωρομετρική εργασία για αποτύπωση και αξιολόγηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά και από τις εργασίες που έχουν υλοποιηθεί. Με την τοπογραφική εργασία θα διαφανεί τόσο η ακριβής θέση της εγγεγραμμένης κοίτης του ποταμού όσο και το μέγεθος της ενδεχόμενης επέμβασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X