ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καλοδεχούμενη η CYTA στην αγορά ενέργειας αλλά με τους σωστούς όρους

ΣΑΗ: Στόχος μας η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού μέσω δίκαιου ανταγωνισμού, μείωσης των περικοπών ΑΠΕ, αποθήκευσης και ανεξαρτητοποίησης δικτύων

Δωρίτα Γιαννακού

Δωρίτα Γιαννακού

Καλοδεχούμενη η Cyta στην αγορά ενέργειας αλλά με τους σωστούς όρους καθώς η αγορά χρειάζεται δίκαιο ανταγωνισμό. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΣΑΗ) Γιώργος Χρυσοχός σε σημερινή διάσκεψη τύπου. Όπως είπε ο κ Χρυσοχός εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με κανέναν νέο παίκτη, ωστόσο ζητούμε να τηρηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο για όλους επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική στόχευση συγκεκριμένων κατηγοριών πελατών χωρίς συμμετρικές υποχρεώσεις. Η αγορά πρέπει να λειτουργεί με ενιαίους κανόνες πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΑΗ είπε ακόμα ότι ανάμεσα στα μέλη του Συνδέσμου ήταν και η ΑΗΚ ωστόσο έχει πλέον αποκλειστεί καθώς υπέσκαπτε την αγορά. Σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο πρόεδρος του ΣΑΗ είπε ότι η ΑΗΚ παραμένει ο μεγαλύτερος παίκτης ΑΠΕ στην Κύπρο καθώς επωφελείται από τριπλάσιο αριθμό ΑΠΕ στην τιμή των 11 σεντς. Αγγίζει τα όρια της προπαγάνδας ότι η ΑΗΚ δεν συμμετέχει στις ΑΠΕ είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τις περικοπές των ΑΠΕ από τον διαχειριστή ο κ Χρυσοχός υπογράμμισε ότι επηρεάζουν δυσανάλογα συγκεκριμένες μονάδες και ότι δεν έχουν ούτε οι ίδιοι καταλάβει με ποιο τρόπο και ποια κριτήρια αποφασίζονται οι περικοπές τόσο για τους οικιακούς χρήστες όσο και για τα φωτοβολταικά πάρκα.

 Σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ο κ Χρυσοχός τόνισε ότι εντοπίζονται σοβαρές καθυστερήσεις στους όρους σύνδεσης ανεξάρτηρων παρόχων αποθήκυεσης επισημαίνοντας ότι ο Σύνδεσμος δεν υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση των δικτύων, αλλά τάσσεται υπέρ την διαχείριση τους από ανεξάρτητη εταιρεία.

Για να επιτευχθεί πραγματική διαφορά στους λογαριασμούς του ρεύματος, απαιτούνται πέντε βασικές προϋποθέσεις, τονίστηκε κατα τη διάρκεια της διάσκεψης, σταθερό και προβλέψιμο ρυθμιστικό πλαίσιο, ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας, έλευση φυσικού αερίου, σύγχρονα και ανεξάρτητα δίκτυα και πραγματικός ανταγωνισμός και στη συμβατική παραγωγή, ώστε να μην καθορίζεται η τιμή από περιορισμένο αριθμό παικτών.

Σύμφωνα με τον κ Χρυσοχό με σωστό σχεδιασμό η αποθήκευση μπορεί να αναπτυχθεί ουσιαστικά μέσα σε 2–3 χρόνια ενώ, το φυσικό αέριο μπορεί να συμβάλει μέσα σε 1–2 χρόνια, εφόσον δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δωρίτα Γιαννακού

Ενέργεια: Τελευταία Ενημέρωση

Η Δαμασκός επιδιώκει να αξιοποιήσει τον ενεργειακό τομέα ως εργαλείο οικονομικής ανάκαμψης και πολιτικής νομιμοποίησης
Θανάσης Φωτίου
 |  ΕΝΕΡΓΕΙΑ
X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ