ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΧΑ: Πάνω από τις 630 μονάδες με «οδηγό» την ενέργεια

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 1,24% και τερμάτισε στις 633,43 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 627 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 634 μονάδες.

Kathimerini.gr

Γεράσιμος Χιόνης

Πάνω από το τεχνικό όριο των 630 μονάδων έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έλαβε ώθηση από το ήπια ανοδικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και τα αξιοσημείωτα κέρδη στον κλάδο της ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 1,24% και τερμάτισε στις 633,43 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 627 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 634 μονάδες. Ωστόσο, για ακόμη μία ημέρα, ο τζίρος διαμορφώθηκε σε μόλις 37 εκατομμύρια ευρώ, με τον όγκο των συναλλαγών να περιορίζεται κάτω των 20 εκατομμυρίων τεμαχίων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, από την πλευρά του, ενισχύθηκε κατά 1,39% και έκλεισε στις 1.507,37 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες κινήθηκαν σε σταθεροποιητικά επίπεδα. Ενδεικτικά, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε άνοδο κατά 0,71%, ενώ οι μετοχές των Τρ. Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Στο ταμπλό, ξεχώρισαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, με τη μετοχή της ΔΕΗ να κλείνει στο +3,39% εν όψει της σημερινής παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας. Ταυτόχρονα, οι μετοχές της Viohalco ενισχύθηκαν κατά 4,30%, της Motor Oil κατά 2,50% και του Μυτιληναίου κατά 3,78%. Πρόκειται άλλωστε, για εταιρείες, οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημερών παρέχουν σημαντικά στηρίγματα στον Γ.Δ., χάρη στα ευοίωνα οικονομικά μεγέθη.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean συνέχισε και σήμερα την πτωτική πορεία, καθώς βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων, υποχωρώντας κατά σχεδόν 4% στα 2,80 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων διολίσθησε κατά 2,25% και διαμορφώθηκε στα 4,55 ευρώ.

Επί τάπητος προϋπολογισμός και κορωνοϊός

Από την αρχή της συνεδρίασης, την ελληνική αγορά απασχόλησε ο προϋπολογισμός του 2021, ο οποίος κατατέθηκε το μεσημέρι στη Βουλή, υπό τη μορφή προσχεδίου. Το προωθούμενο κείμενο, μεταξύ άλλων, προβλέπει ανάπτυξη 7,5% του ΑΕΠ για το 2021, χάρη στην ισχυρή ώθηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Όσον αφορά το 2020, οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ύφεση 8,2% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εν πολλοίς ευθύνεται για την καθήλωση του Γ.Δ. στα επίπεδα των 600 μονάδων. Πλέον όλοι βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων για την bad bank, την οποία η Τράπεζα της Ελλάδας πρότεινε και επισήμως στην κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. «Η ανάγκη λύσης είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι φαίνεται μιας και η σωστή λειτουργία του κλάδου μπορεί να κάνει την διαφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Χρηματιστηριακά συνεχίζει να έχει την πιο άσχημη εικόνα μιας και χάνει το 66% της αξίας του από αρχές έτους» επισημαίνει, ενδεικτικά, η Fast Finance, σε ενημερωτικό σημείωμά της.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο βρέθηκε και η πανδημία του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι το lockdown αποτελεί λύση πολύ έκτακτης ανάγκης, καθώς η χώρα συνεχίζει να μετράει ζημιές από το γενικό κλείσιμο του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου. Άλλωστε, όπως εκτιμά η Fast Finance, ένα νέο lockdown θα μπορούσε να βυθίσει ακόμα περισσότερο το ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, αποτελώντας έναν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στις διεθνείς αγορές, το κλίμα είναι ήπια ανοδικό, μετά την είδηση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να λάβει εξιτήριο ακόμη και εντός της ημέρας, μετά την περιπέτεια υγείας με τον κορωνοϊό. Στο πλαίσιο αυτό, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,89%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,69% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,73%. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει άνοδο κατά 0,72% στις 365 μονάδες.

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τον βιομηχανικό Dow Jones να σημειώνει κέρδη κατά 1,11%, τον τεχνολογικό Nasdaq κατά 1,53% και τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 κατά 1,14%. Το πρωί, τέλος, ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,25%, ενώ ο δείκτης Χανγκ Σενγκ στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εμφάνισε άνοδο κατά 1,50%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X