ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντεπίθεση Ευρώπης στους τεχνολογικούς κολοσσούς ΗΠΑ – Κίνας

Σχέδιο ενίσχυσης της επιρροής της στη δημιουργία παγκόσμιων τεχνολογικών προτύπων παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Kathimerini.gr

Σχέδιο ενίσχυσης της επιρροής της στη δημιουργία παγκόσμιων τεχνολογικών προτύπων παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της νέας της στρατηγικής για την τυποποίηση.

Η νέα στρατηγική περιγράφει την προσέγγιση της Ε.Ε. όσον αφορά τα πρότυπα, τόσο στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντιμέτωπη με την κυριαρχία των ΗΠΑ και τις επιθετικές προσπάθειες της Κίνας να ξαναγράψει τους παγκόσμιους κανόνες στον τομέα των τεχνολογικών προτύπων, η Ε.Ε. επιθυμεί να αποκτήσει ενεργό ρόλο. «Πρέπει να είμαστε ρυθμιστές προτύπων» δήλωσε ο επίτροπος βιομηχανίας της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν.

Οι συμφωνίες που συνάπτονται σε οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η τεχνολογία σε όλο τον κόσμο. Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Politico, η διάσκεψη της ITU έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο στη Βουδαπέστη, τη στιγμή που άλλοι διεθνείς οργανισμοί «τρέχουν» για να καθορίσουν τα πρότυπα σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, την πράσινη τεχνολογία και άλλους σημαντικούς τομείς.

Το σχέδιο της Ε.Ε. ακολουθεί τη βιομηχανική στρατηγική της, στο πλαίσιο της οποίας η Ευρώπη επιθυμεί να «χτίσει» ανταγωνιστικές πρωτοβουλίες πολιτικής, προκειμένου να υπερασπιστεί τις εταιρείες της έναντι των κινεζικών ή αμερικανικών επιχειρήσεων που επωφελούνται από προγράμματα επενδύσεων και επιδοτήσεων.

Η Ευρώπη υπήρξε ηγέτιδα στον τομέα της τυποποίησης επί πολλά χρόνια, ιδιαίτερα στις τηλεπικοινωνίες, ωστόσο έχασε έδαφος τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ευρωπαϊκού οργανισμού τυποποίησης ETSI, Λουίς Χόρχε Ρομέρο. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι ακόμη ισχυρές, ωστόσο άλλες περιοχές του κόσμου έχουν πλέον κατανοήσει τη στρατηγική σημασία της τυποποίησης και της τεχνολογίας γενικότερα. Η άνοδος ειδικά της Κίνας ως κορυφαίου δημιουργού στον τομέα της τεχνολογίας εγείρει ανησυχίες στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες και ινστιτούτα ενδέχεται να βρεθούν στο περιθώριο λόγω της αυξανόμενης ισχύος της Κίνας σε ό,τι αφορά τον καθορισμό προτύπων για αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το 6G. Μια συγκεκριμένη προσπάθεια της κινεζικής Huawei να αλλάξει το πρωτόκολλο Διαδικτύου μέσω της πρωτοβουλίας «New IP» πυροδότησε ανησυχίες στη Δύση το 2020.

Η Κίνα «μετακινείται με ορμή στην ευρωπαϊκή αρένα τυποποίησης με την τεχνογνωσία της», δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε., εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τη στρατηγική προτύπων που ξεκίνησε το Πεκίνο τον περασμένο Οκτώβριο Μια σημαντική ανησυχία που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. με τη νέα στρατηγική είναι ότι αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες επενδύουν στην εκπροσώπησή τους σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης.

Πέντε σύνολα δράσεων

Η νέα στρατηγική τυποποίησης της Ε.Ε. προτείνει πέντε βασικά σύνολα δράσεων:

  • Πρόβλεψη, ιεράρχηση και αντιμετώπιση των αναγκών τυποποίησης σε στρατηγικούς τομείς: Από φέτος, οι προτεραιότητες τυποποίησης προσδιορίζονται σαφώς στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της Ένωσης για την ευρωπαϊκή τυποποίηση το 2022. Θα συσταθεί φόρουμ υψηλού επιπέδου για τον τεκμηριωμένο καθορισμό των μελλοντικών προτεραιοτήτων τυποποίησης. Η Επιτροπή θα ορίσει διευθυντική θέση για θέματα τυποποίησης, ώστε να εξασφαλίσει καθοδήγηση υψηλού επιπέδου σε ολόκληρη την Επιτροπή όσον αφορά τις δραστηριότητες τυποποίησης, με την υποστήριξη κόμβου αριστείας της Ε.Ε. για τα πρότυπα, στον οποίο θα συμμετέχουν υπηρεσίες της Επιτροπής.
  • Βελτίωση της διακυβέρνησης και της ακεραιότητας του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης: Η Επιτροπή προτείνει τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με την τυποποίηση με σκοπό τη βελτίωση της διακυβέρνησης στο ευρωπαϊκό σύστημα τυποποίησης. Η πρόταση ορίζει ότι οι εντολές προς τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης, έπειτα από αίτημα της Επιτροπής, πρέπει να διεκπεραιώνονται από εθνικούς αντιπροσώπους -τους εθνικούς οργανισμούς τυποποίησης- των κρατών μελών της Ε.Ε. Αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα αποτρέψει κάθε κατάχρηση επιρροής από παράγοντες εκτός της Ε.Ε. και του ΕΟΧ στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων κατά την ανάπτυξη προτύπων σε βασικούς τομείς, όπως τα πρότυπα για την κυβερνοασφάλεια ή για την τεχνολογία υδρογόνου. Η Επιτροπή θα δώσει επίσης ιδιαίτερη προσοχή στη συμπεριληπτικότητα του συστήματος, στον ρόλο των ΜΜΕ και της κοινωνίας των πολιτών. Ταυτόχρονα, η θα δρομολογήσει την αξιολόγηση του κανονισμού σχετικά με την τυποποίηση.
  • Ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στα παγκόσμια πρότυπα: Η Επιτροπή θα εργαστεί στο πλαίσιο του φόρουμ υψηλού επιπέδου για τη θέσπιση ενός μηχανισμού με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τους εθνικούς οργανισμούς τυποποίησης για την ανταλλαγή πληροφοριών, τον συντονισμό και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής προσέγγισης όσον αφορά τη διεθνή τυποποίηση. Η Κομισιόν θα επιδιώξει επίσης μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. και εταίρων που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει έργα τυποποίησης στις χώρες της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Γειτονίας.
  • Στήριξη της καινοτομίας: Η Επιτροπή προτείνει αφενός την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της έρευνας που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. για την ανάδειξη έργων καινοτομίας μέσω δραστηριοτήτων τυποποίησης και αφετέρου την έγκαιρη πρόβλεψη των αναγκών τυποποίησης. Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, θα δρομολογηθεί ένα είδος «ενίσχυσης τυποποίησης» (standardisation booster) για τη στήριξη των ερευνητών στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» και του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» με σκοπό να δοκιμαστεί η καταλληλότητα των αποτελεσμάτων τους για τυποποίηση. Θα ξεκινήσει η ανάπτυξη κώδικα ορθής πρακτικής για τους ερευνητές στον τομέα της τυποποίησης, με σκοπό την ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ τυποποίησης και έρευνας/καινοτομίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ), ως τα μέσα του 2022.
  • Ενεργοποίηση της επόμενης γενιάς εμπειρογνωμόνων τυποποίησης: Όπως τονίζει η Κομισιόν, τα πρότυπα χρειάζονται τους καλύτερους εμπειρογνώμονες και η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με αλλαγή γενιάς. Η Επιτροπή θα προωθήσει της αύξηση της ευαισθητοποίησης των πανεπιστημιακών για τα πρότυπα, για παράδειγμα μέσω της μελλοντικής διοργάνωσης πανεπιστημιακών ημερίδων της Ε.Ε. και της κατάρτισης ερευνητών.

Με πληροφορίες από Politico, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση