ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Apple: Εκτός Κίνας η παραγωγή iPhone με προορισμό τις ΗΠΑ

Η Apple μεταφέρει την κατασκευή συσκευών της σε Ινδία και Βιετνάμ, λόγω του εμπορικού πολέμου

Kathimerini.gr

Επειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες η Apple επένδυσε τεράστια ποσά για να δημιουργήσει μια παγκόσμια γραμμή παραγωγής στην Κίνα, ο τεχνολογικός κολοσσός των 3 τρισ. δολαρίων… μετακομίζει στην Ινδία. Αιτία ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο, ο οποίος προκαλεί πλέον αναταράξεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Η Apple θα μεταφέρει την παραγωγή των περισσότερων iPhone και άλλων συσκευών που θα πωλούνται στις ΗΠΑ μακριά από την Κίνα, η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο των δασμών Τραμπ. Στο εξής η πλειονότητα των iPhone που προορίζονται για την αγορά των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες θα κατασκευάζεται στην Ινδία, ενώ το Βιετνάμ θα είναι σημαντικός κόμβος παραγωγής για είδη όπως τα iPad και Apple Watches, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ. Ο τεχνολογικός γίγαντας εκτιμά ότι οι αμερικανικοί δασμοί θα προσθέσουν περίπου 900 εκατ. δολάρια στα κόστη του για το τρέχον τρίμηνο, παρά την απόφαση του Τραμπ να εξαιρέσει βασικά ηλεκτρονικά είδη από αυτούς.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι επιθυμεί τη μεταφορά της παραγωγής της Apple στην Αμερική. Εταιρείες σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη για να προσαρμοστούν στις τεράστιες αλλαγές που προκαλούν στο παγκόσμιο εμπόριο οι πολιτικές της Ουάσιγκτον. Στην τηλεδιάσκεψη που είχε χθες με επενδυτές, ο επικεφαλής της Apple επιχείρησε να υπογραμμίσει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας τα σχέδια της εταιρείας να επενδύσει 500 δισ. δολάρια σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Είπε επίσης ότι η Apple μετατοπίζει την αλυσίδα εφοδιασμού της για προϊόντα με προορισμό τις ΗΠΑ μακριά από την Κίνα, προς την Ινδία και το Βιετνάμ. Η Κίνα θα παραμείνει η χώρα προέλευσης για τη συντριπτική πλειονότητα των συνολικών προϊόντων που πωλούνται εκτός ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Η μετοχή της Apple είχε καταρρεύσει μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για «ανταποδοτικούς δασμούς» σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, με στόχο να πείσει τις εταιρείες να κατασκευάζουν περισσότερα στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετώπισε ωστόσο σημαντικές πιέσεις για να μετριάσει τα σχέδιά της και ανακοίνωσε ότι ορισμένα ηλεκτρονικά είδη, όπως τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές, θα εξαιρεθούν από τους δασμούς.

 
Προς το παρόν η εμπορική αναταραχή έχει αφήσει τις πωλήσεις της Apple αλώβητες. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, στα 95,4 δισ. δολάρια. Η μετατόπιση της αλυσίδας εφοδιασμού iPhone στην Ινδία είναι «εντυπωσιακή» σύμφωνα με τον Πάτρικ Μούρχεντ, διευθύνοντα σύμβουλο της Moor Insights & Strategy. «Είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή πλεύσης από την εποχή που ο Κουκ έλεγε πριν από λίγα χρόνια ότι μόνο η Κίνα μπορεί να κατασκευάσει iPhone», δήλωσε.

Η Amazon, ένας άλλος τεχνολογικός γίγαντας του οποίου τα αποτελέσματα παρακολουθούνται στενά για δείγματα ενδεχόμενης ζημίας από τους δασμούς, δήλωσε επίσης ευνοϊκά αποτελέσματα, με τις πωλήσεις της αυξημένες κατά 8% σε ετήσια βάση στην επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου της Βόρειας Αμερικής στο πιο πρόσφατο τρίμηνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Apple  |  ΗΠΑ  |  Κίνα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση