ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκτός σουηδικού 5G οι κινεζικές Huawei, ZTE

Η Στοκχόλμη δεν επιτρέπει πλέον στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας Huawei και ΖΤΕ να προμηθεύουν με εξοπλισμό και υποδομές δικτύων 5ης γενιάς τις δικές της εταιρείες

Kathimerini.gr

Στη χορεία των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες απαγόρευσαν για λόγους ασφαλείας την πρόσβαση κινεζικών εταιρειών στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς προστέθηκε χθες και η Σουηδία. Ειδικότερα, η Στοκχόλμη δεν επιτρέπει πλέον στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας Huawei και ΖΤΕ να προμηθεύουν με εξοπλισμό και υποδομές δικτύων 5ης γενιάς τις δικές της εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών της χώρας δήλωσε πως η χθεσινή απόφαση, εν όψει, μάλιστα, και της προγραμματισμένης δημοπρασίας συχνοτήτων τον Νοέμβριο, συνδέεται με συστάσεις, που εκπορεύονται τόσο από τις ένοπλες δυνάμεις όσο και από τις υπηρεσίες κρατικής ασφαλείας. Βάσει αυτών η Κίνα θεωρείται πως συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Σουηδία.

Αυστηροί έλεγχοι

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον, επιβάλλουν αυστηρότερους ελέγχους στις κινεζικές εταιρείες δικτύων 5ης γενιάς. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Huawei πως κατασκευάζει εξοπλισμό, το οποίος χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για κατασκοπεία. Από την πλευρά της, η Huawei επανειλημμένως διαβεβαιώνει πως δεν απειλεί την ασφάλεια της Αμερικής, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως δεν έδωσε βάση στους ισχυρισμούς της – η χώρα έχει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, άλλωστε. Τον Ιούλιο ήταν και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλε την απομάκρυνση του εξοπλισμού 5ης γενιάς της Huawei από το δίκτυό της ολοκληρωτικά έως το 2027. Στην περίπτωση της Σουηδίας, τώρα, το Πεκίνο διατείνεται πως δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για το ότι ο εξοπλισμός των κινεζικών εταιρειών απειλεί όντως την εθνική ασφάλεια, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Δεν υπάρχουν έμπρακτες αποδείξεις για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς περί απειλής για την εθνική ασφάλεια, οπότε ο αποκλεισμός της Huawei φαίνεται ως αβάσιμος, άδικος και απαράδεκτος», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της κινεζικής επιχείρησης. Ο διευθυντής του τμήματος ερευνών αγοράς της CCS Insight, Μπεν Γουντ, τονίζει ότι, «η απαγόρευση ουσιαστικά ελαττώνει τις επιλογές των εταιρειών με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος να καθυστερήσει η ανάπτυξη της 5ης γενιάς σε αγορές, όπου ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος».

Εν τω μεταξύ, ενδεχομένως εξαιτίας των αποφάσεων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων η Κίνα να αντεπιτεθεί. Η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας πιο αυστηρή εποπτεία των ξένων εταιρειών του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, που δραστηριοποιούνται στην αγορά της. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό πως η σουηδική Ericsson, μία από τις κορυφαίες εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου στον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιακών δικτύων, είναι η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της Huawei. Εχει δε εξασφαλίσει συμβόλαια προμηθειών και από τους τρεις μεγάλους παρόχους της Κίνας, ώστε να τους εφοδιάσει με ραδιοεξοπλισμό για τα δίκτυα 5ης γενιάς. Υπό το σκεπτικό αυτό, εάν το Πεκίνο προχωρήσει σε αντίμετρα εις βάρος της Σουηδίας, θα βρεθεί η Ericsson σε δυσχερή θέση. «Ενδεχομένως ορισμένοι ευρωπαϊκοί όμιλοι τηλεπικοινωνιών να πουλάνε λιγότερο στην Κίνα, εάν και η Κίνα πουλάει λιγότερο στην Ευρώπη», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής παρόχου κινητής τηλεφωνίας Tele2, Κτζελ Γιόνσεν. Τέλος, ο εξοστρακισμός της Huawei από τη σουηδική αγορά μεταφράζεται σε όφελος για την εγχώρια Ericsson και τη φινλανδική Nokia.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση