ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιχειρήσεις προς Υπ. Εργασίας: Μονόδρομος το προσωπικό από τρίτες χώρες

Γύρω στις 12 χιλιάδες οι κενές θέσεις σε λιανικό εμπόριο, εστίαση και ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

 Πέντε μήνες είναι η διάρκεια που περνά κατά μέσο όρο από την αίτηση για ένα εργαζόμενο από τρίτη χώρα μέχρι την έγκριση του για εργασία στην Κύπρο. Οι διαδικασίες δαιδαλώδεις και χρονοβόρες όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι επαγγελματικών συνδέσμων και των επαγγελματικών οργανώσεων, και ενισχύουν αντί να αμβλύνουν το πρόβλημα εξεύρεσης εργατικού δυναμικού και κάλυψης κενών θέσεων. Αυτό ήταν το θέμα σημερινής διάσκεψης Τύπου στην οποία συμμετείχαν έξι επαγγελματικοί συνδέσμοι η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλίες του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, το οποίο ανέδειξε η «Κ» στην έκδοση της Κυριακής. Μαζί με το λιανικό εμπόριο στην διάσκεψη ήταν οι σύνδεσμοι ξενοδόχων- ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής, ο Σύνδεσμος Επώνυμων Αλυσίδων Εστίασης Κύπρου, και Σύνδεσμος Εστιατορίων Ταχείας Εξυπηρέτησης Κύπρου, και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.

 Να δοθούν άμεσα οδηγίες

Οι εκπρόσωποι των συνδέσμων περιέγραψαν ότι πρόκειται για πρόβλημα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις, στη λειτουργία τους, στο υφιστάμενο προσωπικό και στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Εξήγησαν ότι ελλείψεις προσωπικού εντοπίζονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ωστόσο το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο σε κλάδους όπως το λιανικό, και ο τομέας της φιλοξενίας, κυρίως δε λόγω της διάδρασης με τον καταναλωτή-πελάτη. Πρόκειται για κλάδους στους οποίους εργοδοτούνται αυτή την στιγμή περίπου 118 χιλιάδες άτομα, ενώ υπάρχουν ανάγκες, όπως εκτιμάται, πέριξ των 12 χιλιάδων υπαλλήλων. 

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και κοινό και απευθυνόταν προς τον Υπουργό Εργασίας, από τον οποίο ζήτησαν να δώσει άμεσα οδηγίες για άμβλυνση του προβλήματος με λύσεις άμεσες, αλλά και πιο μακροπρόθεσμες. Σημείωσαν ότι και χρονικά τα όρια στενεύουν καθώς οι κινήσεις θα πρέπει να γίνουν έγκαιρα και πολύ πιο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν.

Όπως περιέγραψε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, ο χρόνος μέχρι να εγκριθεί ένας υπάλληλος από τρίτη χώρα είναι το ένα σκέλος του προβλήματος για τον εργοδότη, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο κόστος και στην συνέχεια για την μεταφορά του στην Κύπρο, την εξεύρεση στέγης, την εκπαίδευση και την ενσωμάτωση του κ.ο.κ.

 Αναφέρθηκε επίσης ότι, η απόφαση της κυβέρνησης για αλλαγή του διατάγματος που αφορά την απασχόληση αιτητών ασύλου, έχει επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση, ενώ αναφέρθηκαν και στον ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν και οι ξένοι φοιτητές στην Κύπρο, οι οποίοι ωστόσο αριθμητικά δεν μπορούν να καλύψουν παρα μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκών.

Ζήτησαν επιπλέον την εφαρμογή του πλαισίου για αδειοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες για ποσοστό 30% επί του συνόλου του προσωπικού μιας επιχείρησης.

Οι ανάγκες ανά κλάδο

Όπως ανέφερε ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ Μάριος Αντωνίου, στον κλάδο του λιανικού εμπορίου οι ελλείψεις υπολογίζονται γύρω στις 3 χιλιάδες, χωρίς να υπολογίζονται οι νέες αναπτύξεις, ενώ το πρόβλημα διογκώθηκε με το διάταγμα του Υπουργού Εργασίας τον περασμένο Οκτώβρη που περιορίζει τις οικονομικές δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να απασχοληθούν οι αιτητές διεθνούς προστασίας 9 μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης τους. 

Μεγαλύτερος ο πονοκέφαλος για την ξενοδοχειακή βιομηχανία με τις ανάγκες να υπολογίζονται πέρα των 5 χιλιάδων. Όπως αναφέρει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, η έλλειψη του προσωπικού στις μονάδες κυμαίνεται από 20-40%. Αυτό σημαίνει ότι μια μονάδα δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει την ποιότητα των υπηρεσιών που απαιτείται στους επισκέπτες, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο. 

Το πρόβλημα μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου τόσο σε εξειδικευμένο όσο και σε ανειδίκευτο προσωπικό εξηγεί από πλευράς του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής ο Φάνος Λεβέντης. Αυτή την στιγμή, εξηγεί στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού είναι εγγεγραμμένα πέραν των 3μιση χιλιάδων κέντρων αναψυχής. Την ίδια ώρα υπολογίζεται ότι υπάρχει μια συνεχής έλλειψη που ξεπερνά τις 3-4 χιλιάδες θέσεις εργασίας χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες την καλοκαιρινή περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση