ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Green-HIT: Τεχνολογίες αιχμής για την προστασία δασικών περιοχών

Ερευνητικό έργο με συντονιστή το Frederick Research Center

Δελτίο Τύπου

To Frederick Research Center (FRC) ανακοινώνει την έναρξη του ερευνητικού έργου Green-HIT (Green Holistic IoT platform for forest management and monitoring), το οποίο συντονίζει. Η εναρκτήρια συνάντηση της κοινοπραξίας του έργου πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Frederick στη Λευκωσία στις 6 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή μελών της κοινοπραξίας Green-HIT από το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης», το Ερευνητικό Κέντρο Cerides E.U.C. και τις εταιρείες CY.R.I.C και I.A.C.O.

Το έργο Green-HIT αφορά στη διαχείριση και παρακολούθηση δασικών περιοχών μέσω της ανάπτυξης μιας ολιστικής πλατφόρμας IoT (Internet of Things – Δίκτυο των Πραγμάτων) που θα υποστηρίζει την πρόληψη, ανίχνευση και αντίδραση σε δασικές πυρκαγιές και θα παρέχει συστάσεις αναδάσωσης. Θα υποστηρίζει, επιπλέον, την προστασία των δασών από παράνομη υλοτόμηση και θήρα, την παρακολούθηση δασικών εκτάσεων και τη χαρτογράφηση και απογραφή δασών συλλέγοντας και αναλύοντας δεδομένα πεδίου και τηλεπισκόπησης. Για την υλοποίηση των στόχων του έργου θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες αιχμής όπως μηχανική μάθηση, επεξεργασία εικόνας από δορυφόρους και αεροχήματα χωρίς χειριστή/τρια (UAVs), ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων από αισθητήρες εδάφους και αισθητήρες ενσωματωμένους σε UAVs.

«Επιδίωξή μας είναι μέσα από αυτό το έργο να αλλάξει ριζικά ο τρόπος διαχείρισης και παρακολούθησης των δασών μας, παρέχοντας ουσιαστική στήριξη σε δασικά τμήματα και σε εξαρτημένες κοινότητες. Επιπλέον, θα μπορούμε να δίνουμε δεδομένα για έρευνα σε επιστημονικές κοινότητες ενώ οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους ανάλυση αυτών των δεδομένων ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις και να δρουν ανάλογα», αναφέρει ο Δρ Ανδρέας Κωνσταντινίδης, ερευνητής του FRC και συντονιστής του έργου Green-HIT, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Frederick και Διευθυντής της Εργαστήριο Κινητών Συσκευών (MDL) του Πανεπιστημίου. «Με τους εταίρους μας έχουμε εντοπίσει αρκετές προκλήσεις που αφορούν στη διαχείριση των δασών και μέσα από αυτό το έργο, θέλουμε να αναπτύξουμε από κοινού μια νέα, οικονομικά αποδοτική λύση για την αντιμετώπισή τους», εξηγεί ο Δρ Κωνσταντινίδης.

Το Frederick Research Center (FRC) είναι ένας κορυφαίος ερευνητικός οργανισμός στην Κύπρο που αναπτύσσει έρευνα σε συνεργασία με διεθνείς ερευνητικούς φορείς, απασχολώντας υψηλά καταρτισμένο ακαδημαϊκό/ερευνητικό προσωπικό με μακρά εμπειρία στη διεξαγωγή έρευνας. Μέσω του FRC έχουν υλοποιηθεί πολλά έργα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (RDI), στα οποία συμβάλλει το ερευνητικό προσωπικό του FRC έχοντας πρόσβαση στην εργαστηριακή υποδομή του Πανεπιστημίου Frederick. Μέχρι σήμερα, το FRC έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 140 έργα στους τομείς των Εφαρμοσμένων Επιστημών και της Τεχνολογίας, των Επιστημών Υγείας και των Κοινωνικών Επιστημών, μέσω ευρωπαϊκών, περιφερειακών και εθνικών κονδυλίων.

Το έργο Green-HIT εξασφάλισε κονδύλι ύψους 600 χιλιάδων ευρώ και υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU μέσω του προγράμματος «Συνεργατική Ανάπτυξη» του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙΔΕΚ).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η BBF παραμένει ακλόνητη στη δέσμευσή της να στηρίζει τις τοπικές κοινότητες που εμπνέουν και συγκινούν με τις δράσεις τους ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ