ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η BMW επενδύει σε καινοτόμο μέθοδο για την παραγωγή λιθίου

Χρηματοδοτεί startup που αναπτύσσει νέα τεχνολογία εξαγωγής του μετάλλου

Kathimerini.gr

Μεγάλες επενδύσεις στη νέα τεχνολογία της αυτοκίνησης αποφασίζει να κάνει ο γερμανικός κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας της BMW, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε λίθιο. Εξ ου και αγοράζει προμήθειες από την κινεζική Ganfeng Lithium και άλλες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο, αλλά και επενδύει. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε πως τοποθετεί κεφάλαια στη Lilac Solutions, μια νεοφυή επιχείρηση η οποία αναπτύσσει τεχνολογία για την παραγωγή λιθίου. Τα σχετικά ανακοίνωσε η BMW, συμμετέχοντας στον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποίησε η Lilac, αποπειρώμενη να στηρίξει όσο αποτελεσματικότερα γίνεται τον τρόπο παραγωγής αυτού του μετάλλου. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, άλλωστε, αφού το λίθιο είναι απολύτως αναγκαίο στην κατασκευή των μπαταριών αυτοκινήτου. Η BMW, όπως και όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες και στη Γερμανία και τη Γηραιά Ηπειρο εν γένει, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους, την έρευνα και την ανάπτυξη και τα κεφάλαιά τους στην επόμενη εποχή της ηλεκτρικής κίνησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που αναφέρει και το moneyreview.gr, η Lilac Solutions, όπως και αρκετές εταιρείες ανά τον κόσμο, αναπτύσσει τεχνολογία με σκοπό την εξαγωγή λιθίου από την άλμη (νερό με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι). Και αυτή η διαδικασία προϋποθέτει μικρότερο κόστος και λιγότερο νερό από τoυς συνήθεις τρόπους που έχουν επικρατήσει στον εν λόγω κλάδο. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η τεχνολογία της Lilac είναι ένας τρόπος για να δοθεί ώθηση στην παραγωγή λιθίου σε παγκόσμιο επίπεδο, την ώρα που διαρκώς μεγαλώνει η ζήτηση χάρη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία διεισδύουν περισσότερο στην αγορά και προσελκύουν ολοένα και μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό. Αυτός ο νέος τρόπος εξόρυξης προσφέρει πρόσβαση σε ένα πιο «πράσινο»λίθιο, σύμφωνα με τον Κάσπερ Σέιτζ, στέλεχος του επενδυτικού βραχίονα της γερμανικής εταιρείας, BMW i Ventures. Από τη δική της πλευρά, τώρα, η ΒMW δεν παρείχε λεπτομέρειες για το ύψος της επένδυσής της, ωστόσο ο τωρινός δεύτερος γύρος χρηματοδότησης της Lilac Solutions δεν ξεπέρασε τα 20 εκατ. δολάρια. Τον Σεπτέμβριο η εν λόγω νεοφυής επιχείρηση πραγματοποίησε τον πρώτο της γύρο χρηματοδότησης, από τον οποίο και άντλησε 130 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lilac, τα νέα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην κατασκευή μίας μονάδας στις ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τη Lake Resources, προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού ένα έργο για την παραγωγή λιθίου στην Αργεντινή. «Η Lilac έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση της τεχνολογίας της, ούτως ώστε να καταστεί αξιόπιστη και σε ευρεία κλίμακα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για όσους συμμετέχουν στα συστήματα της τροφοδοτικής αλυσίδας» όπως δήλωσε, εν κατακλείδι, ο διευθύνων σύμβουλός της, Ντέιβιντ Σνάιντακερ. «Η βιομηχανία λιθίου χειμάζεται από τεχνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, που διακυβεύουν την πράσινη μετάβαση. Η τεχνολογία μας επιλύει αυτά τα προβλήματα, επιτρέποντας την παραγωγή λιθίου στην αναγκαία κλίμακα γι’ αυτήν τη μετάβαση». 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση