ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατά 401 δισ. δολάρια αυξήθηκε η αξία της Amazon εντός του 2020

Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται εταιρείες τεχνολογίας, αφού η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους εκτοξεύθηκε από τους ανθρώπους που παρέμειναν και εργάζονταν από τα σπίτια τους

Kathimerini.gr

Το πρώτο τρίμηνο του έτους η παγκόσμια οικονομία γονάτισε από την πανδημία του κορωνοϊού, φέρνοντας ζημίες σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και οδηγώντας ορισμένες μέχρι και στη χρεοκοπία. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες κατάφεραν να ανθίσουν εν μέσω της πανδημίας χάρη στις υπηρεσίες που προσέφεραν στους εκατομμύρια ανθρώπους που βρέθηκαν «φυλακισμένοι» μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Οι ίδιες εταιρείες πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να εξέλθουν από την κρίση ισχυρότερες. Αναλύοντας την αύξηση της χρηματιστηριακής τους αξίας κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020, οι Financial Times κατέληξαν πως οι επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού ανήκουν στους κλάδους της τεχνολογίας, του ηλεκτρονικού εμπορίου ή των φαρμάκων.

Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται εταιρείες τεχνολογίας, αφού η ζήτηση για τις υπηρεσίες τους εκτοξεύθηκε από τους ανθρώπους που παρέμειναν και εργάζονταν από τα σπίτια τους. Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η Amazon, της οποία η χρηματιστηριακή αξία ενισχύθηκε κατά 401 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους. Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, του πλουσιότερου ανθρώπου σε ολόκληρο τον κόσμο, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα κατά την επέλαση του κορωνοϊού. Αδυνατούσε να διαχειριστεί την κατακόρυφη αύξηση των παραγγελιών και ανησυχούσε για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μεταξύ των υπαλλήλων στα εργοστάσιά της. Στη συνέχεια όμως, προχώρησε στην πρόσληψη 175.000 νέων υπαλλήλων και ανακοίνωσε πως θα διοχετεύσει έως και 4 δισ. δολάρια για την καθαριότητα των χώρων και την προστασία των εργαζομένων της. Η αυξημένη ζήτηση των προϊόντων και της διαδικτυακής πλατφόρμας, καθώς και η ενισχυμένη χρήση της υπηρεσίας υπολογιστικού νέφους σε όσους εργάζονταν από απόσταση, εκτόξευσε τη μετοχή της στα ύψη.

Microsoft

Αμέσως μετά την Amazon, μεγαλύτεροι κερδισμένοι από τις αγορές ήταν η Microsoft και η Apple, των οποίων η χρηματιστηριακή αξία έχει ενισχυθεί κατά 269,9 δισ. και κατά 219,1 δισ. δολάρια αντίστοιχα από την αρχή του έτους. Η υπηρεσία υπολογιστικού νέφους της Microsoft αποτέλεσε πρωταρχική ανάγκη για πολλές επιχειρήσεις, καθώς το προσωπικό τους εργαζόταν από το σπίτι. Παράλληλα, στα διαδικτυακά παιχνίδια της κονσόλας Xbox εγγράφηκαν 90 εκατ. νέοι παίκτες.

Apple

Όσον αφορά την Apple, μολονότι τα 500 καταστήματά της παγκοσμίως έκλεισαν κατά την κορύφωση της κρίσης, η εταιρεία κατάφερε να ενισχύσει τα έσοδά της το πρώτο τρίμηνο. Εν μέσω της πανδημίας κυκλοφόρησε τρία νέα προϊόντα, ένα καινούργιο iPhone και ανανεωμένα iMac και MacBook Air, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η τιμή της μετοχής της.

Tesla

Μεταξύ των κερδισμένων από την κρίση του κορωνοϊού βρίσκεται και η Tesla, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία έχει αυξηθεί κατά 108,4 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους. H μόνη εταιρεία που ξεπερνά την Tesla στον κλάδο των αυτοκινήτων είναι η ιαπωνική Toyota, ωστόσο η αμερικανική εταιρεία κινείται με ταχύτητα προς την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Tesla έχει πολύ μικρότερη παραγωγή και συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο παρήγαγε 103.000 οχήματα, ενώ η Toyota σχεδόν 2,4 εκατομμύρια. Την πρώτη Μαΐου, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla δήλωσε ότι «η μετοχή είναι υπερβολικά ψηλά». Εκτοτε, όμως, έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Tencent

Η πέμπτη εταιρεία που επωφελήθηκε περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού είναι η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Tencent, καθώς η χρηματιστηριακή της αξία έχει ενισχυθεί κατά 93 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους. Στις υπηρεσίες βίντεο της Tencent συνδέθηκαν συνολικά 112 εκατομμύρια Κινέζοι, στις υπηρεσίες μουσικής 31 εκατομμύρια, ενώ 1,2 δισ. άνθρωποι χρησιμοποίησαν την εφαρμογή διαδικτυακών τηλεπικοινωνιών WeChat. Μάλιστα, από την αρχή του έτους, η Tencent έχει προχωρήσει σε αρκετές επιχειρηματικές συμφωνίες. Εξαγόρασε την εταιρεία ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών Fincom, επένδυσε στη γερμανική Yager και σε μία σειρά νεοφυών επιχειρήσεων στον κλάδο των fintech.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X