ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μιχάλης Λούης: Επανασχεδιασμός της μακροπρόθεσμης οικονομικής στρατηγικής της Κύπρου

Η επίδραση της πανδημίας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε καταλυτική

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η επίδραση της πανδημίας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε καταλυτική. Κράτη και επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν πρωτοφανείς προκλήσεις, αξιοποιώντας όμως παράλληλα τις ευκαιρίες που οι νέες, ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες έφεραν στην επιφάνεια.

Βασική προϋπόθεση στον δρόμο προς τη νέα εποχή που θα εδραιώνει ένα πλαίσιο αξιοπιστίας, ανθεκτικότητας και ακεραιότητας, αποτελεί ο επανασχεδιασμός της μακροπρόθεσμης οικονομικής στρατηγικής της χώρας μας. Κεντρικοί άξονες πρέπει να είναι η εξωστρέφεια και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κύπρος, με απώτερο σκοπό να εισέλθει η οικονομία σε ένα δρόμο δυναμικής, υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη στήριξη και ανάπτυξη του τομέα της έρευνας και της επιχειρηματικής καινοτομίας, ενώ οι επενδύσεις χρειάζεται να επικεντρωθούν σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη οικονομία. Άλλωστε, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η υιοθέτηση ενός πιο πελατοκεντρικού μοντέλου, ήταν στοιχεία που εξασφάλισαν τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα διασφάλισαν τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

Σε αυτή την προσπάθεια, η πολιτεία καλείται πλέον να προωθήσει χωρίς χρονοτριβή, κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην προσέλκυση υγιών επενδύσεων. Το κράτος χρειάζεται να διατηρήσει υγιή οικονομικά δεδομένα και ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, με χαμηλούς δείκτες χρέους. Η πανδημία απέδειξε πως η διατήρηση αποθεματικών για αξιοποίηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να αποβεί λυτρωτική.

Παράλληλα, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νομικό πλαίσιο που να διασφαλίζει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον και να υλοποιηθούν άμεσα μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν για χρόνια στη δημόσια υπηρεσία, τη δικαιοσύνη και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να εδραιωθεί η αίσθηση του κράτους δικαίου. Ταυτόχρονα, ενδεχόμενη παροχή φορολογικών κινήτρων ή ελαφρύνσεων για συγκεκριμένες επενδύσεις δύναται να συμβάλει προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αντίστοιχα μέτρα απαιτούνται και για την προσέλκυση παραγωγικών ξένων επενδύσεων που θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση καινοτόμων γνώσεων και τεχνολογιών σε ολόκληρη την κοινωνία.

Η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι κομβική για τη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη που θα βασίζεται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, ενώ ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις απαιτήσεις και τα δεδομένα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Μεγάλο βάρος στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας πέφτει στους ώμους και του ιδιωτικού τομέα, καθώς η πανδημία ενέτεινε την ανάγκη για στοχευμένες και προσεκτικές επενδύσεις. Παράλληλα θα πρέπει να ενσωματωθούν οι στόχοι ESG στον στρατηγικό σχεδιασμό κάθε επιχείρησης και κάθε τραπεζικού οργανισμού, ενώ έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των γνώσεων του εργατικού δυναμικού.

Ειδικότερα για τον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η ορθή διαχείριση των ΜΕΔ. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται η θεσμοθέτηση ενός ορθού πλαισίου εκποίησης ακινήτων που θα αποθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να λειτουργούν εις βάρος των συνεπών δανειοληπτών και των καταθετών.

Στη Eurobank Κύπρου, αξιοποιώντας πλήρως την τεχνολογία και λειτουργώντας πάντα ορθολογιστικά, κατορθώσαμε και στη διάρκεια της πανδημίας να πετύχουμε σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα. Διατηρώντας την ασφάλεια των ανθρώπων μας, παραμείναμε προσηλωμένοι στην ποιοτική και ταχύτατη εξυπηρέτηση των πελατών μας, με προσαρμοσμένα προγράμματα χρηματοδότησης και προϊόντα και συμμετέχοντας σε όλα τα κυβερνητικά σχέδια στήριξης, γνωρίζοντας καλά ότι οι δράσεις και επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της κυπριακής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Η Eurobank Cyprus δραστηριοποιείται στην Κύπρο από το 2007. Επικεντρώνεται στην αγορά του Wholesale Banking και συγκεκριμένα στους τομείς του Corporate & Investment Banking, Wealth Management, International Business Banking, Global Capital Markets, Shipping και Affluent Banking. Σήμερα λειτουργεί με ένα δίκτυο 8 κέντρων σε όλες τις κύριες πόλεις της Κύπρου και εργοδοτεί περισσότερα από 400 άτομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση