

Της Δωρίτας Γιαννακού
Πολέμιος του επιχειρείν, είναι οι δασμοί ύψους 30% που επιβάλλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ, καθώς δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας στο διεθνές εμπόριο. Οι εμπορικοί και επιχειρηματικοί φορείς αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ανατρέπει την καλή εικόνα που επιδεικνύει το λιανικό εμπόριο και ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Εκφράζουν ωστόσο την πεποίθηση ότι εάν συνεχίσει η διαπραγμάτευση μεταξύ των δυο πλευρών ενδεχομένως να εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Εξάλλου, η Κύπρος είναι πλήρως εξαρτημένη από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αγορές καθώς εισάγει σχεδόν τα πάντα και ως εκ τούτου στην περίπτωση που αυτές οι αγορές επηρεαστούν, αναπόφευκτα θα επέλθει και ο αρνητικός αντίκτυπος στις εισαγωγές της χώρας μας, τονίζουν στην «Κ» οι φορείς.
Στο μεταξύ, η Ευρώπη τηρεί στάση αναμονής μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου για δασμούς 30% σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα και επιμένει στις διαπραγματεύσεις μέχρι την 1η Αυγούστου για επίτευξη συμφωνίας. Ειδικότερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. παρατείνει μέχρι την 1η Αυγούστου το «πάγωμα» των αντιποίνων. Την ίδια ώρα, υπενθυμίζουμε ότι παρά τη στάση αναμονής και την προσπάθεια διατήρησης χαμηλών τόνων, η Ε.Ε. έχει ήδη έτοιμα δύο πακέτα αντιποίνων που, αν εφαρμοστούν και τα δύο, θα πλήξουν αμερικανικά προϊόντα αξίας $93 δισ.
Τα αποθέματα και ο καταναλωτής
Ανατρέπει τα καλά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στο λιανικό εμπόριο η πρόθεση επιβολής δασμών ύψους 30% από την 1η Αυγούστου, επισημαίνει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου. Διαταράσσεται η εφοδιαστική αλυσίδα με αυτά τα δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα στον κλάδο, σημειώνει ο κ. Αντωνίου. Η αβεβαιότητα δεν αποτελεί σύμμαχο του επιχειρείν προσθέτει, τονίζοντας ότι αναπόφευκτα ένα μέρος των συγκεκριμένων δασμών θα απορροφήσουν οι καταναλωτές. Αναφορικά με τα αποθέματα των υπεραγορών ο κ. Αντωνίου είπε ότι διατηρούν απόθεμα 80 ημερών στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και το ίδιο ποσοστό τηρούν και οι προμηθευτές, άρα εκτιμάται ότι υπάρχει απόθεμα πέραν των τριών μηνών στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Ωστόσο, ανέφερε ότι τα αποθέματα αυτά δεν είναι ανεξάντλητα, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δεν έχει αυτάρκεια και εξαρτάται κυρίως από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αγορές όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, οι οποίες θα επηρεαστούν άμεσα από τους δασμούς και αυτό αναπόφευκτα θα επιφέρει αρνητικό αντίκτυπο και στην Κύπρο. Το καλύτερο σενάριο είναι να αποφευχθεί η επιβολή των δασμών εκατέρωθεν και να μπουν στον διάλογο οι δυο πλευρές, υποστήριξε.
Στο βάθος συμβιβασμός
Είναι επιτακτικό όπως ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί η αστάθεια στις αγορές, ανέφερε στην «Κ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Ανδρέας Ανδρέου. Ο κ. Ανδρέου υποστήριξε ότι εφόσον οι δύο πλευρές καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι εύκολο να καταλήξουν σε μια λύση που να συμφέρει όλους. Αναφορικά με τις εξαγωγές των κυπριακών προϊόντων στις ΗΠΑ όπως είναι το χαλλούμι, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα αρώματα και καλλυντικά, τα ψάρια, το αλάτι, ο οίνος και τα αλκοολούχα ποτά αλλά και ορισμένα μηχανικά εξαρτήματα, ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι οι δασμοί θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Την ίδια ώρα, λόγω του ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν σημαντικό εταίρο για την Κύπρο δεν αναμένεται να επηρεαστούμε άμεσα, σημείωσε. Αυτό που προβληματίζει το Επιμελητήριο είναι ότι ενδέχεται να επηρεαστούμε έμμεσα λόγω των κραδασμών που θα επιφέρουν οι δασμοί στις μεγάλες αγορές με τις οποίες διατηρούμε εμπορικούς δεσμούς. Ο τουρισμός συγκεκριμένα αποτελεί έναν κλάδο στον οποίο ενδεχομένως παρατηρηθούν απώλειες για την Κύπρο μετά το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η αρχή της αμοιβαιότητας
Στις εμπορικές σχέσεις πρέπει να ισχύει η αρχή της αμοιβαιότητας και ως εκ τούτου η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να ανταπαντήσει στον Τραμπ, επιβάλλοντας αντίστοιχους και ισότιμους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα αμερικάνικης προέλευσης, ανέφερε από πλευράς της ΟΕΒ ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Αντωνίου. Είναι μονόδρομος η απάντηση από μέρους της Ε.Ε., αν και οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ευρώπης και δεν είναι συμφέρον για κανέναν να κυριαρχούν συνθήκες πολέμου, πρόσθεσε. Γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί μια ρύθμιση που να ικανοποιεί και τις δυο πλευρές του Ατλαντικού, σημείωσε ο κ. Αντωνίου εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχει χρόνος μέχρι την 1η Αυγούστου. Το ιδανικό θα ήταν να συμφωνηθεί ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό δασμολογικών επιβαρύνσεων στα ευρωπαϊκά προϊόντα, καθώς οτιδήποτε πέραν του 10% θα βάλει σε περιπέτειες το διεθνές εμπόριο, είπε.
Αυξημένος ο τζίρος και η αξία στο λιανεμπόριο
Σε ανοδική πορεία παρέμεινε το λιανικό εμπόριο τον Μάιο σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης αξίας κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου αυξήθηκε τον φετινό Μάιο κατά 8,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, ενώ αυξημένος κατά 10% σε ετήσια βάση ήταν και ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου.
Αύξηση της τάξης του 9,2% καταγράφει ο κύκλος εργασιών των υπεραγορών τον Μάιο συγκριτικά με τον περσινό Μάιο, ενώ ο τζίρος σε τρόφιμα, ποτά και καπνό σε ειδικευμένα καταστήματα αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 9,5%.
Τη μεγαλύτερη αύξηση 23,2% κατέγραψε το λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, ενώ σημαντικά αυξημένος ήταν ο τζίρος στην ένδυση και την υπόδηση (14,7%), στον εξοπλισμό πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων (12,3%), στον άλλο οικιακό εξοπλισμό (11,4% στην κατηγορία οικοδομικά υλικά, χαλιά, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, φωτιστικά), όπως επίσης σε λουλούδια, φυτά, ρολόγια, κοσμήματα, οπτικά είδη και μεταχειρισμένα είδη (10,5%).
Αυξημένος κατά 8,8% ήταν επίσης ο κύκλος εργασιών τον Μάιο στα καύσιμα κίνησης και κατά 7,6% στα φαρμακευτικά και ορθοπεδικά είδη, αλλά και τα καλλυντικά.
Στον αντίποδα, ο δείκτης αξίας κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου στα καύσιμα κίνησης υποχώρησε κατά 5,6%.