ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι λεπτομέρειες της επένδυσης στο Πέρα Πεδί

Η μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων για την δημιουργία ξενοδοχείου και τουριστικών επαύλεων ετοιμάστηκε από την Qualitylink Ltd

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Προχωρά η ανάπτυξη στο Πέρα Πεδί, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα διαχείρισης τα οποία προτείνονται στη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον το οποίο θα επηρεαστεί λόγω της αύξησης των επιπέδων θορύβου, και της έκλυσης της σκόνης και των ρύπων κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου. Σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρθηκε ότι αν και στα συμπεράσματα της μελέτης επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη μπορεί να προχωρήσει, εντούτοις, θα χρειαστούν μήνες ώστε να καταλήξει το Τμήμα Περιβάλλοντος στην αδειοδότηση του έργου. 

Σύμφωνα με την μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων για την δημιουργία ξενοδοχείου και τουριστικών επαύλεων η οποία ετοιμάστηκε από Qualitylink Ltd το συνολικό εμβαδόν της επένδυσης ανέρχεται σε 161,129 τετραγωνικά μέτρα από τα οποία 15,675 θα καταλαμβάνονται από τα κτήρια στην προτεινόμενη ανάπτυξη, ενώ θα παραχωρηθεί χώρος πρασίνου συνολικής έκτασης 24,051 τετραγωνικά μέτρα.

Στο πλαίσιο της ΜΕΕΠ αναγνωρίστηκαν και αξιολογήθηκαν όλες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου, όπως στην γεωλογία και την εδαφολογία, το νερό και τους υδάτινους πόρους, το κλίμα και τον ατμοσφαιρικό αέρα, Θόρυβο και δονήσεις και αισθητική τοπίου.

Για τις ανάγκες κατασκευής του έργου εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί η κοπή συνολικά 1,611 δένδρων, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση του Κινήματος Οικολόγων το οποίο κάνει λόγο για πιθανή υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα. Από την άλλη, στην μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων αναφέρεται ότι το έργο είναι ίσως η μεγαλύτερη επένδυση στην περιοχή, ενώ στόχος είναι η προσέλκυση υψηλής ποιότητας τουριστών και επισκεπτών στην περιοχή. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία Parnitha Development Ltd Θεωρεί επίσης ότι το προτεινόμενο έργο θα συμβάλει θετικά στην αναζωογόνηση και στη δραστηριοποίηση νεαρού σε ηλικία πληθυσμού καθώς και δυνητικά ανενεργού δυναμικού μέσω της προσφοράς μόνιμης εργοδότησης στην περιοχή διαμονής τους. Η δυναμική μόνιμης εργοδότησης και η αύξηση της επισκεψιμότητας θα προσφέρει ώθηση και καινούργια δυναμική στις υφιστάμενες και σε καινούργιες επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι η λειτουργία του κέντρου ευεξίας – SPA θα προσελκύσει επιπρόσθετους επισκέπτες και στις υφιστάμενες ξενοδοχειακές και αγροτουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν στην περιοχή. 

Το masterplan της ανάπτυξης

Αναφέρεται επίσης ότι το προτεινόμενο έργο θα λειτουργεί όλο τον χρόνο και θα ενισχύσει σημαντικά το ευρύτερο τουριστικό ρεύμα των ορεινών θερέτρων της περιοχής και θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην μαζική εγκατάλειψη των ορεινών κοινοτήτων και τη μείωση της περιόδου πλήρους λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων. Αναφέρεται ότι ο συνδυασμός ξενοδοχείου και κέντρου ευεξίας προσφέρεται και υπερθεματίζεται στο επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, ότι στο εγγύς μέλλον, θα προσφέρεται για προετοιμασία, αποθεραπεία και ξεκούραση αθλητικών ομάδων από το εξωτερικό.

Εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά στην επίτευξη του βασικού στόχου της Γενικής Στρατηγικής Ανάπτυξης στην Ύπαιθρο, ο οποίος αφορά τη συγκράτηση και την κατά το δυνατό αύξηση του μόνιμου πληθυσμού της υπαίθρου και ενίσχυση της δημογραφικής της σύνθεσης με πλήρη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, στόχος ο οποίος συμμερίζεται και υποστηρίζει έμπρακτα το Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρα Πεδίου.

Η επένδυση

Το ξενοδοχείο της εταιρείας Parnitha Development Ltd, στη Κοινότητα Πέρα Πεδίου, αφορά την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 96 κλινών, κέντρου ευεξίας – SPA υψηλής ποιότητας και παρεμφερών αναπτύξεων, στην κοινότητα Πέρα Πεδί, στην επαρχία Λεμεσού. Θα διαθέτει επίσης πέντε τουριστικές επαύλεις, τρία Bungalows, χώρους συνεδρίων, εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας, εσωτερικό δίκτυο δρόμων, ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, χώρους πρασίνου, κήπους και τοπιοτεχνημένους χώρους και βιολογικό σταθμό επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και άλλες συναφείς υποστηρικτικές μονάδες. Η επένδυση για την ανάπτυξη ανέρψεται στα 55 εκατ., ευρώ.

Σε απόσταση περίπου 40 μέτρα μέχρι 15 χιλιόμετρα συναντώνται υδάτινα σώματα και οι ζώνες προστασίας τους. Σε απόσταση περίπου 50 μέτρα μέχρι 3,5 χιλιόμετρα από τα τεμάχια ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου συναντώνται δάση, ζώνες ειδικής προστασίας, μονοπάτια μελέτης της φύσης και περάσματα πουλιών. Σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από τα τεμάχια ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου συναντώνται οι κοινότητες Κοιλάνι, Μανδριά Λεμεσού, Κουκά, Μονιάτης, Πάνω και Κάτω Πλάτρες και Φοινί. Σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τα τεμάχια ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου υπάρχουν οικιστικές ζώνες, γεωργικές ζώνες και ζώνες προστασίας υδατορεμάτων. Σε ακτίνα 18 χιλιομέτρων υπάρχει αστυνομικός σταθμός, υγειονομικό κέντρο, νοσοκομείο, παράρτημα του τμήματος Δασών, πυροσβεστικός σταθμός, νηπιαγωγείο και δημοτικό ενώ σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων βρίσκεται ο πυροσβεστικός σταθμός Αγρού και 40 χιλιομέτρων το Νοσοκομείο Λεμεσού.

Άνοιγμα θέσεων εργασίας

Περίπου 50-70 άτομα θα απασχολούνται σε συνεχή βάση κατά την φάση κατασκευής του προτεινόμενου έργου ενώ αναμένεται ότι ο συνολικός αριθμός επαγγελματιών που θα απασχοληθούν στην κατασκευή του προτεινόμενου έργου θα είναι περίπου 500 άτομα σε χωματουργικές εργασίες, οικοδομικά έργα, τεχνικές υπηρεσίες, τοπιοτέχνηση. Με τη λειτουργία του ξενοδοχείου αναμένεται ότι θα απασχολούνται σε μόνιμη βάση 130 άτομα στο ξενοδοχείο και 45 άτομα στο κέντρο ευεξίας – SPA.

Έργα για το φυσικό περιβάλλον

Στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνονται βελτιωτικά έργα για τον εμπλουτισμό του φυσικού περιβάλλοντος και της πανίδας στην περιοχή, δημιουργία σημείων επιφανειακών νερών, τα οποία, θα συνεισφέρουν σημαντικά στην συντήρηση και αύξηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή, σε συνάρτηση με την οργανωμένη και ελεγχόμενη φροντίδα των κηπουρών και επαγγελματιών που θα εργάζονται στο ξενοδοχείο. Επισημαίνεται ότι αυτό θα γίνει σε στενή συνεργασία με το Τμήμα Δασών και το Τμήμα Θήρας.

Μετά από διαβούλευση με το τμήμα Δασών αναμένεται να δημιουργηθούν πράσινες αντιπυρικές ζώνες, προδιαγράφεται μεταξύ άλλων η εγκατάσταση δεξαμενών πυρόσβεσης, πυροσβεστικών συγκροτημάτων και συστημάτων αυτόματης μηχανικής πυρόσβεσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X