ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έτοιμη να στηρίξει τον τουρισμό η Τράπεζα Κύπρου ελέω κορωνοϊού

ΠΑΣΥΞΕ: «Ο Απρίλιος φαίνεται να είναι αρκετά μουδιασμένες οι κρατήσεις και αναμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση με την ασθένεια»

ΚΥΠΕ

Τρόπους αντιμετώπισης των άμεσων προκλήσεων που προκύπτουν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία από το ξέσπασμα του κορωνοϊού συζητήθηκαν σε συνάντηση αντιπροσωπείας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) με την ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας, Πανίκο Νικολάου να διαβεβαιώνει ότι η τράπεζα θα συνεχίζει να στηρίζει την τουριστική βιομηχανία και το κυπριακό τουριστικό προϊόν της Κύπρου γενικότερα.

Η συνάντηση του ΠΑΣΥΞΕ με τον Πανίκο Νικολάου, παρουσία του Μιχάλη Αθανασίου, Εκτελεστικού Διευθυντή Διεύθυνσης Αγορών, Μεγάλων και Διεθνών Επιχειρήσεων και του Ξένιου Κονομή Διευθυντή Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, έγινε καθώς ήδη η τουριστική βιομηχανία νοιώθει άμεσες πιέσεις στις κρατήσεις για την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου, ενώ η εικόνα σχετικά με τις προκρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν δεν έχει ξεκαθαρίσει.

«Εκεί (την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου) πρέπει να πούμε ότι άρχισαν να διαφαίνονται σοβαρά θέματα για τον μήνα Μάρτιο και θεωρούμε ότι ο Μάρτιος μάλλον δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για να ανακάμψει. Ο Απρίλιος επίσης φαίνεται να είναι αρκετά μουδιασμένες οι κρατήσεις και αναμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση με την ασθένεια αυτή μετά το τέλος του Μαρτίου», ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης.

Για την καλοκαιρινή περίοδο, ο κ. Λοϊζίδης επικαλέστηκε της εκτιμήσεις ειδικών ότι η μετάδοση της ασθένειας περιορίζεται όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία.

«Επομένως όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία νοιώθουμε πιο αισιόδοξοι ότι θα αντέξει η Κύπρος σε αυτή την κρίση», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως τα ξενοδοχεία πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος.

Αναφορικά με την εικόνα σε σχέση με τις διακοπές του Πάσχα, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως δεν θέλει να μπει στη λογική των προβλέψεων για το πόσο έχουν μειωθεί οι κρατήσεις ή το πόσο θα μειωθούν.

«Ας κάνουμε λίγη υπομονή και να επικεντρωθούμε στο έργο μας, που είναι η πρόληψη, πρέπει διαρκώς να λαμβάνουμε μέτρα, προληπτικά για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το ενδεχόμενο κλιμάκωσης αυτής της κρίσης», είπε.

Ερωτηθείς για την στήριξη που θα λάβουν οι ξενοδόχοι από την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως σημασία έχει η τράπεζα να είναι στο ίδιο μήκος κύματος μαζί μας όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτή την κρίση.

«Και χαιρόμαστε ότι και η Τράπεζα θέλει να εφαρμόσει προληπτικά πολιτικές που θα βοηθήσουν την οικονομία», είπε.

Χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τα μέτρα στήριξης που συζητήθηκαν, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε πως «υπάρχει η πολιτική βούληση από πλευράς της τράπεζας σε συνεννόηση μαζί με τις επιχειρήσεις να επεξεργαστούν τρόπους για αντιμετώπιση της ενδεχόμενης έλλειψης ρευστότητας ή άλλων προβλημάτων που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στην πορεία».

Νικολάου: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ξενοδοχειακή βιομηχανία

Σε δήλωση, η οποία διανεμήθηκε από το γραφείου Τύπου της τράπεζας, ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσε πως «η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει την τουριστική βιομηχανία και το τουριστικό προϊόν της Κύπρου γενικότερα, το οποίο επηρεάζεται μέσα στην Άνοιξη, αλλά βλέπει ευκαιρίες να προβάλλουν στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου».

Ο κ. Νικολάου αναγνωρίζει πως η οικονομία δέχεται ήδη συγκεκριμένες πιέσεις τόσο από τις εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό όσο και από το μεταναστευτικό και συμπληρώνει: «Πρόκειται για εξωγενή, διεθνή ζητήματα τα οποία δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Ως εκ τούτου καλούμαστε να είμαστε προσεκτικοί και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να περιορίσουμε την επίδρασή τους».

Σημειώνει ωστόσο ότι «οι εξελίξεις μπορούν δυνητικά να μετατραπούν και σε ευκαιρία».

«Σαν Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις και τη συνεννόηση με τους φορείς του παραγωγικού ιστού της οικονομίας με σκοπό να συμβάλουμε άμεσα και με πολλούς τρόπους, με ψυχραιμία και με μελετημένες λύσεις για να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας , το εθνικό εισόδημα και η κινητικότητα στην οικονομία γενικότερα», καταλήγει ο κ. Νικολάου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση