ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

PwC: Κρίσιμης σημασίας η ολοκληρωμένη διαχείριση των θαλασσών

Έκθεση του οργανισμού αναλύει τις προϋποθέσεις για διασφάλιση αξιοποίησης των ωκεανών

Δελτίο Τύπου

Νέα έκθεση της PwC διαπιστώνει ότι η ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση των θαλασσών μας είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να διασφαλίσουμε την υπεύθυνη, αποδοτική και δίκαιη αξιοποίησήτους.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι πέραν του 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από νερό, ενώ μόλις το 5% του θαλάσσιου βυθού έχει χαρτογραφηθεί και φωτογραφηθεί, γίνεται αντιληπτόότι οι οικονομικές δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη το γεγονός ότι τα παράκτια κράτη θεωρούν τις θάλασσές τους ως ζωτικής σημασίας εθνικό πλούτο και δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία τους. Αυξάνεται παράλληλα ο αριθμός των χωρών που υποβάλλουν αίτημα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για επέκταση της ηπειρωτικής τους πλατφόρμας, ενώ όλο και περισσότερες εταιρείες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ευκαιρίες εξερεύνησης και εκμετάλλευσής τους.

Η PwC Πορτογαλίας αξιολογεί, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, την αξιοποίηση των θαλασσών, στα πλαίσια του διεθνούς προγράμματος HELM, και έχει πρόσφατα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση με τίτλο «Circumnavigation: Anintegratedapproachto the economy of the sea». Η έκθεση μελετά τις προκλήσεις και τα πλεονεκτήματα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στη διαχείριση των ωκεανών: τα ζητήματα που προκύπτουν, τα πρακτικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα ενδεχόμενα οφέλη που επιφέρει η επίλυσή τους .

Η έκθεση επισημαίνει ότι όσο περισσότερους κλάδους υποστηρίζει το θαλάσσιο περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι πιθανότητες σύγκρουσης: μεταξύ των κλάδων, μεταξύ της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και της διατήρησης των θαλασσών, ακόμη και μεταξύ των εθνών.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εντάσεις οφείλονται στους διαφορετικούς τρόπους αξιοποίησηςτων θαλασσών. Κάποιοι κλάδοι δραστηριοποιούνται στην επιφάνεια, όπως είναι η ναυτιλία, η αλιεία και τα κρουαζιερόπλοια, ενώ άλλοι στον βυθό, όπως η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου. Υπάρχουν ακόμη κλάδοι που χρησιμοποιούν την αιολική ενέργεια πάνω από την επιφάνεια των υδάτων.

Η έκθεση της PwC καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση των ωκεανών διασφαλίζει τη σωστή ισορροπία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, όπως τωνκυβερνήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των επιχειρήσεων, των ιδιωτών και του περιβάλλοντος. Η προσέγγιση συνεκτιμά τις διαφορετικές και συχνά συγκρουόμενες ανάγκες της απασχόλησης, της βιοποικιλότητας, του εμπορίου και της εθνικής ασφάλειας, διασφαλίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται έχοντας πλήρη επίγνωση του ευρύτερου αντίκτυπού τους.

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι μέχρι το 2050 ο πλανήτης μας θα πρέπει να εξασφαλίζει τροφή για 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους όλο και περισσότεροι θα επιζητούν μια πλούσια σε πρωτεΐνες δυτικού τύπου διατροφή. Οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τις συμβατικές καλλιέργειες ή από την παραγωγή κρέατος. Η αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια θα διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος, ενώ τα υποπροϊόντα της επεξεργασίας των θαλασσινών θα αποτελούν χρήσιμες πρώτες ύλες στη βιοτεχνολογία. Επίσης, το 2050 ο πλανήτης θα χρειάζεται περίπου 50% περισσότερη ενέργεια απ’ό,τι σήμερα και η υπεράκτια κυματική και αιολική ενέργεια θα συνιστά σημαντικός και βιώσιμο τρόπο ικανοποίησης της νέας αυτής ζήτησης.

Ποιες είναι όμως ο προκλήσεις στην επίτευξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης; Πρόκληση συνιστά το γεγονός ότι η έννοια του χρόνου στη θάλασσα είναι βραδύτερη από αυτήν που θα ήταν διατεθειμένος να ανεχθεί ο σύγχρονος ψηφιακός κόσμος. Πρόκειται για ένα περιβάλλον όπου οι αλλαγές απαιτούν χρόνο, προϋποθέτοντας έτσι μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Άλλη πρόκληση είναι και η έλλειψη επίγνωσης του μεγέθους των ευκαιριών, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις στον τομέα να θεωρούνται χαμηλής προτεραιότητας, τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις επιχειρήσεις.

Κάποιες χώρες υιοθετούν ήδη μια πρωτοποριακή προσέγγιση:

• Η Νορβηγία διαχειρίζεται το μεγάλο φάσμα θαλάσσιων κλάδων της ολιστικά, από την παραγωγή γκουρμέ θαλασσινών, μέχρι τις τουριστικές περιηγήσεις και τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στα φιόρδ.
• Η Ιρλανδία έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των θαλασσών, με τίτλο «HarnessingOurOceanWealth», που καλύπτει την παραγωγή θαλασσινών, τον τουρισμό και την υπεράκτια ενέργεια, φέρνοντας μαζί όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς.
• Η Γερμανία διαθέτει έναν ιδιαίτερα αναπτυγμένο κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που προσφέρει θαλάσσια ασφάλιση και άλλες υπηρεσίες στους τομείς της ναυτιλίας και της ναυπηγικής.
• Τέλος, η Νέα Ζηλανδία αξιοποιεί τις εντυπωσιακές παράκτιες τοποθεσίες της για να προσελκύσει διεθνείς διοργανώσεις ιστιοπλοΐας, ενώ αναδεικνύεται παράλληλα ως κέντρο κατασκευής και συντήρησης των εξειδικευμένων σκαφών που απαιτεί το εν λόγω άθλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X