ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο μικροσκόπιο της Νομικής Υπηρεσίας το χαλλούμι

Εν αναμονή της γνωμάτευσης τα Υπουργεία Εμπορίου και Γεωργίας για το ποια προϊόντα μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Εντός Απριλίου αναμένεται η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με τα προϊόντα χαλλουμιού εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ και κατά πόσο αυτά μπορούν να διατίθενται στην αγορά. Το θέμα τέθηκε ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα προ δέκα ημερών σε συνάντησή του με τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή και την υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Καδής ανέφερε ότι υπάρχει περίπτωση αριθμός προϊόντων να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στην αγορά, άρα θα πρέπει να αποσυρθούν από τα ψυγεία των υπεραγορών. Επισήμανε ότι έγινε κατηγοριοποίηση με τις υποκατηγορίες χαλλουμιού που κυκλοφορούν στην αγορά. Για παράδειγμα, το χαλλούμι σε πλάκα, το χαλλούμι με τσίλι, το χαλλούμι light και γενικότερα το χαλλούμι με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός του ΠΟΠ. Και όχι μόνο αυτό. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, θα εξεταστεί επίσης και το πλαίσιο του εμπορικού σήματος, κατά πόσο δηλαδή, το χαλλούμι που παράγεται στην βάση του εμπορικού σήματος, πληροί έστω τα συγκεκριμένα κριτήρια. Ανάλογα με την καθοδήγηση που θα δοθεί από τη Νομική Υπηρεσία, θα πρέπει να αποσυρθούν από τα ψυγεία των υπεραγορών τα προϊόντα που δεν συμμορφώνονται και που με βάση την υπόδειξη της Νομικής Υπηρεσίας, δεν μπορούν να κυκλοφορούν ούτε κάτω από το σήμα, αναφέρει σχετικά ο Υπουργός. «Αν για παράδειγμα η Νομική Υπηρεσία μπορεί να μας υποδείξει ότι ένα προϊόν μπορεί να αξιοποιεί το πλαίσιο του εμπορικού σήματος τότε θα το δεχτούμε. Υπάρχει περίπτωση όμως να μην μπορεί να κυκλοφορεί ούτε κάτω από το εμπορικό σήμα», αναφέρει σχετικά.

Οι ήσσονος σημασίας

Στο μεταξύ τον Απρίλιο αναμένεται σύμφωνα με τον Υπουργό να προωθηθεί ως αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το έγγραφο των 13 σημείων, τα οποία αφορούν σε αλλαγές ήσσονος σημασίας στις προδιαγραφές του προϊόντος, άρα μπορούν να γίνουν δεκτές σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς τις διαδικασίες ανοικτής διαβούλευσης, έτσι η εξέτασή τους δεν θεωρείται μακρόχρονη διαδικασία. Πρόκειται για αλλαγές οι οποίες είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενες διαβουλεύσεις των εμπλεκόμενων πλευρών και θα προωθηθούν ως αίτημα στο Υπουργείο. Αφορούν, μεταξύ άλλων, τα επίπεδα υγρασίας στο προϊόν, το σχήμα, το βάρος και τις επιλεγόμενες φυλές ζώων από τις οποίες προέρχεται το γάλα. Ειδικά με το τελευταίο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το περιθώριο παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος. Αναμένεται πάντως ότι αν οι προτεινόμενες αλλαγές γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ, τότε ενδεχομένως να ξεκινήσει να παράγεται, έστω και σε μικρούς αριθμούς, το χαλλούμι ΠΟΠ.

Οι επιδοτήσεις

Όπως έχει αναφερθεί πιο πάνω, η διεύρυνση των φυλών εντάσσεται και στην προσπάθεια αύξησης των ποσοτήτων του γάλακτος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του χαλλουμιού. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2024 είναι σε ισχύ το προσωρινό διάταγμα του Υπουργείου το οποίο ορίζει την ποσόστωση στο 75%-25% και στο 80%-20% αναλόγως της περιόδου. Σύμφωνα επίσης με καταγεγραμμένα στοιχεία, η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος αγγίζει στην καλύτερη περίπτωση το 34% τον μήνα Ιούνη ενώ μεταξύ Οκτωβρίου- Ιανουάριου κυμαίνεται σε ποσοστά 8%-9%. Άρα η αύξηση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος είναι μονόδρομος τα επόμενα δύο χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επιδοτήσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ στην αιγοπροβατοτροφία, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τον Μάριο Αδαμίδη, επικεφαλής της διαχειριστικής αρχής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναφέρθηκε επίσης ότι ποσό 10 εκατ. ευρώ αφορά νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους.

Το θέμα της ποσόστωσης

Θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και το χαλλούμι που δεν μπορεί να κυκλοφορεί ως χαλλούμι θα πρέπει να κυκλοφορεί με άλλο όνομα, σχολιάζει ο κ. Καδής. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, το Υπουργείο είχε καταθέσει συμβιβαστική πρόταση η οποία διατηρούσε την υπερίσχυση του αιγοπρόβειου γάλακτος πάνω στο προϊόν, δέσμευε τους τυροκόμους για απορρόφηση του αιγοπρόβειου γάλακτος με αυξήσεις στην τιμή και τρίτο, σύμφωνα με τον Υπουργό, καθησύχαζε την ανησυχία των τυροκόμων για την επάρκεια του γάλακτος, λόγω της δέσμευσης των αιγοπροβατοτρόφων για αυξήσεις στην παραγωγή. Η συγκεκριμένη πρόταση ωστόσο δεν έγινε δεκτή.

Ανεφάρμοστο το ΠΟΠ

Αυτή την στιγμή όλοι οι τυροκόμοι παράγουν χαλλούμι στη βάση του εμπορικού σήματος. Πηγές από τον σύνδεσμο των τυροκόμων ανέφεραν στην «Κ», ότι ναι μεν το ΠΟΠ είναι ένα ισχυρό νομικό εργαλείο για το προϊόν, εντούτοις, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, το προϊόν που κατοχυρώθηκε είναι ένα προϊόν που δεν έχει παραχθεί ποτέ. Αυτή την στιγμή, η παραγωγή του ΠΟΠ προϊόντος είναι δύσκολη εξίσωση για τους τυροκόμους, όχι μόνο για το θέμα της ποσόστωσης του γάλακτος, αλλά και για σειρά άλλων ζητημάτων. Πρόκειται για θέματα τα οποία ήδη ετοιμάζονται και θα τεθούν ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως αλλαγές ήσσονος σημασίας για το προϊόν. Την ίδια ώρα τονίζεται η σημασία του brand για τις εξαγωγές του προϊόντος. Όπως επισημαίνεται, αν αλλάξει η ετικέτα του προϊόντος, τότε θα χαθούν σε μεγάλο βαθμό οι εξαγωγές του προϊόντος. Όπως επισημαίνει επικεφαλής μεγάλου τυροκομείου, θα πρέπει να διαφυλαχθεί η παράλληλη χρήση του ΠΟΠ και του εμπορικού σήματος. Ανέφερε ότι, ενώ το ΠΟΠ ισχύει μόνο στην ΕΕ και στις χώρες με τις οποίες έχει διμερείς συνεργασίες, το εμπορικό σήμα καλύπτει όλες τις υπόλοιπες αγορές, μεταξύ αυτών και της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία απορροφά γύρω στο 43% των εξαγωγών. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχαν, απώλειες στις εξαγωγές, οι οποίες σχετίζονται με την κατοχύρωση, όπως αναφέρουν, αφού αξιοποιείται στο έπακρον το εμπορικό σήμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση