ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το 2020 θα φέρει στην Κύπρο το 5G

Σε πέντε χρόνια το δίκτυο νέας γενιάς θα καλύπτει το 65% παγκοσμίως, σε πιλοτικό στάδιο ακόμα στην χώρα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Στις 4 Ιουλίου η Cyta λάνσαρε το πιλοτικό πρόγραμμα του 5G δικτύου τους. Από τότε οι εργασίες συνεχίζονται σε πιλοτικό στάδιο, μέχρι την εμπορική χρήση του δικτύου, το οποίο αναμένεται να γίνει για πρώτη φορά στην κυπριακή αγορά εντός του 2020. Αυτό ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Cyta, Ανδρέας Νεοκλέους στο πλαίσιο της παρουσίασης του στο συνέδριο Digital Agenda Cyprus Summit το οποίο διοργανώνει ο όμιλος SPP MEDIA η εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Το 5G εφαρμόζεται σε 41 εμπορικά δίκτυα στην Ευρώπη, ενώ μέχρι το 2025 εκτιμάται ότι θα καλύπτει το 65% παγκοσμίως. Τι σημαίνει όμως αυτό για την καθημερινότητα των πολιτών και πώς διαφοροποιείται αυτό που προσφέρει το νέο δίκτυο σε σχέση με τα προηγούμενα;

Για να το εξηγήσει ο κ. Νεοκλέους παρομοίασε τα δίκτυα με τους δρόμους. Για παράδειμα οι δυνατότητες που προσέφερε το δίκτυο 2G, μοιάζει με ένα αγροτικό δρόμο χωρίς άσφαλτο, στον οποίο μπορεί μεν να διακινηθεί το αυτοκίνητο ωστόσο με αρκετές δυσκολίες. Το δίκτυο 3G, είναι δρόμος ασφαλτοστρωμένος αλλά μιας λωρίδας, με περιορισμένες και πάλι δυνατότητες. Το δίκτυο το οποίο χρησιμοποιούν αυτή την στιγμή οι περισσότεροι χρήστες κινητού διαδικτύου στην Κύπρο, είναι το 4G, οι δυνατότητες του οποίου ναι μεν είναι πολύ περισσότερες αλλά και πάλι συνοδεύεται με αρκετούς περιορισμούς, ταχύτητα και χωρητικότητα. Το 5G, ωστόσο ανατρέπει αυτά τα δεδομένα. Πλέον θα υπάρχει δυνατότητα απεριόριστης ταχύτητας, και αρκετός χώρος που μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις υπηρεσίες και εφαρμογές στον χώρο και τον χρόνο που τα θέλει. 

Πλέον ο καθένας θα μπορεί να παρακολουθεί online βίντεο ενώ ταξιδεύει, θα μπορεί να κατεβάσει ταινίες στην συσκευή  του μέσα σε μερικά λεπτά, ενώ γενικότερα θα υπάρχει αμεσότητα στην ανταπόκριση του δικτύου από την στιγμή της εντολής του χρήστη. Αυτό αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει τους τομείς της ιατρικής, της οικονομίας και των μεταφορών. Στις μεταφορές θα δημιουργηθεί ένα νέο δίκτυο για αυτοκίνητα και έξυπνες δημόσιες συγκοινωνίες. Στον τομέα της ιατρικής αναμένεται ότι οι ιατρικές επεμβάσεις θα διενεργούνται με μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμη και εξ αποστάσεως, ενώ θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες στον τομέα της εκπαίδευσης, και θα αλλάξει το πεδίο στον τομέα των ταξιδίων. 

Πάντως όπως τόνισε ο κ. Νεοκλέους με την εφαρμογή του 5G, αναμένεται ότι θα κλείσουν τα μικρότερα δίκτυα όπως το 2G και 3G και να παραμείνει μόνο το 4G και το 5G. Αυτό θα γίνει καθώς από τη μια, οι δυνατότητες που πςροσφέρουν θα είναι ξεπερασμένες για τις ανάγκες των καταναλωτών, και από την άλλη, προκειμένου να μειωθεί η ακρινοβολία που προκαλείται από τις κεράιες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου. 

Οι ανησυχίες για το δίκτυο νέας γενιάς

Τις τελευταίες εβδομάδες είναι σε εξέλιξη συζήτηση  στην Βουλή, σε σχέση με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την χρήση του νέου δικτύου. Οι ανησυχίες φυσικά δεν περιορίζονται εντός του κοινοβουλίου, ούτε και αφορά μόνο την κυπριακή κοινωνία. Η σκοτεινή πλευρά του νέου δικτύου, αποτελεί το επίκεντρο των συζητήσεων και σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το διαδίκτυο και συγκεκριμένα το You Tube κατακλύζεται με βίντεο τα οποία καταπιάνονται με την επικινδυνότητα που φέρνει μαζί του το 5G.

Στην παρουσίαση του ο κ. Νεοκλέους επιχείρησε να απαντήσει γιατί ότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από κινδυνολογίες. Εξήγησε ότι οι ταχύτητες στις οποίες θα εκπέμπει το 5G στην Κύπρο δεν ανήκουν στην επικίνδυνη ομάδα ακτινοβολίας για την ανθρώπινη υγεία. Αντίθετα, δεν εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία και δεν επηρεάζει αρνητικά το ανθρώπινο DNA. Ούτε ακόμα και η συχνότητα του 26 MHz, για την οποία υπάρχει η μεγαλύτερη ανησυχία, πλησιάζει στην κατηγορία της επικίνδυνης ακτινοβολίας, όπως εξήγησε. Τόνισε δε ότι είναι πιο επικίνδυνο για τον άνθρωπο η επαφή του με τις συσκευές των κινητών τηλεφώνων περισσότερο από την ακτινοβολία των κεραίων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών.

Σε αντίθεση με τις ανησυχίες της κοινωνίας, οι νέες κεραίες για το δίκτυο νέας γενιάς, θα είναι μικρότερες, χαμηλότερης ισχύος και λιγότερης ακτινοβολίας, σημείωσε ο κ. Νεοκλέους, προσθέτοντας ότι αυτό θα μειώσει και τις αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο από την συνεχή χρήση των κινητών τηλεφώνων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση