ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το «πράσινο» όραμα της ΗELLENiQ ENERGY για την Κύπρο

Προωθητική Ενέργεια

Στην πορεία της Κύπρου για την πολυπόθητη επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης με δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχουμε ανάγκη από πρακτικά, χειροπιαστά παραδείγματα. Ο δρόμος του μέλλοντος είναι αυτός των πολλών, εναλλακτικών, πράσινων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει επιφέρει την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας, τα αποτελέσματα του οποίου βιώνουμε σχεδόν κάθε μέρα, σε παγκόσμια κλίμακα. Ειδικότερα στην περιοχή μας, αυτήν της ανατολικής Μεσογείου, τα καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πολύ πιο ακραία, οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι ανεβαίνουν σε επίπεδα καύσωνα με μεγαλύτερη διάρκεια αλλά και συχνότητα, ενώ οι βροχοπτώσεις περιορίζονται. Η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι επιβεβλημένη και ο ρόλος των εταιρειών ενέργειας είναι κομβικής σημασίας. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για κορυφαίες επιχειρήσεις που ηγούνται του κλάδου, όπως ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα τη νέα του εταιρική ταυτότητα και πλέον μετονομάστηκε σε HELLENiQ ENERGY. 

Ο Όμιλος, περιορίζει το ανθρακικό του αποτύπωμα και επενδύει στρατηγικά στην «πράσινη» και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια που μπορεί να παραχθεί, μεταξύ άλλων, από κάτι που η Κύπρος διαθέτει σε αφθονία: τον ήλιο. Ο μετασχηματισμός συνοδεύεται από την αλλαγή εταιρικής ταυτότητας, με την νέα ονομασία ''HELLENiQ ENERGY'' να υπογραμμίζει την ταχεία υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου ''Vision 2025'', που αποσκοπεί να οδηγήσει τον Όμιλο σε μια νέα εποχή δυναμικής βιώσιμης ανάπτυξης. Το βάρος δίνεται στον μετασχηματισμό του Ομίλου, τόσο στον κλάδο της διύλισης και εμπορίας υγρών καυσίμων με την υλοποίηση σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του ανθρακικού αποτυπώματος, όσο και στην ανάπτυξή ενός δεύτερου βασικού πυλώνα δραστηριοτήτων στην «πράσινη» ενέργεια και στις ΑΠΕ.

Ο σχεδιασμός, επανατοποθετεί στρατηγικά τον μεγαλύτερο ενεργειακό Όμιλο στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη σε 5 βασικούς πυλώνες προτεραιοτήτων, που δημιουργούν αξία για την εταιρία και τους μετόχους και επιτυγχάνουν την αλλαγή του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι πυλώνες αυτοί αφορούν, στον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής για το ESG και των στόχων για τα αέρια του θερμοκηπίου, στην αντίστοιχη προσαρμογή της επιχειρηματικής στρατηγικής και της κατανομής κεφαλαίων, στην καθιέρωση κατάλληλης εταιρικής δομής, στην αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, και, βεβαίως, στη νέα εταιρική ταυτότητα, εικόνα και ονομασία, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα στη χώρα μας πριν από λίγα 24ωρα. 

H ΗELLENiQ ENERGY, με συγκεκριμένα βήματα αγκαλιάζει τις ΑΠΕ και κάνει το άλμα προς ένα διαφορετικό μέλλον με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και με ελάχιστο ή μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας της εταιρείας. Στον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου, η Κύπρος έχει ιδιαίτερη σημασία και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αρχίσει οι στρατηγικές επενδύσεις, φέρνοντας τη χώρα μας στην αιχμή της πράσινης ενέργειας. 

Ο Όμιλος έκανε πρώτος το βήμα, μεταφέροντας τις βασικές του εγκαταστάσεις από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, συμβαδίζοντας με τις προσδοκίες και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η επένδυση της ΗELLENiQ ENERGY άγγιξε τα 30 εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο που θεωρείται «βαρύνουσας σημασίας», καθώς συνεισφέρει αποτελεσματικά στην ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου. Ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί. Επενδύοντας στην τεχνολογία ηλιακής ενέργειας, θα τοποθετήσει στην εγκατάσταση συστοιχία φωτοβολταϊκών συλλεκτών, μαζί με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της τρέχουσας κατανάλωσης των εγκαταστάσεων στο Βασιλικό. Σύμφωνα με την εταιρεία, η εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στο Βασιλικό θα έχει συνολική ισχύ 0.316 MW και ετήσια παραγωγή 460 MWh. Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση εισαγωγής 110 χιλιάδων λίτρων συμβατικών καυσίμων ετησίως, 330 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα δεν θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια ώρα αποκτάται πολύτιμη τεχνογνωσία και μειώνεται ουσιαστικά η επιβάρυνση του κρατικού δικτύου ηλεκτροδότησης. 

Μια από τις πρώτες αλλαγές που θα διαπιστώσει ο καταναλωτής και εντάσσονται στην υλοποίηση του Vision 2025, είναι η εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο δίκτυο της ΕΚΟ. Οι φορτιστές που θα εγκατασταθούν αρχικά σε 10 πρατήρια, είναι υψηλών προδιαγραφών (ισχύος 50kW) και θα επιτρέπουν στους οδηγούς των αυτοκινήτων που υποστηρίζουν την ηλεκτροκίνηση να ανεφοδιάζουν τα οχήματά τους σε ελάχιστο χρόνο. Σύμφωνα με την εταιρεία, σε μελλοντικό στάδιο θα εγκατασταθούν και άλλοι φορτιστές, ακόμα μεγαλύτερης ισχύος. Την ίδια ώρα τα πρατήρια της ΕΚΟ εκσυγχρονίζονται και αποκτούν χώρους αναψυχής (καφετέριες, παιχνιδότοπους), με στόχο την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη, καθ' όλη τη διάρκεια φόρτισης του οχήματός του. 

Η μετάβαση της ΕΚΟ Κύπρου της εταιρείας του Ομίλου στην Κύπρο προς την πράσινη ενέργεια αλλά και την ενεργειακή αυτονόμηση όλων των υποδομών του, βρίσκεται σε πολύ υψηλή προτεραιότητα. Εξυπηρετώντας το πιο πάνω, έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάνελ σε 26 ιδιόκτητα πρατήρια σε όλη την Κύπρο. Είναι αξιοσημείωτο πως η παραγόμενη ενέργεια που ανέρχεται στα 1086 MWh το χρόνο, ισοδυναμεί με το 84% της απαιτούμενης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών των πρατηρίων. Μάλιστα, τα πρατήρια εξασφαλίζουν ανεξαρτητοποίηση 42% από το ηλεκτρικό δίκτυο, οδηγώντας σε μικρότερη επιβάρυνση του κρατικού δικτύου ηλεκτροδότησης. Με απλά λόγια, αποφεύγονται οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα 775 τόνων CΟ2 το χρόνο και εξοικονομούνται περίπου 255 χιλιάδες λίτρων συμβατικών καυσίμων. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει πλέον σε υψηλή προτεραιότητα τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, με εξαιρετικά φιλόδοξους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους έως το 2030. Ο μεγαλύτερος ενεργειακός Όμιλος σε Ελλάδα, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει δυναμική παρουσία στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και επισπεύδει τον μετασχηματισμό του, σε έναν ολοκληρωμένο Όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας, παρέχοντας σημαντικά οφέλη και προσιτές λύσεις στον τελικό καταναλωτή. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Προωθητική Ενέργεια

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση