ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαλούμι: Γιατί αργεί το ΠΟΠ στην αγορά

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν το προϊόν του υφιστάμενου στοκ- το απόθεμα έχει επάρκεια δύο μηνών

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μπορεί ο κανονισμός για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης να μπήκε σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου και οι επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις για γαλακτοκομεία και κτηνοτρόφους να συνεχίζονται, ωστόσο οι καταναλωτές δεν είδαν ακόμη στην αγορά τις συσκευασίες με την συγκεκριμένη σήμανση ΠΟΠ. «Δεν βλέπουμε να ξεκινάμε σύντομα την παραγωγή» αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του συνδέσμου Τυροκόμων Γιώργος Πέτρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αυτή την στιγμή, το στοκ σε ποσότητες χαλουμιού καλύπτει τις ανάγκες για δύο μήνες. Αν δεν ξεκινήσει η παραγωγή του ΠΟΠ σύντομα, τότε ενδεχομένως το χαλούμι ως ΠΟΠ, να υπάρχει για τις επόμενες εβδομάδες μόνο στα χαρτιά.

Ζητούν αλλαγές

Γιατί όμως το προϊόν δεν έχει μπει στην γραμμή παραγωγής; Η απάντηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Κ», έχει να κάνει με το αν μπορούν τελικά οι παραγωγοί, με βάση τις υφιστάμενες πρόνοιες του φακέλου, να παράξουν το νέο προϊόν. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι κάποια σημεία του φακέλου θα πρέπει να διαφοροποιηθούν, ώστε να μπορεί τελικά να παραχθεί το χαλούμι ως ΠΟΠ. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο Τυροκόμων, πρόκειται για 14 σημεία, τα οποία έχουν σταλθεί από τον σύνδεσμο Τυροκόμων προς το Υπουργείο Γεωργίας. Όπως πληροφορείται η «Κ» ζητούν να χρησιμοποιείται το γάλα όλων των κτηνοτρόφων και να μην υπάρχει ο διαχωρισμός των φυλών, καθώς υπάρχει ήδη περιορισμένη ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος. Ζητούν επίσης, να αλλάξει η ρήτρα για την χρήση κυπριακών ζωοτροφών στο 20% λόγω των χαμηλών ποσοτήτων κυπριακών ζωοτροφών στην κυπριακή αγορά και να διαφοροποιηθεί η διαδικασία του ελέγχου κατά τρόπο ώστε να προηγείται ο έλεγχος των κτηνοτρόφων, να γνωρίζουν οι τυροκόμοι τις διαθέσιμες ποσότητες γάλακτος στην αγορά και ακολούθως να προχωρούν σε συμφωνίες και παραγγελίες.

Μέχρι το 2024

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί έχουν περιθώριο συμμόρφωσης μέχρι το 2024. Δηλαδή μέχρι το 2024 μπορεί να πωλείται προϊόν χωρίς την συγκεκριμένη σήμανση, με την προϋπόθεση ότι έχει παραχθεί πριν την 1η Οκτωβρίου 2021. Ωστόσο από την 1η Οκτωβρίου, οποιοδήποτε χαλούμι παραχθεί, θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του προϊόντος και να φέρει την ανάλογη σήμανση. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορεί να διατίθεται στην αγορά με την ονομασία χαλούμι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X